Refuzul de a acorda ingrijiri medicale unui bolnav care apeleaza la Unitatea de Primire a Urgentelor sau la Compartimentul de Primire a Urgentelor ii va costa scump pe medici. Asta lasa de inteles un act normativ nou care stabileste si sanctioneaza contraventiile la normele din domeniul sanatatii publice. Intr-o astfel de situatie, amenda va putea fi cuprinsa intre 2.000 si 15.000 de lei.
„Legislatia privind contraventiile la normele de igiena si sanatate publica nu a mai fost modificata din anul 1994. In noua forma a legii sunt mult mai multe fapte considerate contraventii. Practic s-a dublat numarul contraventiilor, de la 281 la 515 fapte”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani.
Actul normativ stabileste, in mod distinct, sanctiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sanctiunilor fiind variabil pentru cele doua categorii, in functie de natura si gravitatea faptei.
«Vor fi sanctiuni chiar de speriat», dupa modelul UE
Potrivit noii legislatii, absenta autorizatiei sanitare de functionare pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei va aduce unitatii respective o amenda cuprinsa intre 20.000 si 40.000 de lei.
Cu amenda intre 1.000 si 2.000 de lei va fi sanctionat si cadrul medical care insoteste bolnavul in ambulanta fara ca acestuia sa ii fie fixata centura de siguranta, indiferent daca pacientul se afla pe targa sau nu. Cu aceeasi amenda se va taxa si fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private.
Unitatilor sanitare private care asigura si servicii medicale de urgenta li se pregatesc amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei daca vor refuza la consultatii pacienti ce li se vor adresa pentru servicii medicale de urgenta. Cu amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei vor fi taxate si unitatile sanitare care nu asigura apa rece si calda, sau cele in care pacientii nu vor primi lenjerie curata, dezinfectata si calcata, schimbata dupa fiecare persoana. Cu pana la 5.000 de lei va fi taxata si refolosirea materialelor de unica folosinta.
In noua legislatie mai sunt reglementate normele privind conformitatea produselor care intra sub incidenta de competenta a Ministerului Sanatatii (suplimente alimentare, alimente cu destinatie nutritionala speciala, cosmetice, substante biocide etc).
Printre contraventiile noi care si-au gasit loc in noua legislatie se afla si necompletarea datelor privind paturile libere din cadrul unitatilor sanitare, sau neasigurarea, de catre sefii de sectie, a numarului de paturi pentru internarea in regim de urgenta a pacientilor trimisi din Unitatea de Primire a Urgentelor.
Despre noul act normativ, al carui proiect a fost pus in dezbatere publica cu aproape doua luni in urma, chiar si sefii sistemului sanitar botosanean recunosteau cu ceva timp in urma ca ii va inarma pe inspectorii sanitari cu amenzi uriase impotriva celor care incalca normele din domeniul sanatatii publice.
„Vor fi sanctiuni chiar de speriat, in cuantumuri comparabile cu cele din Uniunea Europeana. Dar poate asta va duce la respectarea cu strictete a legii”, mentiona medicul Stela Cretu, directorul adjunct al DSP Botosani.
www.evenimetnuldebotosani.ro