FESTIVAL FOLCLORIC… Festivalul – Concurs Regional si Interjudetean de muzicã popularã-vocal pentru elevi „Cununita din Murgeni – ziua cântecului popular”, editia a IV-a, s-a desfãsurat cu participare directã. S-au înscris peste 100 de concurenti la cele sase categorii de vârstã si la grup vocal, din judetele Vaslui, Neamt si Galati. Trofeul festivalului a fost obtinut de un bãiat foarte talentat, în vârstã de 13 ani din Galati, Grigorie Moisã, pregãtit de prof. Mitritã Camara Velicu, un iubitor si un cunoscãtor al folclorului românesc, care a reprezentat cu cinste zona de unde provine, interpretând fãrã niciun fel de emotie douã melodii populare.
Manifestarea artisticã face parte din cadrul Proiectului educational aprobat de Ministerul Educatiei la nr.1684 -„Sã ne descoperim prin artã si culturã” derulat la Scoala Gimnazialã „Emil Juvara”-Sãrãteni, oras Murgeni, judetul Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale-Vaslui, Asociatia Culturalã pentru Traditii si Obiceiuri Românesti-Sivita, judet Galati, Asociatia „Artã, Traditii,Culturã”-Bârlad, unitãti scolare si culturale si din alte judete.
Organizatorii festivalului, profesorii Varvara Florin-Eugen, directorul unitãtii, Buta Nelu si Buta Lorela Valy- initiatori si coordonatori de proiect, si-au propus încã de la început, ca, pe lângã obiectivele urmãrite (descoperirea si promovarea tinerilor interpreti de muzicã popularã, stimularea interesului artistilor amatori pentru pãstrarea si punerea în valoare a creatiilor muzicale populare autentice si a portului popular traditional; familiarizarea copiilor cu obiceiurile si traditiile pãstrate de-a lungul timpului si transmiterea lor generatiilor actuale si viitoare; inocularea dragostei si respectului copiilor fatã de traditiile, obiceiurile si folclorul din regiunea Moldovei, dar si din celelalte zone), sã aducã pe chipurile tuturor copiilor participanti si nu numai, zâmbetul, fericirea si bucuria de a trãi frumos prin artã si culturã.
Juriul, alcãtuit din profesionisti: George Bântu-dirijor al Ansamblului „Doina Covurluiului”-Galati, profesor de educatie muzicalã Liliana Arteni din Bârlad, Paul Buta-folclorist din Galati si Maria Cornea-delegatã din partea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale-Vaslui, a avut o misiune foarte dificilã datoritã valorii artistice de care au dat dovadã cei peste 100 de concurenti înscrisi în concurs, la cele sase categorii de vârstã si la grup vocal, din judetele Vaslui, Neamt si Galati. Pentru buna desfãsurare a festivalului, s-au luat mãsuri sanitare de protectie, astfel încât concurentii au respectat regulile impuse, sosind si plecând la ore diferite, evitându-se apropierea si contactul fizic.
Trofeul a ajuns la Galati
Toti elevii concurenti, au primit si cadouri (cãrti si agende), premii si diplome la fiecare categorie, acordate pentru valoarea interpretativã (Premiul de Excelentã-cupã, I, II, III-medalii si diplomã de mentiune). Trofeul festivalului a fost obtinut de un bãiat foarte talentat, în vârstã de 13 ani din Galati, Grigorie Moisã, pregãtit de prof. Mitritã Camara Velicu, un iubitor si un cunoscãtor al folclorului românesc, care a reprezentat cu cinste zona de unde provine, interpretând fãrã niciun fel de emotie douã melodii populare. Alãturi de el au venit, ca sã-l sustinã, mama, bunica si sora sa, asteptând cu nerãbdare premierea aproape 7 ore, însã bucuria lor a fost atât de mare, încât doar atunci s-a observat cât de emotiv este în realitate „Grigoras”.
Asa cum se asteptau organizatorii, copiii înscrisi în concurs au avut valori artistice apropiate, astfel au fost atribuite un numãr de 6 Premii de excelentã, 8 de Premiul I, 8 de Premiul al II-lea, 10 de Premiul al III-lea, 8 Mentiuni, un premiu de popularitate-acordat de organizatori, iar restul copiilor au primit Diplome de participare. Toti copiii participanti au adus din zonele pe care le-au reprezentat tot ce a fost mai frumos: cântec, port si grai, încântând publicul prezent, iar din punct de vedere artistic, ne-au fãcut cu adevãrat sã fim bucurosi de faptul cã mai sunt încã copii care iubesc folclorul, cã-l vor duce mai departe si-l vor transmite generatiilor viitoare. Pe parcursul festivalului, au sustinut recitaluri eleva Scorpie Roxana(fostã laureatã a acestui festival în anul 2019), domnul profesor Stan Ionel, dna Violeta Buciumas cât si Grupul artistic de la Centrul Cultural Berezeni, condus de profesorul Andon.
„Multumesc tuturor partenerilor, participantilor si sponsorilor, pe care îi invit la urmãtoarea editie a festivalului, din 2022, cu speranta cã acest proiect va deveni national.”, a spus profesorul Buta Nelu, organizatorul festivalului.