spot_img
6.2 C
Vaslui
18-oct.-2024
spot_img

Mișcarea judecătorilor: au anulat expertizele care dovedeau traumele seminariștilor abuzați la Huși!

- Advertisement -
ANULARE… Avocații lui Cornel Onilă au știut să ridice anumite “cereri și excepții”, care să îi scape de expertizele psihologice ale celor trei victime.

CONTROVERSE… Iar se poticnește Justiția, când vine vorba despre dosarul în care fostul episcop Cornel Onilă și mâna sa dreaptă, arhimandritul Sebastian Jitaru, sunt acuzați că violau seminariștii de la Huși! După ce anchetatorii au închis ochii în 2017, făcându-se că nu văd în dosar filmulețele scabroase, mergând doar pe ideea de șantaj a ierarhului cu acele imagini compromițătoare, iată că, după 4 ani de cazne și insistențe ale presei, când în sfârșit a ajuns și chinul foștilor elevi pe masa judecătorilor de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Galați, prima mișcare a instanței a fost aceea de a anula o bună parte a probelor. De pildă, judecătorii au decis să excludă expertizele psihologice ale celor trei seminariști, cerute chiar de procurorii care le-au considerat extrem de necesare. Se pare însă că judecătorii nu au văzut lucrurile la fel, deși ar fi putut fi interesant de văzut ce urmări au lăsat traumele produse de abuzurile din școală. Le-au trimis vorbă procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, ca în fix 5 zile, să remedieze neregularitățile din actul de sesizare și să spună dacă își mai doresc trimiterea inculpaților în judecată (!) sau dacă vor dosarul înapoi.

Fostul episcop Onilă are de ce să fie bucuros! Avocații săi au reușit să convingă judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Galați că unele probe din dosar trebuie anulate, cu tot cu ordonanțele procurorilor. Interesant este că judecătorii au decis că ceea ce le-ar prisosi în dosar sunt chiar expertizele psihiatrice ale celor trei victime ale lui Onilă și Jitaru. Tocmai pe ele, se pare, mizau procurorii ca fiind între piesele de rezistență ale dosarului, întrucât ce ar fi putut fi mai convingător în cazul dat, decât dovedirea urmărilor lăsate de traumele îndurate. Ei bine, iată că excelenții avocați ai celor doi inculpați au știut să ridice anumite “cereri și excepții”, care să îi scape pe inculpați de expertizele psihologice ale celor trei victime. Instanța a anulat, de asemenea, și dovada adusă de un martor important, în persoana unui avocat cunoscut din Baroul Iași, care avea cunoștință despre cazul unuia dintre elevii seminariști abuzați, întrucât fusese contactat de victimă în vederea deschiderii unui proces împotriva celor care îl violaseră. Avocatul, de bună credință, a prezentat la dosar inclusiv SMS-urile schimbate cu băiatul, dar și o copie a cererii de chemare în judecată formulată cu acel prilej. Iată însă că instanța Curții de Apel Galați a anulat aceste probe. Le-a transmis apoi procurorilor ieșeni ca în termen de 5 zile să remediere “neregularitățile din actul de sesizare”, dar și să se pronunțe dacă mai vor trimiterea în judecată a inculpaților (!) sau vor restituirea dosarului.

Dosarul de șantaj a mers repejor în instanță, dar cel de viol se împiedică!

De reamintit că în 2017 a izbucnit scandalul sexual de la Huși, în care Cornel Onilă, în plină misiune de episcop, a șocat România, după ce a alergat la DNA Iași, plângându-se că e șantajat cu filme deocheate, de către Sebastian Jitaru și alți doi preoți. Procurorii l-au echipat pe Onilă cu tehnică specială și l-au învățat cum să îi filmeze și el pe șantajiști. Apoi cei acuzați de fostul episcop au fost arestați, iar procurorii au început să culeagă filme murdare de prin toate ungherele chiliilor, luate la scotocit. Întreaga țară privea la ceea ce se întâmplă la Huși, ca la un coșmar de neimaginat pentru niște fețe bisericești. Ulterior, nu se știe de ce, procurorii s-au făcut atunci a nu vedea că, în imagini, un ierarh apare în ipostaze de… Doamne ferește, cu niște elevi de seminar. Au mers doar pe ideea de șantaj, ignorând abuzul sexual ajuns în văzul lumii. Dosarul de șantaj, în care Onilă era victimă, a mers destul de repejor, întrucât șantajiștii au fost și condamnați, ba chiar și eliberați între timp. Dosarul pentru viol însă a fost deschis mult timp mai târziu, după o serie de dezvăluiri în presă și după ce trei dintre victime au considerat că este timpul ca să își caute și ele dreptatea. Se pare însă că drumul acestui al doilea dosar în instanță se anunță a fi unul destul de sinuos, dacă nu chiar imposibil, dacă este să ne uităm doar la primii pași poticniți, făcuți de victime, în dovedirea adevărului lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

