PROGRAM… Serile Filmului Românesc revin, în aceastã sãptãmânã, la Vaslui, în cadrul Festivalului Open Camp. Acestea vor debuta marti, 24 august, de la ora 21:00, în Teatrul de Varã, cu filmul „Tata mutã muntii”. Miercuri va fi seara de scurtmetraje românesti si va începe la ora 20:00, cu un concert al celui mai tânãr cobzar din România: Bogdan Simion. În ultima zi, 26 august, va rula „Berliner”, o comedie savuroasã, cu iz politic. Invitati speciali ai evenimentului, actorul Cristian Bota si scenaristul Gabriel Andronache, vor sta de vorbã cu vasluienii, le vor rãspunde la întrebãri si vor povesti din culisele filmelor „Tata mutã muntii”, respectiv „Berliner”. Accesul în toate cele trei seri va fi liber.
Filmul „Tata mutã muntii”, în regia lui Daniel Sandu, spune povestea unui fost ofiter de informatii, care aflã cã fiul sãu a fost declarat dispãrut în munti. Se duce în grabã spre locul tragediei, ca orice pãrinte îngrijorat, în speranta cã-l va gãsi pe tânãr viu si nevãtãmat. Dar, dupã câteva zile de cãutãri zadarnice, Mircea decide sã-si adune propria echipã de salvatori, intrând în conflict cu echipa localã. Încet-încet, tatãl care, în frãmântarea lui, refuzã sã accepte evidenta, devine prizonierul unei bãtãlii încrâncenate între om si naturã.
Miercuri: 7 scurtmetraje românesti si un concert – Bogdan Simion
Cea de-a doua searã va începe la ora 20:00, cu un concert sustinut de Bogdan Simion. Pentru cei care nu-l cunosc, acesta este unul dintre cei mai tineri cobzari din România. Este doctor în Litere, actor, scriitor, artist si lãutar si promoveazã muzica traditionalã. „Eu cred cã muzica asta este despre cine suntem noi. Încerc sã fac un mers invers decât cel al psihanalistului. Decât sã mã duc sã mã întind pe canapea si sã întrebe ce am mâncat si am bãut de dimineatã, ca sã înteleagã cum sunt, prefer sã îmi studiez bunicii si strãbunicii din întreg arealul extins al teritoriului politic al României de azi. De asta mã plimb prin tarã: pentru a mã întâlni cu variante si a întelege lucruri”, explica, în urmã cu câteva luni, Bogdan Simion, în cadrul emisiunii Editia de dimineatã. Seara de miercuri, 25 august, va continua cu sapte scurtmetraje românesti: „When Night meets Dawn” (regia Andreea Bortun), „Love stories on the move” (regia Carina-Gabriela Dasoveanu), „În noapte” (regia Ana Pasti), „17 aprilie” (regia Andrei Georgescu), „Cerbul care a trecut prin fata mea” (regia Vlad Petri), „31 ore” (regia Claudiu Mitcu). „Interfon 15” (regia Andrei Epure).
Joi: „Berliner”, o satirã despre politicã, coruptie si valori morale
„Berliner” este al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crisan, cunoscut pentru „Morgen”, „Rocker” si „Orizont”, dar si pentru miniseria „Valea Mutã” (HBO România). Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudatã între un sofer de tractor dintr-un orãsel de provincie si un politician de rang înalt din Bucuresti, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satirã despre politicã, coruptie si valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, tinut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. Regizorul Marian Crisan a povestit, anul trecut, cã „Berliner” este filmul orasului sãu natal, Salonta: „Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetãtenii sunt atrasi, manipulati si apoi uitati din nou pânã la urmãtoarele alegeri. Se întâmplã pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat sã observ alegerile într-un orãsel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde dupã cum ne amintim si «mortii pot sã voteze». «Berliner» este si filmul unui oras, orasul meu natal, Salonta”, a explicat Marian Crisan.