spot_img
7.7 C
Vaslui
18-oct.-2024
spot_img

Carte si film documentar, în memoria pãrintelui Mina, Duhovnicul Husilor!

- Advertisement -

Episcopia Husilor a pregãtit în detaliu ziua în care va fi cinstitã memoria pãrintelui Mina Dobzeu, trecut la cele vesnice pe 7 iunie 2018. La finele acestei sãptãmâni, în ziua de sâmbãtã, în jurul orei 09:00, va avea loc slujba de parastas la mormântul ieromonahului. Apoi, în curtea Catedralei Episcopale va începe simpozionul numit atât de inspirat „Pãrintele Mina Dobzeu, duhovnic si mãrturisitor în comunism”.

În cadrul acestui eveniment, la care vor lua cuvântul Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, Prof. Dr. Ioan Vicovan, Decanul Facultãtii de Teologie Ortodoxã „Dumitru Stãniloae” din Iasi, Adrian Nicolae Petcu, cercetãror CNSAS, arhimandrit Macarie Motogna, staretul Mãnãstirii Rohia, presedinte al Fundatiei „N. Steinhardt”, prof. Theodor Codreanu, protos. Zaharia Curteanu, prof. Maria Parã, dar si preotul Vasile Tofan. Va fi lansat volumul cu documente care reconstituie în felul lor o bunã partea din momentele importante ale vietii acestui „Om de Flacãrã”, asa cum a fost numit pãrintele Mina Dobzeu de cãtre Episcopul Ignatie, Ierarhul Husilor. De asemenea, va fi lansat tot acum si filmul documentar despre destinul pãrintelui Mina. Prezenta celor care încã se simt legati sufleteste de „Duhovnicul Husilor” este asteptatã si necesarã. De remarcat este strãdania deosebitã pe care a depus-o Episcopul Ignatie, alãturi de cei care i-au sustinut demersul, de a gãsi cele mai elegante moduri de a evoca memoria unui preot care a însemnat atât de mult pentru acest oras si, de altfel, pentru întreaga ortodoxie. A realiza un volum (editura Horeb) cu cele mai importante documente legate de viata pãrintelui Mina Dobzeu, în conditii grafice deosebite, editat cu atentie si oferit publicului sub forma unei cãrti de colectie, nu este deloc un lucru simplu, care sã fie trecut lesne cu vederea. Este un omagiu gândit si exprimat pe mãsura personalitãtii pãrintelui Mina, acest simbol al sacrificiului pentru credintã, din urbea Husilor. Ceea ce a bucurat husenii este cã, de când a venit la Husi, noul Episcop, Preasfintitul Ignatie, i-a arãtat respect si admiratie ieromonahului atât de iubit de huseni. Pãrintele Mina s-a stins însã din viatã, la vârsta de 98 de ani, dupã numai opt luni an de la venirea noii conduceri a Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cred ca ar fi fost frate de cruce cu Teodosie.
    Habar n-aveam, credeam ca a luptat împotriva comunismului dar ce sa vezi pentru ce aluptat el, împotriva scoaterii învățământului religios din școală care și acum trebuie scos ca n-are ce cauta acolo si încă obligatoriu
    Si a mai fost si împotriva desființării mănăstirilor și reducerea personalului monahal
    Mare erou popa sugativa, cat mai mult sa sugem.

      • Va așteptați la altceva? pentru ei mari martiri sunt și cei care au avut sate întregi de sclavi și ii vindeau ca pe animale.
        Cum sa le dispară lor averea, e mare erou martir cel care a luptat sa tina oamenii în sclavie, și odată cu asta, bineînțeles.. credința 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.