26 COMENTARII

  1. Din păcate BOR nu mai are exemple bune de episcopi. Toți capii bisericii sunt corupți, atât de corupți încât au fost pregătiți să încalce a șasea poruncă din Decalogul sfânt, dând virusul ucigaș bătrânilor, doar pentru câțiva lei din pensia acestora. Au fost dispuși să schimbe și data slujbei de înviere pentru bani, în timp de pandemie anul trecut. Credincioșii nu mai sunt altceva decât o turmă de oi păscută pentru muls, în timp ce ierarhia înaltă se dedă la tot felul de activități nerușinate, precum episcopul restras Corneliu, sau precum fariseii din biblie.

    Actualul episcop din județ nu este diferit nici el. Acesta-i doar o altă legumă coruptă, care și-a poziționat aproape numai lingușitorii tineri, sau neisprăviții care sunt cunoscuți deja pentru dare de mită. Cu toate acestea, turma de oi totuși simte ce se întâmplă, drept urmare la ultimul hram de acum 2 zile a avut doar câțiva oameni în curte, mulți dintre ei rude sau prieteni de preoți. Acum 20 ani episcopul din acea vreme avea curtea plină, iar acum s-a ajuns la a compune cărți despre acela, doar doar se va obține o imagine bună pentru actualul episcop dornic de afirmare și de promovare la rang de arhiepiscop.

    Cât despre teologii din liceu sau universitate, cei buni renunță, pentru că aceștia văd și aud ce fac episcopii. În facultățile de teologie deja se vorbește că BOR nu mai este mireasa lui Christos, ci a devenit desfrânata din Apocalipsa bibliei, care ar urma să nască bestia, pe antichrist.

    • Așa vorbeau cei din tagma ta, și despre Hristos. Că ar fi un șarlatan, iar despre apostoli, cum că ar fi niște prefăcuți. Oricum, pe voi , nu vă mai mulțumește nimic. Săraci și fudui, vorba românului!

    • Stimate domn (preot), deghizat in femeia Laura Pop (e la moda acum),

      Este o mare diferenta intre actualul episcop si cel vechi. Dar cum tu, popa batran, nu ai mai obtinut nicio functie, te napustesti ca un nefericit asupra celor tineri si asupra lui Ignatie, pe care vrei sa il manjesti cu rautatea ta. Stai linistit, ca lumea vede diferenta. Nu este nevoie sa o anulezi tu.

      Cat despre hram, daca nu ai fost acolo nu ai de unde sa stii ca au fost in jur de 1000 de oameni in toata curtea Episcopiei. Probabil ai vrut sa-i vezi doar pe cei din fata scenei. Restul nu te-a mai interesat, pentru ca nu iese socotelilor tale de om mic si frustrat. Succes la manipulare. Dar nu prea te mai crede nimeni.

      Da, se fac carti despre inaintasi, pentru ca nu a facut-o nimeni. Episcopul acela, de acum 20 de ani, abia acum este cinstit cum se cuvine. Dar nici asta nu va convine celor batrani. Sunteti ca si fariseii din Biblie: orice ar fi facut Iisus, era batjocorit si totul i se rastalmacea.

      Il prefer pe Ignatie pentru ca este sincer, deschis, fara coruptie si om al credintei. Tu poti ramane cu frustrarile tale de om care nu ai primit nicio functie de la noul episcop.

