Centrul Rromilor pentru Politici de Sãnãtate SASTIPEN, în parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitarã “Împreunã” si Centrul de Formare în Profesiuni Sociale “Pro Vocatie”, au inaugurat sâmbãtã, 27 august 2011, “Centrele Comunitare de Resurse” din Puscasi si Ivãnesti.
Proiect implementat la initiativa unei Organizatii Non-Guvernamentale, SASTIPEN, este pentru prima datã în judet când se realizeazã astfel de centre de interes comunitar, adresat persoanelor din mediul rural. Amplasate chiar în centrul comunelor, la Puscasi lângã Dispensarul Uman, iar la Ivãnesti, în apropierea fostei primãrii, cele douã centre, care functioneazã în cadrul a douã foste module mobile pentru constructori, aduse special în acest scop, modernizate inclusiv cu centralã termicã si aer conditionat, vor functiona în interesul cetãtenilor. Personalul angajat, care poate satisface diversele nevoi ale cetãtenilor, respectiv un medic, un lucrãtor social, un antreprenor si un agent de ocupare, acestia, împreunã cu coordonatorul centrului vor face si muncã de teren. Astfel, medicul va vizita acasã bolnavii din zonele greu accesibile, agentul de ocupare va identifica persoanele în nevoie, indiferent de etnie, iar anteprenorul va oferi informatii si consiliere pentru cei care doresc reconversie profesionalã, ori doresc sã porneascã o micã afacere. În curând vor mai fi angajate alte patru persoane, si, la Centrele Comunitar de Resurse se vor organiza cursuri, atât de calificare, cât si pentru completarea studiilor.
“Centrul Comunitar de Resurse reprezintã un concept inovativ, care se adreseazã întregii comunitãti si asigurã, gratuit, servicii de sprijin integrate în ceea ce priveste orientarea pe piata muncii si începerea unei activitãti anteprenoriale, servicii de asistentã care sã asigure participarea persoanelor din zonele rurale pe piata muncii, completate de activitãti de promovare a unui mod de viatã sãnãtos. Beneficiarii activitãtilor desfasurate în cadrul Centrului vor fi persoane în cãutarea unui loc de muncã, persoane inactive, persoane ocupate în agricultura de subzistenţã, practic oricine din comunele respective care este în nevoie si care apeleazã la serviciile noastre, indiferent de etnie, pozitie socialã, ori religie. Trebuie sã multumesc autoritãtilor locale si judetene pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect, si sperãm si pe viitor la ajutorul lor în vederea sustinerii si desfãsurãrii activitãtilor pe termen lung, în beneficiul comunitãtii locale”, a declarat Florin Rumanescu, coordonatorul Centrului Comunitar de Resurse Puscasi.
Centre Comunitare de Resurse vor mai fi amplasate în alte 14 localitãti situate în regiunile de Centru, Nord-Est si Sud-Est ale tãrii, respectiv: Ighiu (Jud. Alba) Bãgaciu, Danes, Mica, Sînpaul (Jud. Mures), Cosula (Jud. Botosani), Vãleni, Rãucesti, Boghicea, Pipirig (jud. Neamt), Ivãnesti (jud. Vaslui), Mãnãstirea Casin (Jud. Bacãu), Ivesti, Frumusita (Jud. Galati).
În viitorul apropiat se doreste semnarea de parteneriate între cele douã centre si AJOFM, Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui ori Centrul de Afaceri, tocmai pentru a se realiza un alt deziderat al acestui proiect, si anume plasarea fortei de muncã din aceste zone.”Repet încã odatã, acest proiect nu este doar pentru persoanele de etnie rromã, se adreseazã întreagii comunitãti, pentru toate persoanele aflate în nevoie sau dificultate, doar finantarea provine printr-un program specific al UE. Ideea este aceea de a investi în oameni si în comunitate, fãrã a face vreo diferentã între o persoanã sau alta, iar scopul nostru este încercarea reducerii decalajelor între zonele sãrace si cele dezvoltate, acordând o sansã si persoanelor defavorizate. Noi dorim sã dãm o sansã si celor care, poate, n-au avut-o pânã acum”, a mai declarat Rumanescu.