spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Artã popularã româneascã! (foto)

- Advertisement -

A început a IX-a editie a Târgului Mesterilor Populari

ARTISTI Parcul Copou din Vaslui gãzduieste începând de ieri pentru trei zile Târgul Mesterilor Populari. Ca în fiecare an, mãcar pentru trei zile, evenimentul îsi propune sã aducã aproape de sufletul vasluienilor satul traditional .Târgul se manifestã sub forma unei expozitii în care zeci de mesteri populari prin munca lor scot la luminã românul de altãdatã. Chiar dacã în prima zi a târgului a plouat, amatorii de artã popularã au vizitat standurile mesterilor din Parcul Copou.

Evenimentul, organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale(CJCPT) Vaslui a ajuns cu succes la ce-a de a noua editie, iar dupã nouã ani târgul a cãpãtat o nouã locatie. “ Este o premierã organizarea târgului în Parcul Copou. Acest cadru va contribui enorm la succesul evenimetului, în primul rând datoritã farmecului sãu si apoi datoritã numãrului mare de vasluieni care vin la sfârsitul sãptãmânii în aceastã locatie. Sunt convins cã vom organiza si urmãtoarele editii aici. Sunt sigur cã si vizitatorii târgului vor gãsi mai potrivitã si mai reusitã organizarea acestui eveniment în Parcul Copou. În continuare sperãm ca vremea sã tinã cu noi pentru ca vasluienii sã poatã participa la târg si sã se poatã bucura si de momentele artistice folclorice pe care le-am pregãtit pentru ei. Vor putea participa la spectacolele date de Grupul folcloric <<Mugurelul>> , ansamblul <<Trandafir de la Moldova>> din Husi si, nu în ultimul rând, de spectacolul invitatei noastre de onoare, Mioara Velicu” a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPT Vaslui.

La târg expun artisi din toate colturile tãrii, maramureseni, ardeleni, moldoveni, iar obiectele sunt variate, de la cele cu adevãrat traditionale, împletituri de paie, de nuiele, de sfoarã, picturi naive, obiecte religioase la obiecte de decor si bijuterii stilizate.

Mesterii din Pogonesti, vechi colaboratori ai CJCPT, au aranjat într-un colt strict expozitional reprezentãri a celor mai de seamã îndeletniciri moldovenesti: opinci, rãzboi, covoare, un teasc, o forjã si o oalã de sarmale.

La acelasi târg au expus obiecte lucrate din sfoarã si snur copiii si adultii cu dizabilitãti neuromotorii. “ Produsele sunt realizate în cadrul sedintelor de eroterapie, unde noi urmãrim o continuare a recuperãrii realizate prin kinetoterapie. Obiectele lor sunt rezultatul unei activitãti în care se îmbinã utilul cu plãcutul. Din sfoarã, snur si pastã de modelaj copiii si adultii din centrele de la Vaslui, Husi si Mãlãiesti, au realizat obiecte decorative, lumânãri si tablouri. Din banii care se strâng, primesc atentii si se cumpãrã materiale pentru alte sedinte de acest gen” a declarat Cristina Enache, sefa Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Vaslui.

“Nu aveam 18 ani cand am învãtat sã tes si sã împletesc. Am trãit din treaba asta, si acum fac câte un bãnut. O zi de muncã înseamnã un metru de covor, într-o sãptãmânã fac un stergar sau o fatã de masã. Oamenii apreciazã munca mea si, din când în când, unii îsi permit sã dea 23-30 pe un prosop sau 10 lei pe o pereche de papuci de lânã”, declarã Maria Burada din Vaslui.

OPINCI

Venitã din Ardeal de la Runcu Slavei, Floarea Comi este renumitã pentru opincile care ies din mâna ei de mai bine de 50 de ani.” Am venit la Vaslui pentru cã am fost invitatã la un târg cu traditie, sã-mi expun opincile. Am învãtat mestesugul acum 54 de ani de la socrul meu, am lucrat si eu si sotul, de câtiva ani sunt vãduvã, dar încã lucrez.”

OALE DE LUT

“ Noi suntem neam de olari din Corund, judetul Harghita, de pe la 1900 familia sotiei mele lucreazã oale. Din fericire, traditia s-a pãstrat la noi în familie, toti copiii mei fac acelasi lucru, chiar si nepotii au început sã frãmânte lutul. În mod deosebit ne ocupãm de oale pentru sarmale si ulcele de lapte. Douã sãptãmâni dureazã pânã facem un set de oale, eu cu baietii modelãm, slefuim, le coacem si sotia le picteazã. Suntem apreciati si invitati peste tot, obiectele noastre sunt utile, frumoase si de calitate”, a declarat Gyorfi Domokos, mester olar din Harghita

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.