      Iar despre Ignatie ca alta leguma corupta, chiar imi place ca glumesti. Poti sa-i pui in carca multe, dupa bunul tau plac, dar asta chiar nu il reprezinta. Si se stie acest lucru, se vede de departe. Ajuta sarmanii si saracii. Nu strange nimic pentru el. Dar nici asta nu convine celor care nu fac nimic, ci doar sa-i mulga credinciosii.

        • Nu, dsra Lili(ac), copacii si florile nu au fost puse la socoteala. Te lasam pe tine sa le numeri. Conform declaratiei organizatorilor, au fost pregatite in jur de 1000 de pachete pentru oameni. Au fost distribuite toate. Unii au ramas fara pacehete. Deci, calculul e simplu.

          Dar de ce este nevoie sa demonstrez o realitate unora care nu vor sa o vada? Ati fost in noaptea de Pasti sa vedeti o curte plina ochi de oameni? A facut slujba acelasi Ignatie, pe care bolsevicii nu il suporta. Mergeti in judet si vedeti cata lume aduna la slujbe.

          Spor la numarat copacii si florile din curte, care arata minunat.

        • Mai contează numărul exact al celor care au fost la hram? Parcă articolul vorbea de un alt „personaj”, nicidecum despre episcopul actual. În fine, sa-i mulțumim acestui om, Ignatie, care ne-a refat încrederea și a sporit viata duhovniceasca în Vaslui. În loc să ne bucure, pe noi ca vasluieni, ce facem în schimb, îl alungam cu împărțirea inimii noastre. Nu mai fiți frustrați! Vedeti-va de casa voastră!

          • Serios? cum v-a redat încrederea ?
            l-ati auzit vreodată sa spună ceva de Onila ?
            De copiii violați într-o instituție de învățământ bisericesc de o foarte mare fata bisericeasca ?

      • Prea sfinția voastră ați greșit persoana. Nu sunt vreun preot din Huși. Sunt o femeie din Huși recent ieșită la pensie care a văzut multe prin viață. Această ură nu e bună maică, iar tu ca episcop știi deja aceasta. Nu îți face bine nici la suflet și nici în profesia dumitale. Eu nu știu multă teologie chiar dacă nepoții mei au făcut această facultate, dar știu să număr oamenii dintr-o curte, căci am lucrat cu oameni și cu numere o viață întreagă.

        Pesemne că îți urăști preoții, atât de mult încât îi desconsideri și pe internet, iar în disperarea confunzi persoanele și ataci. Nu doresc să cunosc ce gândești despre ei în cabinetul dumitale. Viclenia ascunsă în vorbe șoptite la slujba de hram se vede de departe, de cum intri în curtea episcopiei pe sub cupolă. Dar sper că te vei întoarce spre bine, căci am cunoscut oameni care și-au schimbat viața în bine. Cu toate acestea însă ești episcop, la fel ca ceilalți episcopi din România, și chiar dacă dumneata ai trăit puțin peste hotare te-au corupt alții, din câte observ.

        Succes în a convinge pe alții despre cât de bun exemplu poți fi. Pe această enoriașă care va muri ca mâine, nu ai convins-o. Eu am mai multă încredere în preotul meu decât în prea sfinția dumitale.

        Iar numele meu este Laura Pop. Nu mă ascund de nimeni și spun adevărul chiar dacă doare, poate înainte de a muri mai schimb ceva în România.

        • Ma confunzi, pacat in care cazi. Nu sunt nici episcop, nici sluga nimeni. Sunt un crestin care imi apar episcopul.

          Nu stiu ce gandeste Ignatie despre preoti. Vad ca ii respecta, lucru care se vede din spusele lor si din comportamentul fata de ei.

          Da, voi incerca sa ii conving pe toti cine este cu adevarat episcopul Ignatie. Il voi apara de toti care ii inventeaza prostii pe seama lui. Nu iti cere nimeni sa il iubesti daca nu poti. Esti libera sa mergi oriunde doresti. Nu sufera nimeni daca il iubesti pe preotul tau. Foarte bine. Lasa-l pe Ignatie in pace, daca te deranjeaza. Cred ca el nu te deranjeaza cu nimic.

