BULUC LA CULTURÃ…. Dupã ce institutiile de culturã au stat cu lacãte pe usi luni de zile, din cauza pandemiei, peste 1000 de bârlãdeni au profitat din plin de Noaptea Muzeelor Deschise. La Muzeul „Vasile Pârvan” s-a stat la coadã pentru a vizita expozitiile, s-a umplut Pavilionul Guguianu la concert, atât cât s-a putut din cauza regulilor de combatere a pandemiei, adicã 70% din salã. Au stat la coadã sute de bârlãdeni pentru a li se face portrete, au urcat noaptea trâziu pe acoperisul muzeului, la Observatorul Astronomic pentru a vedea stelele, planetele si luna. Dar și pentru priveliște. Într-un cuvânt, Noaptea Muzeelor 2021 la Muzeul bârlãdean a fost un succes.
Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a organizat sâmbãtã, pe 12 iunie, activitatea „Noaptea muzeelor”, o noapte la care au participat peste 100 de muzee din România si Europa. De multi ani si muzeul bârlãdean participã la aceastã frumoasã sãrbãtoare a stiintei, artei si creatiei. Dacã în anul 2020 evenimentul nu s-a putut organiza din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an s-a revenit prin organizarea evenimentului în seara de sâmbãtã, 12 iunie. Peste 1000 de persoane din Bârlad si împrejurimi au vizitat, ca în fiecare an, expozitiile permanente, unele dintre ele suferind, în ultima perioadã, schimbãri care cu sigurantã le -a sporit atractivitatea. Au avut loc expozitii, printre care si cea a gravorului si graficianului Zuzu Caratãnasã, intitulatã „Ex Nihilo Nihil”, în salã fiind expuse si lucrãri ale unor mari artisti, cum ar fi Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Giambatista Piranesi, Francisco Goya si Salvador Dali, expozitia „Echipamente stiintifice din istoria Observatorului Astronomic Bucuresti”, si expozitia „Povestea tãcutelor pãpusi”.
Finalul a fost cu muzicã clasicã, portrete si observatii astronomice
La ora 19.00 a avut loc vernisajul Expozitiei „Mihai Eminescu – spirit european” care a cuprins traducerile operelor poetului Mihai Eminescu în diverse limbi vorbite pe continentul european (francezã, englezã, italianã, germanã, rusã, spaniolã, maghiarã, polonezã). La ora 19.45, publicul a fost invitat la un al doilea vernisaj, de aceastã datã al unei expozitii de picturã a artistului Mihai Olteanu, care printr-o tehnicã deosebitã, cu un simt al culorii perfect, reuseste sã readucã în atentie impresionismul în artã. În cadrul acestui eveniment, s-a derulat pe parcursul întregii seri si o demonstratie la care au participat patru artisti care au realizat life portrete, naturi statice, desene etc. Sute de bârlãdeni s-au asezat la coadã ca sã le fie fãcut portretul de cãtre cei patru artisti: Romeo Pãlie, Marius Lupu, Mihai Olteanu si George Leteanu. Un al treilea eveniment a început la ora 20.30 la Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde a avut loc un concert de muzicã clasicã sustinut de studenti si profesori ai Universitãtii Nationale de Artã „George Enescu” din Iasi (Clara Sofia Lupascu – violoncel, Stefan Munteanu – violã, Edit Mihaela Arva – pian). Concertul a fost deosebit si a primit apaluzele publicului prezent în numãr mare, atât cât a fost prevãzut prin regulile impuse de pandemie. Începând cu ora 22.00, bârlãdenii au fãcut observatii astronomice cu ajutorul telescoapelor din dotarea institutiei (la Observatorul astronomic). Activitatea s-a terminat în jurul orelor 1.00, pe 13 iunie.