spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Lipsurile cheie din primariile din Vrancea: secretarii

- Advertisement -

Comunele Fitionesti, Nistoresti si Tulnici au secretari „provizorii”, fara concurs, iar la Balesti nu exista contabil u atributiile au fost delegate unei alte persoane din primarie, care in unele cazuri nu are o pregatire corespunzatoare u secretarul este functionarul cel mai important din primarie, care avizeaza proiectele de hotarire ale consiliului local u angajarile in sistemul public de stat sint in continuare blocate, ceea ce-i nemultumeste pe primari

Mai multe autoritati locale din judetul Vrancea functioneaza de luni sau chiar ani de zile fara secretar, functionarul cel mai important din primarie. La Nistoresti si la Tulnici se cauta un secretar care sa ocupe postul permanent, in timp ce la Fitionesti este nevoie de un secretar pe termen limitat, pina la revenirea din concediu maternal a actualului secretar. Nici in comuna Obrejita nu a fost, pina saptamina trecuta, un secretar pe post, care s-a ocupat prin concurs. Secretarul este functionarul cheie din primarie si indeplineste, printre altele, urmatoarele atributii: participa in mod obligatoriu la sedintele consiliului local, coordoneaza compartimentele si activitatile cu caracter juridic din cadrul aparatului propriu de specialitate al consiliului local, avizeaza proiectele de hotarire ale consiliului local, asumindu-si raspunderea pentru legalitatea acestora si avizeaza pentru legalitate dispozitiile primarului. In alte primarii lipsesc alti angajati de specialitate, cum este cazul la Balesti, unde se cauta un contabil si un casier. Pentru o parte dintre aceste posturi vacante s-au organizat concursuri de ocupare a functiei la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), iar pentru altele, posturi unice, s-a cerut avizul de la Guvern pentru ocuparea prin concurs. Primarii sint usor dezorientati si nemultumiti de faptul ca angajarile la stat sint in continuare blocate si trebuie sa se descurce la limita avariei cu personalul existent in primarie. In unele cazuri, pe postul de secretar a fost delegata o persoana care nu are pregatirea necesara functiei.

Fara secretar in comuna de 4 ani

Cea mai interesanta situatie este in comuna de munte Nistoresti, unde inca din februarie 2007 nu exista secretar, de la decesul fostului secretar, Lazar Stan. De atunci, pentru ca posturile au fost blocate, atributiile au fost preluate de Ioana Gradescu care anul acesta, in luna aprilie, a intrat in concediu de crestere copil. In aceste conditii, atributiile au fost delegate unui alt angajat din primarie, referentul Mariana Aga, iar intre timp s-a transmis o cerere la ANFP pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post. Unii angajati din primarie vorbesc pe la colturi ca proaspatul secretar „de ocazie” nu prea da pe la munca si, mai mult, nici nu este functionar public, una dintre conditiile necesare ocuparii acestei functii. „Ne dorim si avem nevoie de un secretar bun!”, ne-a spus, sub anonimat, un angajat din Primarie. Edilul Ion Gogorita spune ca in cazul delegarii de atributii nu este nevoie de indeplinirea conditiilor de studii si ca el nu poate obliga un functionar public sa preia si atributiile aferente acestei functii, pentru ambele posturi urmind sa primeasca un singur salariu. „Am delegat atributiile unui referent. La delegare nu se pune problema de studii, conditii sint doar sa nu fie incompatibilitati. Pentru curiosi, sa le fie de bine, in lege nu se spune nimic. Nu poti sa obligi un functionar sa ia si alte responsabilitati in plus, pentru care nu cistiga nimic, pentru ca nu poti sa dai doua salarii”, ne-a declarat primarul Ion Gogorita din Nistoresti. Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale precizeaza ca secretarul este functionar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative. „In mod exceptional in functia de secretar al comunei poate fi numita si o persoana cu alte studii superioare sau cu studii liceale atestate prin bacalaureat. Secretarul nu poate fi membru al unui partid politic, sub sanctiunea eliberarii din functie. Secretarul nu poate fi sot, sotie sau ruda de gradul intii cu primarul sau cu viceprimarul”, se arata in lege. ANFP urmeaza sa comunice primariei data la care va avea loc concursul pentru ocuparea postului pe perioada nedeterminata, care se va tine la Bucuresti. „Este o mare deficienta cu aceasta blocare a posturilor. Am depus documentatia pentru ocuparea unui post de ingrijitor pentru Scoala Herastrau, de care avem nevoie de citiva ani. In prezent, avem efectiv 14 angajati la Primarie, functionari publici si personal contractual, in timp ce norma este de 18”, a completat primarul Gogorita.

