EVALUĂRI… Urmare a fenomenelor meteo extreme din noaptea de 4 spre 5 august, când pe raza municipiului Bârlad s-au înregistrat precipitații de 104 litri/mp (cea mai semnificativă cantitate măsurată în ultimii 30 de ani), primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, a convocat pe toți cei responsabili din Primărie, pentru a acționa și pentru a stabili împreună ce daune s-au produs. Din primele evaluări, pagubele sunt importante, fiind afectate peste 120 de case, instituții ca Primăria Bârlad, Spitalul și Judecătoria din localitate, iar sediul E-ON unde subsolul, în care se află garajul cu mașinile de interveneție a fost inundat până sus. Primarul Boroș informează că, în urma unei prime analize a situației, la nivel local au fost consemnate daune însemnate. Cea mai afectată este chiar Primăria Bârlad, unde apa a năvălit în garajul din subsolul instituției, a rupt ușa și a acoperit practice mașinile, care au fost distruse în totalitate. Mai mult, a fost afectată arhiva instituției, iar câteva transformatoare electrice au fost la un pas să explodeze, din cauza apei care le-a afecta complet!
Zeci de străzi din Bârlad au fost inundate în totalitate, mai bine de 120 de gospodării inundate, câteva zeci de locuințe afectate și aproape 100 de kilometri de infrastructură de canal blocată în totalitate. Raportul primei analize în teren ne-a fost oferit de primarul Dumitru Boroș, pentru a-l aduce la cunoștința locuitorilor orașului.
„Încă din seara de 4 august am convocat o ședință operativă pentru a stabili forțele de intervenție. Imediat ce situația a permis-o am și ieșit în teren. Astăzi dimineață, după o nouă ședință de lucru, am dispus o analiză în teren, atât cât s-a putut face, la prima oră. Am constatat că cele mai mari probleme au fost consemnate pe străzile Anastasie Panu, Olaru Cristian, Iorgu Juvara, Ioan Slavici, fundăturile Sahia I și II, Alexandru Vlahuță, Fundătura I, Dragoș Vodă, Mihai Viteazu, Lunei, Grahilor, Islaz, Constantin Costache, Soveja, Metalurgiei, Vasile Milea, Siret, Primăverii, Zimbrului, Alexandru cel Bun, Poradim, Bariera Puiești, Trestiana, Carpați, Vasile Pârvan și multe altele. știam de punctele vulnerabile ale orașului, dar acum, practic, tot domeniul public a fost afectat într-o măsură mai mare sau mai mică, zeci de subsoluri de bloc inundate, ca și subsolurile Judecătoriei, Spitalului <<Elena Beldiman>> sau cel al Primăriei Bârlad. În instituția noastră pagubele au fost ceva mai însemnate, întrucât viitura care a venit spre centrul orașului a rupt ușile garajului și a suprins în interior trei autoturisme, pe care le-a avariat iremediabil. De asemenea, a fost inundată arhiva primăriei și centrala termică.”, a precizat primarul Boroș.
Stația de tratare și epurare a apei afectată, canalizarea orașului înfundată!
“Stația de tratare și epurare a apei a fost afectată, orașul este plin de mâl și praf și mai bine de 100 de kilometri de canalizare a fost înfundată. Chiar dacă avem probleme la nivel local cu sistemul de canalizare, chiar și un sistem nou nu ar fi făcut față la cantitățile uriașe de precipitații care au căzut peste Bârlad. Faptul că, recent, am decolmatat albia Pârâului Valea Seacă, ne-a ajutat enorm. Altfel, acum tot Bârladul ar fi fost sub ape. Prin urmare, rugăm cetățenii municipiului să dea dovadă de înțelegere și răbdare, pentru că se acționează cu toate forțele disponibile, pe toată raza localității. Avem personal care a muncit fără întrerupere 36 de ore, din care 8-10 ore de noapte, fără odihnă. Evaluările din teren sunt încă în desfășurare și este posibil ca situația să aibă altă magnitudine după ce le finalizăm. Vom reveni, în scurt timp, cu o situație exactă a efectelor acestor intemperii”, a declarat pentru Vremea Nouă, primarul Dumitru Boroș.
Bai nu sunteti in stare sa faceți niste poze.. Ziariști sunteti ma? Copy paste de pe pagina oficiala a primăriei! Daca era invers mai înțelegeam!
Cumpar apartament in Barlad, o fabrica de confectii si Irb, ati darmat 2 fabrici sa faceti kaufland, va ia apa, ofer 60-70.000 nu veniti cu preturi de 20-30.000 ca nu cumpar asa ceva :)) Bai saracilor, salariul si sursa de venit, puterea de cumparare dicteaza pretul nu voi ca asa vi se pare ca pote prindeti un fraier care si-a rupt oasele afara. In Iasi sunt apartamente noi la 40-50.000, locuri de munca, malluri, cluburi, spitale, facultati, aeroport.
O hinit intemperia, ş-o inundat primaria! Asta stie sa spuna Gigel asta. Mai nimic despre casele, bunurile si autoturismele oamenilor, despre masuri care se pot lua, despre maretul sistem Ro-Alert, care a costat miliarde de euroi (cu tot cu umplerea buzunarelor puliticienilor si sefilor STS) si te avertizeaza doar dupa ce trece inundatia.
Care l-a votat, mana sus!
Stiu, or sa spuna unii: „lasa, dom’ne ca si in Jermania a fost la fel”. Da, dar in Germania autoritatile locale, impreuna cu firmele de asigurari, ii despagubesc pe sinistrati si iau masuri active pentru reducerea efectelor unor viitoare astfel de fenomene. In Romanica ce fac?
Bingo! Ai scăpat porumbelul. Cu firmele de asigurări. Tu îl trageai la răspundere și pe ăl de sus pentru potop,nu?