Subiecte dificile la prima proba scrisa a bacalaureatului. Cel putin asta a fost impresia multor candidatii iesiti din salile de examen. Doi dintre acestia nu au rezistat tentatiei de a incerca sa copieze si au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Absolventii ajunsi in situatia de a sustine concursul de bacalaureat in prag de toamna s-au convins ca Ministerului Educatiei nu a coborat stacheta in privinta dificultatii subiectelor.
Examenul de bacalaureat, proba de limba romana de ieri, nu a decurs fara incidente. Doi candidati au fost eliminati de la examen pentru tentativa de frauda. Din cele declarate de Carmen Nechita, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, ambii candidati sustineau proba la centrul de la Scoala Generala Nr. 10 din municipiu. Unul dintre candidati avea asupra sa telefon mobil iar al doilea fituici.
„Conform metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, cei eliminati vor avea dreptul sa sustina examenele peste doua sesiuni. Din cei 758 de candidati inscrisi pentru proba scrisa de limba romana au fost prezenti 619”, a declarat Carmen Nechita.
Cei mai multi absenti au fost la centrul de examen de la Scoala 10, unde au lipsit 71 de candidati, in timp ce la Colegiul Laurian au absentat 68 de candidati. Tezele vor fi corectate la Centrul de la Grupul Scolar „Dimitrie Negreanu”.
Subiecte dificile la scris la prima proba scrisa a BAC-ului
Cei care au elaborat subiectele la proba scrisa de limba romana au luat in calcul recomandarea ministrului Daniel Funeriu in ceea ce priveste gradul de dificultate al acestora. Subiectele de la proba scrisa la limba si literatura romana, sustin candidatii, au avut un grad de dificultate destul de mare, multi dintre ei sperand la ceva mult mai usor.
„A fost destul de greu, dar acum nu mai conteaza. Nu am fost deranjati nici de camere. Important e sa trec de toate probele cu bine”, a spus unul dintre candidatii ce a sustinut proba la Colegiul Laurian.
Nuvela, «piatra de moara» a bacalaureatului la romana
La primul subiect candidatii au avut de raspuns la intrebari de sintaxa si morfologie dintr-un fragment din opera „Adela” a lui Garabet Ibraileanu. La al doilea subiect cerinta a fost de scriere a un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre prietenie, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu: „Prietenia nu este un dor, ci o prezenta”. Cerinta la ultimul subiect a fost redactarea unui eseu de 2-3 pagini in care sa se prezinte modul in care se reflecta o tema (banul, destinul, istoria, familia, etc) intr-o nuvela studiata.
Telverde la Ministerul Educatiei pentru reclamatii
Ministerul Educatiei a infiintat o linie telefonica gratuita pentru ca elevii, parintii sau profesorii sa poata sesiza eventualele nereguli sau fraude din timpul examenului de bacalaureat. Linia de telefon 0800.801.100 va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00 si 19.00.
La prima sesiune, la acest numar de telefon de la Botosani au fost inregistrate doua reclamatii, ambele dovedindu-se a fi false.