RAPORT… La nivelul județului Vaslui sunt afectate de pesta porcină 17 fonduri de vânătoare, dintr-un total de 49, fiind depistate 66 de cazuri, dintre care 31 la mistreți găsiți morți și 35 cazuri la mistreți vânați în cadrul partidelor de vânătoare organizate. Conform unui raport întocmit de Direcția de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui și prezentat la Colegiul Prefectural Vaslui, în județ, primul caz de PPA la mistreț a apărut în iulie 2019, pe Fondul de Vânătoare (FV) 37 Cârja, aparținând A.V.S. „Mistrețul Murgeni”. Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a ridicat 2791 probe provenite de la mistreți vânați și 45 probe provenite de la mistreți gășiți morți pe raza fondurilor de vânătoare din județ.
Raportul DSVSA mai arată că, în județul Vaslui, la suinele domestice evoluția focarelor începând cu anul 2019 a fost următoarea:
În anul 2019 au evoluat în exploatațiile gospodării personale, 10 focare, în exploatațiile tip A (ferme) a evoluat 1 focar (localitatea Horoiata) și în exploatațiile comerciale a evoluat 1 focar. Acestea au însumat 14 suine moarte, 2118 suine ucise preventiv și 3 suine sacrificate. Din totalul suinelor ucise preventiv pentru a reduce pericolul de răspândire a PPA, prin decizie a Comisiei Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a ordonat și s-a recurs la uciderea preventivă a unui număr de 55 suine din 12 gospodării aflate în localitatea Cârja și a unui număr de 1993 de suine din explotația comercială. Neutralizarea acestora s-a realizat prin metode alternative și anume îngroparea cu respectarea tuturor normelor de biosecuritate și cu sprijinul Primăriilor din localitățile afectate. Au fost plătite despăgubiri pentru toate exploatațiile afectate în valoare de 2.135.374,14 ron.
În anul 2020 au fost confirmate 14 focare doar în gospodăriile populației.După realizarea temeinică a supravegherii prin recoltarea unui număr de 1972 probe de sânge de la toate suinele aflate în zona de 3 km din jurul fiecărui focar, eliberarea buletinelor de la LSVSA Iași cu rezultate negative în ceea ce privește detecția anticorpilor anti-virus pesta porcină Africană prin ELIŞA și prin supraveghere clinică a suinelor aflate în zona de 10 km în jurul focarelor, toate au fost stinse. Focarele de PPA care au evoluat în județ au însumat : 49 suine moarte, 108 suine ucise,19 suine sacrificate și 5 suine ucise preventiv.. S-au acordat despăgubiri pentru 5 focare în valoare de 25000,5 ron, 9 dosare au fost respinse de la plată pe motivul nerespectării HG 1214/2009.
În anul 2021, până în prezent au fost confirmate 12 focare în gospodăriile populației.Dintre acestea, 11 au fost stinse în urma recoltării unui număr de 3366 probe de sânge de la toate suinele aflate în zona de 3 km din jurul fiecărui focar, eliberarea buletinelor de la LSVSA Iași cu rezultate negative în ceea ce privește detecția anticorpilor anti-virus pesta porcină Africană prin ELIŞA și prin supraveghere clinică a suinelor aflate în zona de 10 km în jurul focarelor. În evoluția lor, aceste focare au însumat un număr de 13 suine moarte, 89 suine ucise, 2 suine sacrificate și 2 suine ucise preventiv. Au fost acordate despăgubiri în valoare de 24.460,00 ron.
“La data prezentului raport, pe raza județului evoluează un focar PPA în gospodăria populației din localitatea Puiești. Este vorba de două exploatații aflate în aceeași locație unde erau crescute și întreținute 44 suine. După confirmarea diagnosticului, DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanții Primăriei Puiești, s-a procedat la uciderea întregului efectiv de suine, au neutralizat cadavrele și au efectuat dezinfecțiile necesare. Odată cu încălzirea vremii, numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) a început din nou să crească.
„Facem apel la toți crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Propietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.”, a precizat dr. Achiricioae Cornel, directorul executiv al DSVSA Vaslui.