PĂSUIȚI… Au trecut mai bine de 60 de ore de la scandalul din comuna Băcești, iar polițiștii vasluieni nu au dispus nicio măsură privativă de libertate, autorii umblând liberi prin județ, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Vorbim de un incident în urma căruia trei persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce au fost înjunghiate, iar mai multe mașini au fost distruse. Lipsa de promptitudine a oamenilor legii este cu atât mai greu de înțeles cu cât într-un caz asemănător, dar mai puțin grav, cel al bătăii în care a fost implicat Ionuț Moșailov, oamenii legii s-au mișcat exemplar și au reușit să îi rețină foarte repede pe cei patru agresori. În cazul Băcești, polițiștii au imaginile video cu care i-ar putea identifica foarte ușor pe vinovați, au dosar penal pentru “tulburare a liniștii și ordinii publice”, infracțiune pentru care nu e nevoie de plângeri din partea victimelor, au antecedentele din ultimii ani, care ne arată că fără a lua măsuri dure, taberele de rromi nu se vor liniști. Le mai trebuie curajul pentru a aplica legea și a-i trage la răspundere pe cei care au distrus mașini și și-au înjunghiat adversarii.
Două cazuri asemănătoare, dar cu mobilizări diferite din partea organelor de cercetare, ne arată că uneori legea e pusă în aplicare discreționar, în funcție de interese și vendete personale. Primul caz, cel al lui Ionuț Moșailov, care duminică, 16 mai, în jurul orei 18:00, a fost implicat într-o altercație într-un bar din satul Sauca. Ajutat de alți trei prieteni, bărbatul și-a bătut doi consăteni cu care avusese un conflict mai vechi. În urma incidentului, cele două victime au fost transportate la spital, unde au primit îngrijiri medicale, însă au refuzat internarea, rănile nefiind atât de grave. A doua zi dimineață, la nici 12 ore de la bătaie, Moșailov și amicii săi au fost chemați la secția de poliție din Vaslui, unde oamenii legii au decis reținerea lor pentru 24 de ore. A doua zi după-amiază, aproape de expirarea măsurii de reținere, cei patru agresori au fost duși în fața unui judecător de drepturi și libertăți, care a dispus arestarea lor pentru 30 de zile. În acest caz, polițiștii și procurorii vasluieni au dat dovadă de o mobilizare exemplară, reușind să-i trimită după gratii, într-un timp relativ scurt, pe cei patru agresori.
La Băcești se aplică altă lege?
SCANDAL MONSTRU… Al doilea caz, al conflictului de la Băcești, în care au fost implicate zeci de persoane, a avut loc sâmbăta trecută, la orele amiezii. Două clanuri de rromi, unul local, celălalt din Murgeni, s-au bătut în plină stradă, cu bâte, topoare, cuțite și săbii, după ce un adolescent în vârstă de 14 ani a fost sechestrat de una dintrecele două tabere. Au fost distruse mașini, iar trei persoane au ajuns la spital, după ce au fost înjunghiate. Bunicul băiatului a fost transportat în stare gravă, suferind o rană mai gravă, probabil după ce a fost tăiat cu o sabie. Tot incidentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din sat, imaginile semănând mai mult cu răscoala de la 1907. Deși incidentul de la Băcești este mul mai grav decât cel în care a fost implicat Moșailov, polițiștii vasluieni nu luaseră, până luni după-amiază, nicio măsură privativă de libertate pentru cei implicați în bătaie. “În data de 22 mai, ora 15:09, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că, pe raza comunei Băcești, are loc un conflict spontan în care sunt implicate mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale care au intervenit prompt pentru aplanarea conflictului iscat și restabilirea ordinii și liniștii publice. La menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru prevenirea apariției de fapte antisociale, participă și efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. În urma conflictului, 3 persoane au suferit vătămări corporale, fiind transportate la o unitate medicală de pe raza municipiului Vaslui, în vederea primirii de îngrijiri medicale. În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “distrugere”, “tulburarea ordinii și liniștii publice” și “lovire sau alte violențe”. Ancheta este în curs de desfășurare, fiind efectuate cercetări și audieri în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate în eveniment”, transmitea purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, imediat după incident. Luni după-amiază, după mai bine de 60 de ore de la bătaie, am revenit cu un telefon la reprezentatul IPJ Vaslui, pentru a afla dacă vreuna dintre persoanele implicate în incidentul de la Băcești a fost reținută. Acesta ne-a transmis că, în continuare, se fac cercetări pentru a se stabili și proba întreaga activitate infracțională.
