ASIGURÃRI Conform specialistilor de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor Vaslui, în viitorul apropiat nu vor fi probleme în ceea ce priveste sistemul. În schimb cea mai mare parte a judetului nu au acces la sisteme centralizate de alimentare cu apã, în 419 localitãti existând aproape 22000 de fântâni. În urma secetei din vara anului 2007, au fost alocati bani pentru executarea a 35 de puturi de mare adâncime, dar dintre acestea, prea putine mai sunt acum functionale. Ciprian Iftimoaei, subprefectul judetului are de gând sã verifice modul în care au fost proiectate si executate respectivele foraje si, în cazul în care se vor descoperi deficiente, sã-i punã la platã pe cei care au gresit.
Cele trei municipii din judet au asigurat necesarul de apã potabilã, chiar dacã s-ar instala secetã prelungitã, a declarat în cadrul Colegiului Prefectural de marti, 30 august, Iancu Arcãlianu, directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Vaslui din cadrul Administratiei Nationale Apele Române. Cel putin în ceea ce priveste municipiul Vaslui, chiar în conditiile în care sursa alternativã de apã, barajul Puscasi, este secat, fiind în reparatii, în acumularea Solesti, la acest moment fiind înmagazinati peste 9,8 milioane mc de apã, volum care ar alimenta timp de aproape doi ani toti consumatorii din municipiul Vaslui. Aceeasi situatie si în cazul Bârladului, care se alimenteazã din acumulãrile Cuibul Vulturilor si Râpa Albastrã, sau a Husilor, care primesc apã direct din râul Prut. În schimb, nu mai putin de 419 localitãti din judet nu dispun de sistem centralizat de alimentare cu apã, doar 38, incluzând orasele putându-se lãuda cu acest lucru. În acest moment, marea parte a locuitorilor din judetul Vaslui sunt încã nevoite sã se bizuie pe cele 21814 fântâni sau alte surse de apã. În august 2007, când a fost cea mai mare secetã înregistratã în ultimii 30 de ani, aproape jumãtate dintre fântâni au avut debitul mult redus sau chiar au secat, fiind nevoie de interventia autoritãtilor pentru asigurarea cu apã potabilã. În consecintã, prin HG 822/2007, s-au alocat de urgentã fonduri pentru executarea de foraje de mare adâncime pentru puturi de alimentare cu apã, în zonele cele mai afectate de secetã. S-au executat 35 de foraje, dar, în cea mai mare parte acestea nu sunt folosite, sau chiar colmatate. Astfel, 16 dintre foraje nu sunt folosite, 7 nu au fost racordate la sisteme de alimentare cu apã din cauza lipsei instalatiilor de pompare sau a altor echipamente necesare, iar patru foraje deja s-au colmatat, nemaiputând fi folosite în caz de necesitate. Au fost si situatii particulare, cum este cazul unui foraj de la Gura Bustei, suburbie a Vasluiului, unde apa nu este potabilã, sau la Puscasi, unde, din motive geologice, nu s-a reusit tubarea putului, ori, în cazul comunei Fruntiseni, unde au fost retrase fondurile pentru cã nu s-a reusit respectarea termenului de executie.
« Am solicitat autoritãtilor locale sã aloce fonduri pentru studii de fezabilitate pentru efectuarea de noi foraje de adâncime »
“Recomandat ar fi ca forajele functionale sã fie echipate cu pompe si utilizate la debitul capabil în sistemele de alimentare cu apã sau pentru crearea de puncte locale de aprovizionare cu apã. Dacã niciuna dintre solutii nu poate fi aplicatã, se recomandã pompãri periodice si conservarea corespunzãtoare a forajelor, pentru ca acestea sã rãspundã dezideratului pentru care au fost realizate, respectiv suplimentarea volumelor de apã în perioadele secetoase. Anm solicitat autoritãtilor locale sã aloce fonduri pentru studii de fezabilitate pentru efectuarea de noi foraje de adâncime ca rezervã de apã pe viitor, dar si pentru achizitionarea echipamentelor necesare pentru pomparea apei sau racordare la retea, acolo unde este cazul de foraje deja fãcute”, a declarat Iancu Arcãlianu, directorul SGA Vaslui. La rândul sãu, subprefectul Ciprian Iftimoaei a cerut lãmuriri cu privire la proiectantii si executantii forajelor de mare adâncime executate în 2007. “Am informatii cã, în mai multe cazuri, proiectarea si executia s-a fãcut în grabã si în mod defectuos, în locatii neconforme si fãrã cel mai mic studiu geo-hidrologic fãcut anterior. În unele cazuri nici nu era nevoie sã se foreze la adâncimi atât de mari, de 60 – 80m, asa cum era prevãzut în proiectele respective, si sã se cheltuie degeaba banii. Vreau o situatie foarte clarã si numele celora care au efectuat aceste foraje, pentru ca, în cazul în care au fost greseli de proiectare, cei rãspunzãtori trebuie sã plãteascã. Mai ales în aceste vremuri de crizã nu ar fi trebuit aruncat cu banii pe fereastrã, asa cum s-a întâmplat în cazul celor sapte foraje nefunctionale, prost executate. Dacã va fi nevoie, voi dispune o anchetã si-i vom pedepsi pe cei care se fac vinovati de greseli de proiectare sau executie”, a spus subprefectul Iftimoaei.
Starea actualã a forajelor de mare adâncime executate prin fonduri guvernamentale, HG 822/2007
Nr. crt. Localitatea Adâncimea forajului (m) Starea actualã
1. Bãltãteni 100 Neracordat la retea
2. Bãcani Deal 130 Racordat la retea
3. Bãcani 130 Neracordat la retea
4. Bãlteni 147,5 Artezian – cismea
5. Bãlteni Deal 130 Nefolosit
6. Barbosi 200 Nefolosit
7. Benesti 242 Colmatat
8. Bousori 235 Nefolosit
9. Brãdesti Colmatat
10. Corni Albesti 230 Nefolosit
11. Dodesti Nefolosit
12. Dumesti Nefolosit
13. Fedesti 94 Echipat, are cismea
14. Fruntiseni Fonduri retrase
15. Pribesti 194 Neracordat la retea
16. Ivãnesti 199 Neracordat la retea
17. Lacu-Babei 224 Racordat la retea
18. Lipovãt 147 Nefolosit
19. Mânjesti 203 Colmatat
20 Osesti Echipat, fãrã racordare la retea
21 Ghergheleu 190 Neracordat la retea
22 Protopopesti 181 Nefolosit
23 Puscasi Nu s-a reusit tubarea
24 Rafaila 130 Neechipat, urmeazã racordarea la retea
25 Rusca 201 Nefolosit
26 Sauca 210 Nefolosit
27 Gura Bustei 169,5 Foraj blindat, apã nepotabilã
28 Tãtãrãni 250 Nefolosit
29 Tifu Nefolosit
30 Trestiana 101 Echipat, are cismea
31 Tutcani Nefolosit
32 Valea lui Darie 258 Racordat la retea
33 Vãleni 195 Racordat la retea
34 Voinesti Colmatat
35 Zãpodeni 192 Nefolosit