spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
10-ian.-2025

O jecmaneala de 30.000 de euro pe an

- Advertisement -

In procesul prin care CET nu a reusit ridicarea sechestrului pe conturi din cauza unei formulari ce nu exista in Codul de Procedura Civila, pe linga juristii proprii, societatea a fost reprezentata in instanta, culmea, si de un avocat cu care are un contract pe o suma consistenta. Este vorba de avocata firmelor deputatului PNL Relu Fenechiu, Ioana Gafiteanu. Ca o coincidenta, contractul acesteia cu CET a fost semnat la putin timp dupa ce aici a ajuns director de marketing consilierul judetean PNL Mugurel Cozmanciuc, unul din oamenii de baza ai deputatului. Avocata acuza insa „presiuni enorme” pentru formularea gresita a cererii privind ridicarea sechestrului. „Chiar nu inteleg de ce s-a dorit sa se ajunga la instanta cu acest dosar”, spune Ioana Gafiteanu. „Acea cerere a fost formulata astfel la cererea expresa a reprezentantilor Ministerul Administratiei”, spune si directorul de marketing al CET Iasi, Mugur Cozmanciuc.

Desi au pierdut ca niste novici procesul privind ridicarea popririi puse pe conturi la cererea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) pentru suma de 40,790 milioane de lei, reprezentantii SC CET Iasi SA au fost reprezentati, pe linga unul dintre consilierii juridici, Ion Creanga, si de o avocata bine platita. Cea care a reprezentat CET in acest proces alaturi de consilierul juridic a fost avocata Ioana Gafiteanu, din cadrul Baroului Iasi, mai curind cunoscuta in Iasi ca avocata a firmelor deputatului liberal Relu Fenechiu.

Contactata telefonic ieri, avocata a refuzat initial sa faca orice fel de comentariu cu privire la acest proces, pierdut din cauza unei erori de redactare a cererii. Apoi, dupa o discutie a noastra cu directorul de marketing al CET, Mugurel Cozmanciuc, aceasta a revenit cu un telefon si a precizat ca ar fi fost nevoita sa formuleze eronat cererea adresata instantei. „Am 12 ani de cind sint avocat si, credeti-ma, am participat la foarte multe dosare de suspendare a executarii silite sau la contestatii la executare. Le-am spus autoritatilor, celor din Primarie, ca exista citeva variante, dar ca aceasta nu avea vreo sansa de reusita, fiind atipica si inadmisibila. In urma unui acord intre Ministerul Administratiei si Internelor, Primarie si Prefectura, au existat presiuni enorme sa formulez astfel cererea, sa o redactez, sa iau o copie dupa procesul verbal de la executor si sa o si depun foarte repede la Registratura instantei. Eu am cazut la mijloc, intre ciocan si nicovala, dar asa s-a decis din start, desi cei de la ANRSPS s-au declarat de la inceput de acord cu ridicarea popririi. Eu am spus din start ca ar trebui sa se mearga pe cale amiabila, si chiar nu inteleg de ce s-a dorit sa se ajunga la instanta cu acest dosar”, a declarat Ioana Gafiteanu.

Pretul contractului

Potrivit informatiilor oficiale de pe site-ul CET Iasi, avocata Gafiteanu a semnat un contract de reprezentare cu societatea la finele anului trecut, urmind ca aceasta sa ofere un pachet de servicii juridice pentru un an, cu posibilitate de prelungire. Avocata a cistigat procedura organizata de CET, in dauna uneia dintre cele mai cunoscute case de avocatura din Romania, respectiv Tuca, Zbircea si Asociatii. Aceasta dupa ce a oferit un pret mult mai mic decit competitorii sai. Tariful a fost negociat la ora, intregul contract fiind estimat de oficialii CET la 115.000 de euro. Ioana Gafiteanu a propus insa un pret de 30.000 de euro, cu un tarif unitar de 15,6 euro pe ora, fata de 105.000 euro fata de casa de avocatura din Bucuresti.

Avocata ieseana il reprezinta de mai mult timp pe deputatul Relu Fenechiu, dar si pe fratele acestuia, Lucian. Astfel, avocata a reprezentat firma Fene Grup SA intr-un proces in care societatea primise o amenda de 3.000 de lei de la Primaria Iasi pentru construirea unei piscine fara autorizatie in cartierul de vile „I.C. Bratianu”. De asemenea, avocata l-a reprezentat pe Lucian Fenechiu intr-un proces in care acesta contesta o decizie a procurorilor. Administratorul SC Fene Grup SA fusese scos de sub urmarire penala, dar fusese amendat administrativ cu 5.000 de lei, dupa ce a fost acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa cistigarea unei licitatii.

