Procurorii militari au stabilit ca moartea pompierului scafandru, anul trecut, la Radauti Prut, a fost cauzata de subaprecierea gradului de pericol vizavi de interventie, plus de o serie de situatii de conjunctura ce au dus in cele din urma la acea nenorocire.
Plutonierul Marius Loghin a murit la datorie, incercand sa scoata trupul neinsufletit al unui barbat dintr-un bazin de apa. Tot atunci, alti doi pompieri au fost la un pas sa-si piarda viata, fiind salvati de colegi in ultimul minut.
Viorel Socianu, in varsta de 29 de ani, a incercat impreuna cu un coleg de la primaria Radauti Prut sa repare un robinet dintr-un bazin de la reteaua de apa al satului Rediu. In timpul interventiei Socianu si-a pierdut cunostinta, iar colegul sau cu greu a iesit la suprafata, alertand asupra a ce s-a intamplat.
La fata locului s-au deplasat doua echipaje ale ISU, printre care si echipa de scafandri. Echipa de scafandri era formata din plutonierii Iulian Todirel si Marius Loghin. Acestia doi erau supravegheati de maiorul Narcis Jakel. In timpul operatiunii, ofiterului si celor doi scafandri li s-a facut rau din cauza acumularii monoxidului de carbon.
Primul scos a fost Narcis Jakel, care era cel mai aproape de gura de iesire. Plutonierul Lucian Neculai a coborat in put si a reusit sa ii scoata pe cei doi scafandri care se aflau la suprafata apei. Acestia au fost preluati de ambulante si transportati la Spitalul Orasenesc Darabani, dupa ce au fost resuscitati de colegii pompieri, imediat ce au fost scosi din bazin.
Desi medicii ambulantei deplasate la fata locului au incercat aproape doua ore sa il salveze, Marius Loghin, in varsta de 32 de ani, a fost declarat in cele din urma decedat.
Greseala fatala: a coborat in bazin fara buteliile de oxigen
Concluziile anchetatorilor au fost clare, nenorocirea a pornit de la o eroare a lui Marius Loghin privind gradul de pericol din timpul interventiei. Pentru ca gura de acces in bazin era foarte mica, scafandrii au intrat fara oxigen, urmand ca ulterior sa primeasca de la colegi buteliile. Loghin s-a grabit si a spus ca nu are nevoie de echipament. Atunci i s-a facut rau si si-a pierdut cunostinta. Faptul ca ceilalti doi pompieri au fost salvati s-a datorat strict faptului ca un pompier a putut sa ii scoata la suprafata.
Lucian Neculai nu are o constitutie fizica robusta si a incaput cu tot cu buteliile de oxigen pe gura bazinului si i-a putut salva. Daca Marius Loghin, care avea o constitutie fizica mai solida, ar fi incaput cu tot cu echipament pe acea gura de acces, poate nenorocirea nu mai avea loc.
In urma audierii martorilor, procurorul a stabilit ca Loghin a subapreciat pericolul, din moment ce a spus colegilor ca nu are nevoie de buteliile de oxigen.
„In functie de elementele specifice existente in momentul interventiei, apreciem conceptia de actiune ca fiind oportuna. Actiunea plutonierului Loghin Marius de a intra in apa fara sa mai astepte pe platforma metalica coborarea aparatelor de respirat si a unei cordite de salvare, apreciind cu usurinta lipsa vreunui pericol, a condus la producerea evenimentului, situatie in care nu poate fi atrasa raspunderea penala fata de vreuna din persoanele din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Botosani care au participat la actiunea de recuperare a numitului Socianu Viorel”, se arata in rezolutia semnata de colonel magistrat Liviu Panzariu in cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Iasi.
www.evenimentuldebotosani.ro