spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pepinierã de genii la matematicã în satul Laza!

- Advertisement -

CONSTIINCIOSI…Dumitru Robert Ionut si Gheorghicã Alexandru sunt elevii de 10 ai satului Laza. Acestia au reusit performanta de a lua punctajul maxim la cea mai dificilã dintre probele de la Evaluarea Nationalã de anul acesta, mai exact la cea de matematicã. Cei doi nu sunt singurii care au înregistrat rezultate deosebite. Colegul lor, Chirica Codrut, a luat si el un punctaj mai mult decât onorabil, mai exact 9,10 la aceastã probã. În spatele succesului celor trei elevi înzestrati cu o gândire matematicã de exceptie stã efortul profesoarei lor de matematicã, Panait Anca. Modestã, femeia sustine cã rezultatele acestora au constat într-o muncã de echipã a întregului colectiv didactic, dar în principal în capacitãtile extraordinare ale bãietilor.

Cei doi bãieti au fost colegi încã de la grãdinitã. La gimnaziu au fãcut parte dintr-un colectiv de 25 de copii, însã doi dintre acestia au rãmas corigenti si nu au intrat în examen. Pasionati de matematicã, acestia se gândesc sã dea amândoi la profilul Matematicã-Informaticã si cine stie, poate vor fi în continuare colegi de clasã. „În decursul anilor, cei doi au participat la concursuri si olimpiade. Încã de când i-au preluat, mi-am dat seama cã sunt niste copii deosebiti, muncitori si implicati. Rezultatul este al unei munci de echipã. Nu am fost numai eu. La fel de mult s-au implicat si colegii mei. Dar de la elevi vin rezultatele. Sper ca în continuare sã urmeze calea pe care si-o doresc, iar tot ce vor face de acum înainte sã facã cu plãcere si pasiune, ca si pânã acum si sã rãmânã în top”, a declarat profesoara bãietilor.

„Pãrintii au fost foarte bucurosi sã audã vestea, mai ales cã nu am fãcut pregãtire deloc, nici la limba românã

Dupã afisarea primelor rezultate, Robert a aflat de pe internet cã are o medie generalã de 9,87 la Evaluarea Nationalã. Pãrintii au fost cei mai bucurosi de aflarea vestii, mai ales cã Robert nu a fãcut deloc meditatii. Mama sa l-a sprijinit întotdeauna si s-a asigurat cã primeste o educatie bunã, iar tatãl îi oferã toate conditiile financiare, fiind plecat în strãinãtate pentru a asigura un trai decent familiei. Modest, Robert se bucurã cã a reusit sã obtinã aceastã performantã, însã rãmâne cu picioarele pe pãmânt si nu considerã cã este un motiv de laudã faptul cã este cel mai bun dintre bãietii din judet. „Dupã sfârsitul probei mi-am comparat rezultatele cu cele ale unui coleg. Am crezut cã am fãcut de 9,70. Am fost surprins sã vãd cã nota finalã a fost 10 curat. Subiectele de la Evaluare mi s-au pãrut usoare. La ultimul subiect m-am complicat si am scris o paginã jumãtate. Dupã ce am vãzut baremul mi-am dat seama cã mai era o variantã. Îmi pare bine sã stiu cã am obtinut aceste rezultate. Nu m-am pregãtit foarte mult înainte. Doamna profesoarã a fãcut cu noi toti pregãtire la scoalã si nu a fost nevoie de altceva. La noi la scoalã profesorii chiar îsi dau silinta. Oricum, mie mi-a plãcut matematica de la început. Am avut numai note de 10 la aceastã materie pe parcursul anilor”, a povestit Robert. Cea mai frumoasã experientã a bãiatului a fost cea a banchetului, când s-a distrat si a petrecut alãturi de colegi ultimele clipe în calitate de elev de gimnaziu. Seful de promotie al scolii Laza a participat si la concursuri si olimpiade. Cel mai departe a ajuns la etapa nationalã, însã venirea pandemiei a împiedicat desfãsurarea competitiei. „Am participat si la olimpiade. Din cauza pandemiei nu am mai ajuns la nationalã, pentru cã s-a anulat”, a spus bãiatul. Robert urmeazã sã se înscrie la unul dintre liceele de top ale orasului Vaslui, iar în viitor sperã sã devinã un IT-ist de succes. „Mã gândesc sã dau la profilul Matematicã-Informaticã ori la Racovitã, ori la Kogãlniceanu. Încã nu sunt hotãrât. Pe viitor cred cã voi urma o carierã de IT-ist. Doresc sã dau la Universitate la Iasi, la Informaticã. Voi rãmâne aproape de casã”, a declarat bãiatul.

„Am luat un 5 la Educatie Tehnologicã pentru cã ne-a pus sã plantãm pãpusoi iarna si nu ne-a iesit”

Emotiv, Alex a fost timid în exprimare în fata echipei Vremea Nouã. Acesta ne-a declarat cã a aflat rezultatele de pe internet, dar si cã a avut o surprizã când a vãzut nota de la românã. „Rezultatele le-am primit de pe internet. La matematicã stiam cã am fãcut tot, iar la românã am crezut cã iau mai putin. Am avut noroc sã iau 9,30. Pãrintii au fost mândri de mine când au aflat. Sora mea mai mare a avut cam aceleasi medii ca mine la Evaluare. Acum este la liceul Kogãlniceanu si zilele astea dã BAC-ul”, a povestit bãiatul. Pentru el, calculele matematice sunt floare la ureche. „Partea de real mi s-a pãrut mereu mai usoarã, mai ales matematica. Este materia mea preferatã si este simplã pentru mine”, a explicat bãiatul. Având o înclinatie spre partea de real, ia în calcul varianta de a deveni IT-ist în viitor, însã rãmâne sã se mai decidã pânã la terminarea liceului. În privinta liceului, va opta si el pentru una dintre unitãtile de învãtãmânt de top din oras, la profilul Matematicã-Informaticã. „Nu m-am hotãrât încã la ce liceu sã dau, dar probabil la Kogãlniceanu sau la Racovitã, pe partea de real. Mi se pare mai usor la profilul real”, a spus Alex. Având o medie mare pe parcursul anilor de gimnaziu, ne-a povestit care au fost notele care l-au îndepãrtat de media 10 curat. „La românã am avut o singurã notã de 9 anul acesta, dar a fost meritatã. Am mai avut un 9 tot la românã prin clasa a 6-a. La Educatie Tehnologicã mi-a stricat media în clasa a V-a. Am luat un 5 pentru cã ne-a pus sã plantãm pãpusoi iarna si nu ne-a iesit. Doar la 3 copii le-a iesit”, a povestit elevul.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.