Consilierii judeteni au hotãrât:
NU HOTÃRÂT Consilierii judeteni s-au opus cu vehementã trecerii Palatului Administrativ din Vaslui din proprietatea Consiliului Judetean (CJ) Vaslui în patrimoniul Institutiei Prefectului judetului Vaslui. La sedinta ordinarã a CJ de ieri, 30 august, proiectul de hotãrâre a fost respins cu 23 de voturi “împotrivã” si doar cinci “pentru ”, motivãrile fiind dintre cele mai diverse. Asta cu toate cã nu sunt bani pentru reabilitarea clãdirii, aceasta fiind cu risc seismic ridicat, singura solutie întrezãritã fiind trecerea din nou în proprietatea guvernului, care va trebui sã aloce bani pentru repararea unui bun al sãu.
La ultima sedintã a CJ Vaslui, din cele 10 puncte de pe ordinea de zi, doar unul a provocat ceva mai multe comentarii din partea consilierilor judeteni prezenti la sedintã. Este vorba de un proiect de hotãrâre care privea retrocedarea sediului CJ, respectiv a clãdirii Palatului Administrativ Vaslui înapoi în administrarea Institutiei Prefectului Judetului Vaslui. Cu toate cã, în cadrul comisiilor de specialitate au fost de acord cu aceastã retrocedare, în plen, lucrurile s-au schimbat. Mai multi consilieri au luat cuvântul pentru a aduce argumente în favoarea pãstrãrii în proprietatea CJ a clãdirii. Unul dintre acestea a fost cã, dacã sediul ar fi predat cãtre Prefectura Vaslui, atunci s-ar plãti chirie cãtre aceastã institutie.
Marin : « De unde stim cã-l vom primi înapoi mai târziu? »
Un alt motiv, de-a dreptul pueril, a fost cel al consilierului Dumitru V. Marin, care considera cã clãdirea a fost întotdeauna a cetãtenilor judetului. “Eu nu stiu ca acest Palat sã fi fost a Prefecturii sau a guvernului, el a fost încã dinainte sã fie construit destinat pentru CJ, sau sfatul Popular cum se numea pe atunci. Dacã noi acum îl înstrãinãm, chiar cu un scop bun, acela de a fi reparat, de unde stim cã-l vom primi înapoi mai târziu? Si ce, sã plãtim noi chirie prefectului, în loc sã ne dea el bani? E o avere pe care o detinem noi, si, în perspectiva returnãrii, cine stie ce va mai interveni ! De ce sã cedãm ce-i al nostru, mai bine sã ne dea guvernul bani sã-l reparãm!”, era revoltat Marin, uitând, sau poate nestiind cã, pânã acum trei ani, clãdirea era în patrimoniul Prefecturii. În întãrirea afirmatiilor a sãrit imediat un alt consilier judetean, Ioan Stamate, si el total împotriva “pierderii” sediului CJ. Alin Juverdeanu, consilier PNL, a avut si el un punct de vedere destul de original: “Clãdirea ne-a fost cedatã pentru a putea fi reparatã, acum o dãm înapoi pentru cã reprezentantii guvernului spun cã pot face acest lucru. Acest guvern, care în atâtia ani, nu a dat niciun ban, acum se angajeazã cã reparã Palatul Administrativ? E un paradox!” Lucrurile au fost puse la punct de vicepresedintele Dumitru Buzatu: “Am fost solicitati de guvern, clãdirea fiind în proprietatea publicã a statului, sã preluãm aceastã clãdire pentru a putea accesa finantare în vederea reparãrii, urmând a o retransmite Prefecturii dupã terminarea lucrãrilor. Acum am primit solicitare de la proprietar sã o dãm înapoi, mai ales cã noi nu avem bani s-o reabilitãm, si sper cã vom da curs pozitiv cererii”. Cu toate acestea, rezultatele votului l-au contrazis pe vicele Buzatu, doar cinci consilieri fiind de acord cu propunerea de retrocedare a sediului, restul preferând, probabil, ca clãdirea mai bine sã riste sã se dãrâme la primul cutremur decât sã piardã “bunul lor si al cetãtenilor judetului”, de parcã cei de la Prefecturã ar fi plecat cu clãdire cu tot!
Al cui e Palatul?
Clãdirea Palatului Administrativ din Vaslui, unde-si au sediul atât Consiliul Judetean, cât si institutia Prefectului judetului Vaslui, a fost nominalizatã, în 2008, într-un program finantat de Banca Mondialã, pentru reabilitare si modernizare. Pentru a se primi finantare în vederea efectuãrii acestor lucrãri, absolut necesare, dată fiind vechimea de 40 de ani a clãdirii si riscul seismic ridicat, în baza unei Hotãrâri de Guvern, nr. 590/4.06.2008, s-a trecut imobilul, din proprietatea publicã a statului, respectiv din administrarea Prefecturii, în cea a CJ Vaslui. Proiectul initial a suferit mai multe modificãri, pentru a se ridica la standardele cerute de Banca Mondialã, valoarea totalã a lucrãrilor crescând de la 53,824 miliarde lei vechi la peste 150 miliarde. Din aceastã sumã, peste 105 miliarde ar trebui asiguratã de CJ, sumã mult prea mare pentru bugetul institutiei. Dupã mai bine de trei ani, timp în care guvernul nu a alocat nici un leu pentru reabilitarea Palatului, conducerea CJ Vaslui a ajuns la concluzia cã nu poate sustine aceastã cheltuialã fãrã aport de la bugetul de stat. În acelasi timp, Institutia Prefectului a cerut adoptarea unei hotãrâri a CJ pentru revenirea clãdirii în administrarea sa, ca proprietate publicã a statului, motivând cã astfel s-ar crea posibilitatea obtinerii de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea clãdirii, ca fiind singura posibilitate pentru reabilitare.