PE CE SE MAI DUC BANII… Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui intenționează să construiască un lift exterior pentru clădirea în care funcționează Secția Oncologie și alocă peste un milion de lei pentru realizarea investiției. Ascensorul, care este mai mult decât necesar pentru pacienții bolnavi de cancer, va avea probabil butoane de aur, altfel nu se explică suma enormă alocată, mai ales că întreaga construcție se va face pe structură metalică. Spre exemplu, în 2020, Spitalul Municipal din Dorohoi a alocat doar 300.000 de lei pentru un lift exterior, realizat tot pe structură metalică, construit pentru o clădire cu două etaje și nu cu unul singur, cât are Corpul C2 al Spitalului Județean Vaslui.
În anunțul urcat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Pulbice), descrierea achiziției este făcută astfel: „Construirea unei structuri metalice cu elemente integrate în exteriorul Secției de Oncologie , furnizarea și instalarea unui lift pentru targă, montat în interiorul structurii metalice, care să deservească Secția de Oncologie ce funcționează în interiorul corpului C2, din incinta Spitalului Județean de Urgență Vaslui”. Valoarea totală estimată a investiției este de 1.043.956,51 lei.
Alte spitale și-au construit lifturi asemănătoare cu o treime din acești bani
Investiția pe care Spitalul Județean de Urgență Vaslui urmează să o facă la Secția Oncologie este absolut necesară, mai ales că acolo majoritata pacienților sunt nedeplasabili. Pentru ei, coborâtul și urcatul scărilor reprezintă un adevărat chin. Întrebările apar în privința bugetului alocat acestei investiții, care este unul enorm, mai ales că vorbim de o construcție realizată pe structură metalică. Am căutat și alte investiții de acest gen prin țară și am aflat că în 2019, Spitalul Municipal Săcele și-a construit un ascensor exterior cu doar 450.000 de lei. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași a atașat, de asemenea, de clădirea principală un lift realizat pe schelet metalic pentru care a plătit 303.000 lei, iar la Oradea, la Spitalul Clinic Județean, s-au plătit 1,6 milioane de lei pentru un lift exterior care deservea o clădire de opt etaje, în această suma fiind cuprinse și reparații capitale ale rețelei electrice din spital. Cea mai recentă investiție de acest fel a fost realizată, anul trecut, la Spitalul Municipal din Dorohoi, care a alocat suma de 300.000 de lei pentru un lift exterior, care a fost construit lângă o clădire cu două etaje. La Vaslui, un lift care va deservi o clădire cu un singur etaj va costa peste un milion de lei, dovadă că prin instituțiile subordonate lui Dumitru Buzatu, altfel se învârt banii.
„Prețul a fost estimat de proiectant”
Am contactat-o telefonic pe managera unității sanitare, Ana Rinder, pentru a o întreba dacă valoarea investiției nu este, totuși, cam mare. „Vorbim despre o construcție adiacentă clădirii în care se află Secția Oncologie, clădire de patrimoniu, care nu ne permite să amplasăm acel lift nici înăuntru, nici pe fațadă. Prețul a fost estimat de proiectant, nu de noi. Noi am făcut studiul de fezabiltiate, tot devizul de lucrări este dat printr-un proiect tehnic întocmit de un proiectant autorizat și agreat de Ministerul Culturii, pentru că așa cum v-am mai spus, vorbim de o clădire de patrimoniu. Acel preț este unul estimat, licitația va fi câștigată de constructorul care oferă prețul cel mai bun”, a declarat managera SJU Vaslui pentru Vremea Nouă. Practica proiectanților de a ridica foarte mult valoarea de investiție nu este nouă. Astfel, el permite constructorilor să liciteze pe sume uriașe, cu mult peste valoarea reală a investiției, ceea ce se va întâmpla, cel mai probabil, și cu liftul de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Intr-o cladire ce sta sa se darame, construim lifturi de miliarde. Nu era mai eficient mutarea sectiei de oncologie??? Faceti precum centru de transfuzie. Investiti bani pe apa Sambetii.
hotie la drumul mare.Ii trebuie bani lui UZATU SA O INTRETINA PE ANUTA