SUPĂRARE… Scandal pe tichetele sociale pentru mese calde, acordate de Guvern, vârstnicilor vulnerabili, de peste 75 de ani! O femeie din Bunești Averești dezvăluie faptul că acele carduri sociale, alimentate pe lună cu câte 180 de lei, nu au ajuns niciodată la beneficiari, ci ar fi reținute undeva la primărie sau la o firmă din Huși, de unde, de trei-patru ori pe lună, cineva le aduce niște caserole cu mâncare. Primarul Vasile Taragan recunoaște situația, dar spune că nu a vrut decât să îi ajute pe acești bătrâni, gândindu-se că mulți dintre ei nu s-ar putea deplasa la oraș, ca să își procure singuri alimentele. După ce a constatat că rudele uneia dintre cei peste 100 de beneficiari s-au arătat nemulțumite de faptul că bătrâna nu are acces la propriul card, primarul Taragan s-a arătat dezamăgit, spunând că, dacă oamenii nu apreciază faptul că Primăria le duce acasă acea mâncare, atunci le-ar putea da cardurile, să facă ce vor cu ele. “Nu am vrut decât să îi ajut. Unii sunt bătrâni și nu se pot deplasa. Dacă le dădea lor cardurile, poate că aceste tichete stăteau nefolosite la ei”, a spus Vasile Taragan.
“Moișanu V. Maria beneficiază de o pensie de 800 roni, iar pastilele și omul care o mai ajută este plătit tot din această pensie. Nu beneficiază de alt ajutor. Întreb și eu cine beneficiază de aceste ajutoare de la U.E.? Era binevenită hrana care li se dădea bătrânilor. De la o vreme nu s-a mai dat nimic, dar în schimb au venit carduri cu banii pe ele, care nu au ajuns la bătrâni, ci beneficiază alte persoane fără nevoi. Este ilegal să dețină ei cardurile bătrânilor. A fost scoasă și de la banii pentru încălzire și, plus de asta, a fost și jignită verbal”, a semnalat Mirela, rudă a beneficiarei. Au fost și alte persoane care au spus că, într-adevăr, primesc cardurile cu acest ajutor social, dar vârstnicilor peste 75 de ani, vulnerabili, nu au ajuns niciodată la ei. “Și eu am dreptul la cei 180 de lei lunar, sau cât e, că nici nu știu exact, bani dați de stat la bătrânii de peste 75 de ani. Dar vă spun drept că eu cardul nu l-am văzut, dar nici nu am semnat vreo împuternicire pentru primar sau pentru alt om, ca să îl folosească. Mie, băiatul meu mi-a spus că nimeni nu ar avea dreptul să îmi ia cardul și să îl folosească. Ce pot să spun este că a mai venit de la Primărie câteodată, nu știu dacă de 3 ori sau petru ori într-o lună, nu țin minte, cu niște mâncare. Era niște mâncare, cam cum se fac pachetele la pomană. Câte ceva, acolo. Am primit și atât. Nu am știut că eu aș putea să mă duc singur să îmi iau ce vreau, că e cardul dat mie de stat. Dacă nu mă suna băiatul să îmi spună, eu nici nu știam de ce, câteodată, rar, vine de la Primărie să îmi dea niște mâncare. Am crezut că tot cu pandemia se face și treaba asta”, a spus un alt beneficiar. În comuna Bunești Averești, autoritățile locale spun că sunt peste o sută de beneficiari de tichete sociale pe suport electronic, care îndeplinesc condițiile de venituri și vârstă (peste 75 de ani).
Primăria susține că s-a avut în vedere ca nu cumva tichetele sociale să rămână nefolosite
De partea cealaltă, primarul Vasile Taragan recunoaște că, într-adevăr, nu le-a dat celor peste o sută și ceva de persoane tichetele sociale aflate pe suport electronic. Edilul spune că s-a gândit să le vină în ajutor, ducându-le mâncare acasă, după ce s-a implicat în găsirea unei firme din Huși, care face mâncare caldă. “Eu am spus că dacă sunt mulți în vârstă, de peste 75 de ani, care nu prea se pot deplasa, dacă le dau aceste tichete sociale, nici nu le vor consuma, că nu se pot duce ei să își cumpere. Așa că este o firmă de la Huși, care face mâncare și, de banii aceia, de trei, patru ori pe lună, cineva de la Primărie, după program, se duce și le aduce în comună caserolele cu mâncare. Omul acesta de la Primărie de la noi face un efort pentru ei. Femeia aceasta care reclamă e singura care are nemulțumiri. În rest, oamenii sunt mulțumiți așa, cum ne-am gândit noi să îi ajutăm”, a susținut primarul Vasile Taragan. Edilul a vrut să se știe faptul că, în opinia sa, are probleme mai importante decât aceasta și anume faptul că nu mai sunt bani pentru cei peste 80 de cetățeni cu handicap din comunță, iar pentru ca acestora să le fie asigurat venitul, Primăria Bunești Averești ar trebui ajutată cu câteva miliarde de lei vechi.
Doar firma din Huși a fost afiliată pentru comuna Bunesti Averesti sa distribuie mese calde. Este la 26 km. Bătrânii nu aveau alta soluție sa iși consume sumele de pe carduri. primarul chiar i-a ajutat, deși nu a respectat in întregime legea. NU vine nimeni , nici un livrator doar pentru o comanda izolată. Si din 180 de lei, la un prânz de 30-40 de lei, vine de câteva ori pe lună, nu in fiecare zi.
Ești tu mână în mână cu firma din Huși,hotule! Ce mâncare le duce oamenilor de 180 lei pe lume?ca aia nu e mâncare,practic sunt resturile ramase de la alții și le servesc bătrânilor drept „mancare”. Da-le oamenilor cardurile, sa își cumpere ei ce au nevoie,nu te folosi tu de ele ,smechere. Profiți ca oamenii sunt bătrâni și nu își cunosc drepturile, ca să folosești tu acele carduri.