Același mod de operare ca la Murgeni
Cu toate că au imagini video cu care i-ar putea identifica cu ușurință pe cei care au distrus mașinile și au sărit la bătaie, polițiștii vasluieni se feresc să aplice legea cu aceeași intransigență cu care o fac în atâtea alte cazuri, în care nu sunt implicate clanurile de rromi din Murgeni și Băcești. De ce se comportă lucrătorii IPJ Vaslui cu mănuși de catifea față de acești cetățeni care au demonstrat în repetate rânduri că sunt un pericol pentru societate, nimeni nu știe! Cert este nu e prima dată când oamenii legii așteaptă zile, chiar săptămâni, până să-și facă suficient curaj pentru a-i trage la răspundere pe cei implicați în incidentele sângeroase. Reamintim că în luna iunie, anul trecut, după ce clanurile Murui și Sandu din Murgeni s-au bătut în stradă, de asemenea cu bâte și topoare, vinovații au fost reținuți după mai bine de o săptămână de la producerea incidentului. Au fost trimiși după gratii, unde au stat o perioadă de timp, apoi eliberați. Niciuna dintre cele aproximativ 200 de persoane implicate în bătăile sângeroase de la Murgeni, de anul trecut, nu a fost condamnată la închisoare cu executare, iar șansele ca acest deznodământ să îl avem și după bătăile de la Băcești sunt foarte mari.
Oare când o să avem și noi poliție, jandarmerie care să patruleze pe străzi, prin locurile cunoscute cu risc ridicat de comitere a faptelor antisociale?
Nu vezi in nicio comună si nici la oraș politie sau jandarmerie patruland, ci doar trecand in graba către o misiune ceva. In rest, parcați undeva la dos cu retelele sociale activate sau pe Netflix. Unde este patrularea? Patrularea înseamnă prevenție, înseamnă constatare de fapte contravenționale sau penale, înseamnă autoritate, imagine.
Dacă tu stai cu masina de serviciu la textila dupa boscheti si nu patrulezi prin cartierul de blocuri, de case sau dacă stai pe traian la china mall si nu treci prin Racova-Libertatii, dacă nu treci prin Rediu-Brodoc, de cinci sase ori pe zi, de unde imagine? de unde încredere? de unde să auzi când bubuie muzica prin crâșme sau prin curtile oamenilor? Dacă nu patrulezi și nu incerci să separi grupurile de tineri adunați pe strazi (ex Bacesti, Murgeni, Valeni, Zorleni, etc) cum să nu ai astfel de comportament al societății?
După mintea ta, ar fi bine sa umble cu TAB-urile pe străzi! Singura soluție este educația. P.S. Interesantă aia cu “separarea grupurilor de tineri”…Ori ești nostalgic, ori idiot!
Îți doresc să treci singur prin grupurile de tineri adunati pe străzi prin Bacesti, Murgeni, Rediu, chiar si pe Avantului sau M Kogalniceanu. După asta o sa vezi cat de nostalgic o sa fii. Eu prefer sa fiu idiot!
Nici o lege din lumea asta nu-ți permite ceea ce vrei tu! Doar dacă te afli intr-un stat cu regim totalitar! Sau poate ai tu vreo ideea despre cum s-ar putea face…
Mai pe scurt legea nu e lege sau poate legea se aplica doar pentru o batrinica care vinde flori fara autorizatie.
Pai Mosailov e roman :)). Ar trebui dati in judecata pentru discriminare.