          Iar daca vrei sa ii spui ceva direct si sa ai convingerea ca ajunge la el, poate il vei aborda direct, ca sa iti versi offul mare pe care il ai fata de acest om, pe care nici nu cred ca il cunosti si care sunt convins ca te va respecta.

          Succes pe mai departe in a dispretui pe cineva pe care se vede ca nu il cunosti deloc.

          • Nu tu trebuie sa ne convingi Vasile dar dacă ești asa amabil încearcă sa-l convingi pe episcop sa-și asume faptele instituției și a colegilor săi.
            Măcar sa-și ceara iertare părinților, ca asa se face când dai cu mucii in fasole. Nu sa ascundă și sa meargă mai departe ca si cum nimic nu s-a întâmplat ca nu e portar la biserica sa pretindă ca nu e treaba lui.

      • Nea Vasile și cât era episcop Onila la fel vorbeati despre el și îi pupati mâna și el pleca de la slujba și își bătea joc de sufletul unor copii. Dacă știați ce face fostul episcop de ce ați tăcut? Dacă știați ce se întâmplă în Seminar de ce nu vorbeați atunci. Cum putem noi să mai avem incredere in oricare din fețele bisericești când toți preoții din orice parohie întind mâna la niște bătrânele amarate și după ultimul leu și propovaduiesc umilința și modestia ca apoi să se urce în mașină lor de lux și să plece în trombă????

  2. Cei care-i cred nepătați, ca și judecători, nu pot fi decât ultimii oameni, mizerabili cu diplome, nicicum judecători!
    ”JUDECĂTORI” CORUPȚI.
    Doar dacă li se întâmpla copiilor lor,ar fi făcut dreptate.
    Oricum oamenii cu valori sănătoase ,normale și nu îndoctrinați, n-or să uite ce au făcut ticăloșii ăștia!

    • O fi, dar n-au nici un interes personal sa nu-l condamne, si bulangiii au simțul nedreptății si nu înghit violatorii :))
      Singurul care are interes e biserica, dacă e viol biserica e acuzata, data și de părinți în judecata, publicitate maxima, daune, imagine futta, etc

    • Ba ne convine…dar judecătorul nu imi susține cu vehemență familia tradițională și modestia și homofobia în timp ce își bate joc de niște copii în Seminar! Ipocrizia nu e ok!!!!

  3. De unde atâta viol, la biserica nu exista, ca și fecioara Maria ei sunt atinși doar de mătărânga duhului sfânt, asta nu e viol, e un act sfânt.
    Puneți-va in genunchi si rugați-va pentru iertarea păcatelor necredincioșilor, Dumnezeu a înfăptuit o minune și voi tot nemulțumiți ?

  4. Astia au apucaturi ca cei incriminati daca elimina probele administrate,sau or fi trecut prin imbratisarile dragostoase ale inculpatilor.

  5. Toti sunt la fel! Se dovedește mai devreme sau mai tarziu despre toți popii ca sunt la fel: ori cu pedofilie ori cu femei,ori cu bani și averi ori cu băutură. Dar în schimb o ard cu familia tradițională și te sfătuiesc pe tine sa fii modest și umil. Mare scârbă!!!!

    • Nuu, asta e coliva pentru servit fraieri – judecătorii sunt corupți
      Noi suntem cinstiți, am vrut, dar dacă judecătorii ăștia neserioși…
      De adus înapoi n-o sa-l mai aducă ar dispărea imaginea de cinstiți și susținători ai credincioșilor, dar o sa-l tina ca si pana acum mai departe la ei, noi va credem, suntem cu voi, dar dacă nu l-au condamnat judecătorii ce sa facem, n-avem ce sa facem 🙂

    • Dacă prodecanul de la Teologie emite catastrofe de genul:”Daca o femeie violată rămână gravidă înseamnă că i-a plăcut!” ce sa mai comentăm?!!

      • Exact, succes părinților sa-i mai dea în judecata, nu mai au nici o șansă.
        Mai bine s-ar lasa păgubași, doar dacă au bani sa-i tina cureaua sa ajungă pe la CEDO altfel aici o sa cheltuie banii și aiurea și degeaba, nu au mai multi decât biserica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.