spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Petiție pentru creșterea salariilor profesorilor: “salarizarea personalului din învățământ este inechitabilă”

- Advertisement -
MAI MARE… Potrivit sindicaliștilor, salariul unui profesor debutant ar trebui să fie o pătrime din salariul pe care îl primește președintele țării (24.960 lei), adică 6.240 lei.

BANI… Sindicaliștii din învățământ cer salarii mai mari pentru profesori. Aceștia au solicitat ministrului Muncii și Protecției Sociale să stabilească, în termen cât mai scurt, o întâlnire în cadrul căreia să se discute problema acută a salarizării personalului din învățământ. Potrivit sindicaliștilor, salariul unui profesor debutant ar trebui să fie o pătrime din salariul pe care îl primește președintele țării (24.960 lei), adică 6.240 lei.

Reprezentanții celor peste 300.000 de salariați din învățământ au explicat, într-o adresă trimisă Ministerului Muncii, că încă de la intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, “salarizarea personalului din învățământ a fost inechitabilă, coeficienții de salarizare situându-se în pătrimea inferioară a raportului salarial, ceea ce nu reflectă importanța socială a muncii desfășurate în unitățile și instituțiile de învățământ din România. Tratamentul inechitabil a continuat, în timp ce alte categorii de salariați au beneficiat de acordarea salariilor maxime încă din anul 2018 (o parte din salariații din cadrul famliliei ocupaționale de funcții bugetare “Sănătate și asistența socială”) sau de stabilirea salariilor de bază conform unor criterii diferite, care au asigurat o salarizare superioară (functionarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale “Administrație” din aparatul prapriu al consiliilor județene, primarii și consilii locale, din instituțiile și serviciile publice de interes locali și județean din subordinea acestora, personalul care ocupa funcții de demnitate publică), personalul din învățământ nu a atins nici până în prezent maximul salarial prevazut de legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022”, au semnalat sindicaliștii din învățământ.

Salariile trebuiau mărite de la 1 septembrie 2021

Prin dispozitiite art. 55 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/20)8 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

De asemenea, aceștia au reamintit că anul trecut s-a reglementat acordarea, într-un termen rezonabil, a majorărilor salariale cuvenite conform Legii-cadru nr. 153/2017, astfel încât personalul didactic urma să primeasca salariile corespunzătoare anului 2022 de la data de 01.09.2020. “Ulterior, această minimă măsură de accelerare a creșterii nivelului salarial a fost amânată pentru data de 01.09.2021, prin prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, apoi eliminată sine die prin dispozițiile art. I din Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar este afectat de scăderea accentuată a nivelului de trai, în conditiile în care acesta primește cele mai mici salarii reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, însă prestează, în mod constant, activități peste norma de muncă legală și/sau neprevăzute în fișa postului, nefiind recompensat în niciun fel pentru acestea. Doamna ministru, educația de calitate poate fi oferită numai de un sistem de învățământ în cadrul căruia salariații – personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic – sunt remunerați corespunzător, raportat la responsabilitatea, complexitatea și riscurile activității pe care o desfășoară. În speranța că veți da curs propunerii noastre și că, pe calea dialogului, se vor găsi solutii adecvate la toate probleme expuse, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate și implicare”, i-au transmis sindicaliștii din învățământ ministrului Muncii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

    • De ce nu parasiti sitemul si veniti in Ministerul Muncii , sa munciti cu mai putini bani , 8 ore /zi si 25 zile maxim de concediu de odihna !!!! Vi s-a marit la maxim salariul acum 3 ani , dupa legea olgutei !! altii nici nu au ajuns la etapa finala de marire !!!

      • Mai politicianule parvenit, pe copiii lu matale cine o sa-i invete sa citeasca cat matele faci pe desteptul? Compara salariul unei infirmiere cu salariul unui profesor debutant. Si te mai miri de ce nu sunt cadre didactice!

      • Salariul unui profesor debutant este cât al unei femei de serviciu într-o instituție de stat!
        Propuni să învețe copii cu femeia de serviciu?
        Farte mulți profesori tineri au ales deja sa lucreze pe bani mult mai mulți la firme multinaționale, tocmai din cauza bataii de joc
        Dacă o asistenta ia 4000-5000 lei cu studii medii și postliceale cum e posibil ca un profesor cu studii superioare sa ia 2300 lei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.