COMEMORARE… Manifestarea ”Eternul Eminescu, 132 de ani de la moarte”, va avea loc marți, 15 Iunie, ora 11.00, la Centrul Mihai Eminescu din Bârlad. Potrivit programului, acțiunea va debuta cu un TE DEUM, oficiat de părintele protopop al Bârladului, Vasile Lăiu, urmat de depunerea de flori la statuia poetului din curtea Centrului Eminescu, unde vor susține alocuțiuni poetul Bogdan Simionescu și prof.dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârldene. Acțiunea va fi urmată de o lansare a cărții îndrăgitului autor Petruș Andrei, “Dăinuirea prin cuvânt”.
Cartea lui Petruș Andrei va fi prezentată de câțiva colaboratori prețioși ai îndrăgitului scriitor puieștean, și anume: Dumitru Brăneanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacu; prof. dr. Lucian Strochi (Piatra Neamț) – scriitor; Culiț Ioan Ușurelu (Vrancea) – scriitor, Mihai Hanganu (Piatra Neamț) – scriitor, preot Cornel Paiu – poet și editor, precum și de critic literar, Petre Isachi (Bacu).
Scriitorul Petrus Andrei a mentionat că, pe lângă cele trei cărti apărute anul trecut, „Tineretea fără bătrânețe a lui Mihai Eminescu și viața sa fără de moarte”, „Hortensia Papadat-Bengescu” și „Academicianul Constantin Ciopraga – Profesorul de profesori”, cartea care se va lansa este cel de-al treilea volum de lecturi empatice, („Dăinuirea prin cuvânt” ) dedicate scriitorilor clasici, dar și celor contemporani din Iași, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț, Roman, Râmnicu Sărat, Chișinău, Tecuci, București, Galați, Huși, împlinind astfel aproape o mie de pagini de critică literară recent premiată.
Profesorul și scriitorul Petruș Andrei s-a născut pe 1 iunie 1946, la Goșmani, Neamț. A absolvit Liceul „Petru Rareș“ din Piatra-Neamț și Facultatea de Filologie a Universității din Iași. A predat, până la pensionare, la Liceul Tehnologic din comuna Puiești. A fost redactor la mai multe publicații („Visătorii”, „Amurg sentimental”, „Dor de dor”), precum și colaborator la: „Dacia literară”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Cuvântul adevărului” (din Canada). A publicat mai multe volume, dintre care amintim aici: „Descântece de inimă rea”, „Floare de jar”, „Flacăra de veghe”, „Cântecul toamnei”, „Mierea din trestii de cuvânt”, „Poeme târzii”, „101 sonete”, „Crepuscul de miere”, „Într-un crâng de neuitări”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău.