Scaderea dobinzilor bancare a creat o situatie fara precedent: penalizarile datoriilor la stat sint mai mari decit suma platita suplimentar la banca, daca iei un credit si acoperi datoriile la buget. Concret, penalitatile aplicate de Fisc, 0,04% pe zi, se ridica la 14,6% anual. Dobinda practicata de banci este in cele mai multe cazuri, la lei, sub acest nivel, putind ajunge chiar si la sub 10%. Reprezentantii Fiscului ne confirma ca au deja contribuabili care fac credit pentru a-si plati datoriile, pentru ca ies mai ieftin. Ieri a fost ultima zi de achitare a acestor contributii la stat, iesenii facind cozi la Finante.
Cozi imense ieri la Directia de Finante Iasi, pentru plata taxelor
Scaderea dobinzilor bancare din ultima vreme a facut ca aminarea datoriilor catre stat sa nu mai fie rentabila. Tot mai multi ieseni apeleaza la credite bancare pentru a-si putea plati taxele, impozitele si contributiile catre buget. Ieri a fost ultima zi de achitare a darilor pe aceasta luna, iar iesenii au stat cu zecile la coada sa-si achite obligatiile.
Reprezentantii Fiscului iesean sustin ca tot mai multi contribuabili mici recurg la creditele bancare. „Este mai rentabil sa platesti dobinda la banca decit penalitati la stat”, confirma Maria Taran, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene.
Pina la 4% economii prin creditul bancar
Pentru un credit de nevoi personale in lei, pe o perioada intre 6 si 48 de luni, BRD de exemplu aplica o dobinda anuala efectiva (DAE) de 13,02%. La BCR, pentru un credit de nevoi personale beneficiarul va achita DAE de 13,90%, pentru ca la CEC dobinda anuala efectiva sa ajunga la 10,39%. Cit ajunge dobinda la stat in cazul unor datorii? Nici mai mult nici mai putin de 0,04% pe zi, adica 14,6% pe an. Pina nu de mult, dobinzile aplicate de banci erau atit de mari, astfel incit iesenii preferau sa-si amine plata darilor catre stat.
Acum situatia s-a inversat, devenind mai rentabil un imprumut bancar pentru a plati contributiile catre stat. Ieri a fost ultima zi pentru achitarea obligatiilor reprezentind taxe, impozite si contributii sociale aferente lunii trecute si sute de ieseni si-au achitat datoriile, stiind ca de astazi Finantele aplica penalitati de 0,04% pe zi intirziere restantierilor. „Sint cozi la incasari pentru ca micii contribuabili isi achita datoriile cash si nu prin banca. A devenit mult mai rentabil ca oamenii sa faca imprumuturi in banca si sa achite darile catre stat decit sa le amine. Avem contribuabili care ne spun ca dobinzile la banci sint mai mici decit penalitatile de intirziere aplicate de Finante. Obligatiile fiscale foarte mari si neachitate de-a lungul timpului atrag dupa sine majorari de intirziere de 0,04% pe zi”, a precizat Maria Taran.
La nivelul judetului Iasi datoriile contribuabililor catre bugetele statului au ajuns sa insumeze la finele lunii trecute aproximativ 1,8 miliarde lei, din care doar 658 de milioane de lei sint recuperabili. „S-au demarat procedurile de executare silita pentru 19.878 de firme si 44.776 de persoane fizice atit autorizate, cit si salariati. Suma totala ce trebuie recuperata se ridica la 1,79 miliarde de lei, bani care reprezinta taxe si impozite neplatite precum si contributii sociale neachitate”, a mentionat Taran.
De altfel, Fiscul monitorizeaza in prezent si 16 contribuabili ale caror datorii cumulau la finele lunii iulie 783,68 de milioane de lei. „Patru sint mari contribuabili si se afla in administrarea celor de la Bucuresti, iar 12 sint contribuabili mici si mijlocii. Datoriile curente ale acestora se ridica la 181 de milioane de lei in timp ce datoriile restante din anii precedenti plus penalitatile au ajuns la suma de 602,68 de milioane de lei”, a incheiat Taran.
www.ziaruldeiasi.ro