La Fitionesti, concurs suspendat de Agentia Functionarilor Publici

La Fitionesti, postul de secretar a ramas temporar vacant, dupa ce Roxana Manea a intrat in concediu de crestere copil la inceputul acestui an. Atributiile sale au fost preluate de o colega din primarie, contabila Sandra Savin. Primaria a facut demersuri la ANFP pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea acestei functii, luna trecuta, insa Agentia a suspendat concursul programat pentru 18-20 iulie, pe motiv ca nu se poate organiza examen pentru perioada determinata. „In mod eronat au inteles cererea noastra si ne-au trimis o dispozitie de incetare a raportului de serviciu a fostului secretar. Ori, aceasta este in concediu de crestere copil, nu se pune problema incetarii raportului de serviciu. ANFP a suspendat concursul pe motiv ca nu se poate organiza concurs pentru perioada determinata. Doar daca fostul secretar isi da demisia se poate organiza concurs”, ne-a explicat primarul Iordache Cazacu de la Fitionesti. Conform Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, in cazul secretarului suspendarea raporturilor de munca se poate face si in cazul intrarii in concediu de crestere copil. „Pe timpul suspendarii, postul în cauza va fi rezervat, ocuparea lui putindu-se face numai pe o perioada determinata, în conditiile legii. Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu nu pot înceta si nu pot fi modificate decit din initiativa sau cu acordul secretarului. Perioada suspendarii raporturilor de serviciu se considera vechime în functia publica”, se arata in lege. In prezent, la primarie sint 12 angajati, atit functionari publici, cit si personal contractual. Nici la Obrejita nu a fost secretar pe post pina saptamina trecuta, cind s-a organizat concurs la Bucuresti, la ANFP, promovat de actualul secretar, Iuliana Marinela Ciurea. Si la Tulnici postul de secretar este proaspat vacant, dupa pensionarea Maricicai Dascalu. In locul sau a ajuns sa verifice legalitatea actelor Primaritei Tulnici Ioana Buica, de la juridic din Consiliul Judetean. Reprezentantii Institutiei Prefectului spun ca nu au intimpinat dificultati in ceea ce priveste legalitatea actelor emise de aceste autoritati locale unde secretarii sint „provizoriu” pe functii. „Nu poti sa faci diferenta intre autoritatile cu sau fara secretar, aceleasi greseli le fac si unii si altii”, a precizat subprefectul Sorin Hornea. O situatie aparte este la Balesti, unde a ramas vacant din februarie 2011 postul de contabil, dar si cel de casier. Primaria a demarat procedurile pentru ocuparea acestui post unic care integreaza ambele functii si a primit un aviz favorabil de la Prefectura, dar decizia finala va fi luata de Guvern. Posturile unice din primarii pot fi ocupate in conditiile in care pentru sapte functionari care pleaca, unul se angajeaza.

Primarii critica anuntul blocajului angajarilor

Liberalii critica anuntul guvernantilor prin care se vorbeste despre blocarea angajarilor la stat pina in 2014. Deputatul Nini Sapunaru spune ca la nivelul primariilor nu poti cere astfel de masuri fara sa te astepti la aparitia neregulilor in sistemul administrativ. “Nu poti sa spui ca de acum incolo nu mai faci angajari. Pot primarii sa stea, de exemplu, fara secretar? Sigur ca pot, dar nu este deloc bine. Cei de la PDL impun masuri aberante de genul “patul lui Procust”: tai din miini si din picioare ca sa incapi”, a declarat Sapunaru, in cadrul unei conferinte de presa. De situatia blocajelor din administratie, de la nivelul primariilor mici, de comune, s-a plins si liderul din cadrul Asociatiei Comunelor Vrancea, Valerica Zamfirescu, primar la Slobozia Bradului. Acesta a amintit de cazul colegului sau liberal de la Primaria Balesti, care nu are contabil. De altfel, aceasta nu este singura localitate care este condusa pe sistem de avarie in privinta personalului calificat. “Poti sa recurgi, ca solutie extrema, la externalizarea serviciului de contabilitate. Dar asa e mult mai mare cheltuiala decit daca ai avea omul tau in Primarie. Iar serviciile, nu putem spune ca sint la fel. Avind functionarul din Primarie, il poti trage la raspunde, asa… e mai greu”, a fost de parere si Zamfirescu.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.