„Am cerut explicatii”

Reprezentantii CET Iasi sustin ca, dupa aparitia articolului de ieri in „Ziarul de Iasi”, privind pierderea procesului din cauza redactarii gresite a cererii, au solicitat explicatii din partea avocatilor referitor la procesul pierdut cu ANRSPS. „Am cerut o nota explicativa si o fundamentare de aplicare a acelor solicitari din partea tuturor celor implicati in acest proces. Mi s-a raspuns verbal atit de catre juristii nostri si de catre doamna avocat Gafiteanu, precum si de catre personalul din cadrul Primariei Iasi ca acea cerere a fost formulata astfel la cererea expresa a reprezentantilor Ministerul Administratiei si Internelor, care au fost prezenti la o intrevedere ce a avut loc in cadrul municipalitatii”, a declarat ieri Mugur Cozmanciuc, consilier judetean din partea PNL si director de marketing al SC CET Iasi SA.

Acesta a adaugat ca avocata Gafiteanu a reprezentat Fene Grup in instanta si ca, acum, reprezinta CET Iasi nu au vreo legatura. L-am intrebat acest lucru deoarece contractul cu avocata a fost semnat la putin timp de la numirea lui Cozmanciuc ca director la CET, se pare in urma negocierilor dintre Relu Fenechiu si primarul Nichita pe tema sustinerii oferite de liberali in CL. „Nu vad nici o legatura intre faptul ca doamna avocat a reprezentat Fene Grup si ca acum reprezinta CET Iasi”, a adaugat Cozmanciuc, la rindul sau un apropiat al lui Relu Fenechiu.

„Ridicare a popririi” sau „Desfiintarea popririi”?

Amintim ca, in urma cu aproximativ o saptamina, magistratii de la Judecatoria Iasi au respins cererea de „ridicare a popririi” formulata de CET in contradictoriu cu ANRSPS. Judecatorii au motivat decizia luata mentionind ca obiectul „ridicarea popririi” nu se regaseste in Codul de Procedura Civila.

Conform magistratilor, cererea care ar fi trebuit facuta ar fi fost cea de „desfiintare a popririi”. In plus, judecatorii au mentionat ca acea solutie putea fi atacata cu recurs in termen de cinci zile de la pronuntare, fapt care nu s-a intimplat.

De asemenea, magistratii ieseni au oferit in motivare si posibile alte solutii pentru deblocarea conturilor CET, una dintre acestea urmind a fi aplicata de autoritati, respectiv incheierea unei conventii intre cele doua parti. „Instanta apreciaza ca, in situatia in care exista disponibilitatea, reclamanta si pirita pot incerca solutionarea diferendului prin incheierea unei conventii”, au precizat judecatorii.

––

Vesti bune privind concesionarea sistemului de termoficare: La iarna vom avea caldura de la francezi?

* Dalkia, firma care produce una din cele mai ieftine gigacalorii din tara, la Ploiesti, este singura interesata de preluarea serviciului de termoficare din municipiu * „Sper ca saptamina viitoare vom demara negocierile”, spune primarul * firma pune insa o conditie dura: un angajat din doi trebuie sa plece de la CET

Caldura din apartamentele iesenilor ar putea fi asigurata de firma care asigura una din cele mai ieftine gigacalorii din tara, la Ploiesti. Societatea Dalkia a depus singura oferta la procedura privind selectarea unui prestator de servicii. Societatea franceza are experienta in domeniu, inclusiv in tara noastra. Dalkia gestioneaza sistemul de termoficare din Ploiesti unde produce una din cele mai ieftine gigacalorii din tara. Daca nu apar alte probleme, contractul de prestari servicii ar urma sa fie semnat in luna septembrie, pentru o perioada de opt luni. Iesenii pot rasufla usurati si in ceea ce priveste furnizarea apei calde. Primarul Gheorghe Nichita sustine ca pina luni nu ar trebui sa apara probleme in ceea ce priveste acest serviciu.

