– unele hypermarketuri bacauane incalca legea si isi eticheteaza clientii drept infractori inca de la intrare – magazinele au afise prin care te anunta ca, daca intri in ele, iti dai acordul sa fii perchezitionat de lucratorii lor – alte hypermarketuri te controleaza dupa bunul lor plac – decanul Baroului Bacau spune ca aceasta atitudine este abuziva
Unele hypermarketuri din oras incalca legea si principalele drepturi ale unui om. O escapada la cumparaturi poate deveni o adevarata sursa de nervi, care sa iti strice toata ziua. Si asta in conditiile in care esti client si mergi in magazinul respectiv sa le dai bani. Primirea lasa de dorit inca de la intrare, cind in unele esti intimpinat de un panou pe care scrie ca, daca treci prin dreptul lui, iti dai acordul ca agentii de paza sa te controleze in geanta, poseta sau buzunare daca le pari suspect.
Aceasta, desi majoritatea magazinelor au camere video pentru supraveghere. In schimb, aceleasi magazine nu ofera clientilor posibilitati civilizate, pentru a nu se ajunge la situatii nedorite: spatii speciale in care sa iti poti lasa geanta sau poseta la intrarea in magazin, cum de altfel au unele hypermarketuri sau posibilitatea de a ti se sigila bagajul personal, si acesta o masura destul de abuziva, dar mult mai civilizata decit perchezitia. O alta solutia civilizata ar fi dotarea magazinelor cu aparatura care sa semnalizeze momentul in care clientul vrea sa sustraga un produs.
Cel putin asa se intimpla in tarile civilizate, unde agentii te opresc, cheama organele statului indreptatite sa te verifice, dar asta se intimpla numai daca au certitudinea ca ai furat un produs, nu daca li se pare suspecta fata cumparatorului.
Tot mai multi bacauani patiti
In ultima vreme, aceste situatii s-au inmultit. Zeci de bacauani se pling ca au fost controlati in genti, buzunare, desi nu au pus mina pe ceva ce nu le apartine in viata lor. Au trebuit insa sa treaca prin aceste momente penibile doar pentru ca agentilor de paza nu le-a placut de fata lor.
“Este inadmisibil cum te trateaza. Uita in primul rind ca un client trebuie tratat foarte bine atunci cind cheltuie bani in magazinul lor. Sa isi monteze sisteme de avertizare, mai multe camere, sa faca la intrare un spatiu cu chei, unde poti lasa bagajul daca ai, dar nu sa iti cotrobaiasca in geanta. Doar nu esti ultimul infractor. Unele mai au si tupeul sa te intrebe daca totul a decurs in regula la cumparaturi. Si mai este un alt aspect. Daca eu imi iau carut, introduc fisa in el si intru in incinta magazinului, daca nu stai cu ochii pe el dispare cit ai clipi, cu tot cu bagaje.
Nici un agent de paza insa nu are bunul simt sa se uite pe camerele de supraveghere si sa iti spuna daca ti l-a luat cineva, fie si din greseala. Raspunsul lor este halucinant. Camerele de video sint sa vada daca furati din magazin nu sa va inregistreze carutul sau sa vada cine va fura. Este strigatoare la cer atitudinea lor!”, a declarat un client nemultumit.
Controale abuzive
Decanul Baroului Bacau, avocatul Gigi Candet, spune ca perchezitia corporala a clientilor de catre angajatii magazinelor este ilegala, ca, de altfel, si controlul bagajelor de mina. El spune ca nu exista nici un text de lege care sa ii dea voie unei persoane sa perchezitioneze alta persoana. Este ca si cind te-ai apuca sa iti perchezitionezi musafirul care iti calca pragul casei.
“In lipsa unui temei legal, singurul act prin care agentii de paza ai acestor hypermarketuri pot face controalele este un contract semnat intre ele si client. Dar nimeni nu ar semna asa ceva. In nici un caz nu pot perchezitiona o persoana pentru ca au afisat la intrare un panou informativ.
Este o masura cit se poate de abuziva. Daca li se pare ceva suspect, daca vad pe cineva ca a furat pe camerele de supraveghere, atunci trebuie sa cheme politia, jandarmii, organele abilitate, dar nu sa verifice ei. Sau sa isi doteze magazinul cu mijloace de supraveghere care sa nu incalce drepturile clientului”, ne-a declarat avocatul Gigi Candet, decanul Baroului Bacau.
Asa ca intr-o astfel de imprejurare, la rindul lor, clientii care au patit rusinea si au fost pusi sa treaca prin astfel de clipe, pentru ca asa li s-a parut angajatilor hypermarketurilor, se pot adresa la rindul lor instantei.
Avem parcare, dar nu raspundem
O alta problema a marilor magazine este aceea ca toate se bat cu pumnul in piept ca au sute de locuri de parcare. Nici unul insa nu iti garanteaza integritatea masinii. Mai mult, toate se spala pe miini si te informeaza ca daca iti lasi masina in curtea lor, o faci pe barba ta iar in cazul in care ti se sparge autoturismul ei nu au nici o raspundere. In orice oras normal si civilizat, masina lasata in parcare este si pazita.
Avocatul Gigi Candet spune ca aceasta atitudine este cel putin incorecta: “Atita vreme cit este proprietatea lor, trebuie sa-si asume raspunderea pentru ceea ce se intimpla acolo” – spune el.
Autoritatile: Clientii pot fi controlati doar de jandarmi sau politisti
Agentii de paza din supermarket nu au dreptul sa ii ceara unui client sa se supuna controlului corporal, atunci cind exista suspiciunea ca persoana respectiva a furat un produs. In functie de regulile fiecarui magazin, agentii de paza pot constata si retine o persoana in momentul in care aceasta si-a insusit un produs fara sa-l plateasca, insa controlul corporal il pot face doar jandarmii sau politistii chemati la fata locului pentru constatare.
“Agentii de paza ii pot solicita unui client sa scoata din buzunare sau bagaje produsele neachitate la casa, insa control corporal au dreptul sa faca doar jandarmii sau politistii. In nici un caz nu este permis ca un barbat sa controleze o femeie in astfel de situatii delicate.
Evident, exista varianta refuzului din partea suspectului pina la sosirea organelor abilitate sa faca un astfel de control”, a spus mr. Marius Taranu, ofiter de relatii publice in cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila (GJM) Bacau.