O noua schema de personal la CET

Municipalitatea a anuntat ieri ca firma Dalkia este singura societate interesata de preluarea serviciului de termoficare din municipiu. Societatea are experienta in sistemele centralizate de termoficare fiind unul din putinele exemple pozitive din acest domeniu in Romania. „Am trimis invitatii catre 11 firme din tara si strainatate. Anuntul a fost facut public, dar s-a prezentat doar firma Dalkia Romania. Am mai primit o adresa de la societatea Vahanen. Ei ne anunta ca se ocupa mai mult de consultanta din acest domeniu si ca au inceput sa caute firme care pot fi interesate de concesionarea serviciului, pentru licitatia pe care vrem sa o organizam noi”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Comisia organziata la nivelul Primariei a analizat documentele depuse de Dalkia si asteapta o serie de clarificari. Astfel, oferta a fost depusa atit de firma Dalkia Romania, cit si de firma Dalkia Termo Prahova. Astazi ar trebui sa se clarifice care din aceste societati este lider al asocierii. „O parte din cerinte sint indeplinite de o firma, o parte de cealalta. Trebuie sa precizeze clar care este relatia dintre cele doua societati, sa vedem cu cine incheiem contractul. Sper ca saptamina viitoare vom demara negocierile”, a explicat Nichita.

El a mai spus ca se lucreaza la o noua schema de personal care ar urma sa asigure functionarea la minim a echipamentelor de la CET. Astfel, pentru functionarea CET I ar fi nevoie de 127 de angajati, iar pentru functionarea CET II pentru inca 340 de angajati. Cu tot cu personalul TESA ar insemna ca termocentrala ar putea furnctiona cu ambele uzine cu doar 550 de persoane, fata de peste 1.000 in prezent. „Pe noi ne intereseaza sa scada costurile. Directia tehnica va coordona activitatea, va verifica cheltuielile. Noi va trebui sa le platim, deci le vom verifica foarte bine. Sint convins ca si populatia va plati mai bine. Vom avea si un contract cu CET pentru echipamente”, a adaugat primarul.

Edilul sustine ca municipalitatea va incerca o formula de compensare in ceea ce priveste cele 20.000 de tone de huila aflate acum in depozitele CET. Combustibilul ar urma sa fie preluat in contul datoriilor avute de CET catre bugetul local.

Gigacalorie mai ieftina?

Firma Dalkia Termo Prahova a incheiat anului 2009 cu un profit de 17,7 milioane lei. Societatea care gestioneaza serviciul de termoficare din Ploiesti a avut in 2009 un numar de 544 angajati. La sistemul de termoficare centralizat din Ploiesti sint racordate peste 60.000 de apartamente, mai mult decit la Iasi, unde sint doar 50.000. Societatea Dalkia gestioneaza sistemul din Ploiesti inca din 2004 , cind a concesionat serviciul public de alimentare cu energie termica. Societatea produce acum energie termica si electrica in regim de cogenerare la centrala termoelectrica de la Brazi si este unicul furnizor de apa calda si caldura din Ploiesti. In aprilie, 2011, pretul reglementat al unei gigacalorii era de 244 lei, iar populatia platea un pret de 140 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA. La Iasi, populatia plateste un pret de 185 lei, cu TVA pentru o gigacalorie.

––

Luni, zi decisiva pentru apa calda a iesenilor

Luni este ziua decisiva pentru ieseni in ceea ce priveste apa calda. Primarul Gheorghe Nichita va participa la o serie de discutii cu reprezentantii Guvernului. „Am discutat cu ministrul Gheorghe Ialomiteanu despre ridicarea sechestrului depus de ANAF pe conturile CET pentru una sau doua luni. A fost o discutie constructiva si corecta. Am vorbit si despre subventie. A spus ca va discuta la Ministerul Administratiei si Internelor si, cum vor fi stabilite sumele, va disponibiliza imediat banii catre noi. Ministrul Traian Igas nu va semna insa nici un ordin cu privire la subventii pina luni, dupa ce vom avea o serie de discutii. La intilnirea de luni vor participa mai multi primari”, a declarat Nichita.

Pe de alta parte, edilul a anuntat ca municipalitatea a mai achitat 100.000 lei in conturile Romgaz, iar astazi ar urma sa fie platita inca o suma de 100.000 lei. „Exista o notificare la CET privind sistarea gazului cu data de 19. Speram ca acesti bani vor fi suficienti pentru a mentine gazul pina luni”, a precizat Nichita.

Iesenii au stat aproape doua saptamini fara apa calda la inceputul acestei luni. Romgaz, dar si E.ON Gaz si Transgaz au decis debransarea CET din cauza datoriilor. Intre timp, CET a pierdut si contractul semnat cu Primaria privind concesionarea serviciului de termoficare. Consiliul Local a decis sa renunte la contract si sa inceapa demersurile pentru organizarea unei noi licitatii pentru concsionarea serviciului. Pe data de 29 august ar urma sa fie aprobate documentatiile necesare pentru aceasta licitatie, dupa care urmeaza sa fie programata si procedura.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.