spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
10-ian.-2025

Liceu iesean desfiintat din cauza bac-ului

- Advertisement -

Rezultatele catastrofale de la bacalaureatul din acest an incep sa faca victime si la nivel institutional. Singurul liceu din municipiu cu promovabilitate 0,00% la acest examen a intrat in lichidare. Motivul: lipsa de candidati. Este vorba de Liceul „Dumitru Murgu”, institutie privata de invatamint patronata de controversata Fundatie Academica „Dimitrie Cantemir”, condusa de Zaira Murgu. Cum s-a ajuns aici. Ce alte repercusiuni au avut in judet, tot la nivel institutional, rezultatele slabe ale bacalaureatului din luna iunie.

Singurul liceu din municipiul Iasi cu promovabilitate 0,00% (zero) la prima sesiune de bacalaureat din acest an si-a inchis portile. Fundatia Academica Ecologica „Dimitrie Cantemir”, cea care a patronat si universitatea cu acelasi nume, implicata intr-o serie de scandaluri cu privire la legalitatea scolarizarii de studenti, a inchis „pravalia” si pentru Liceul „Dumitru Murgu”.

Ramine sa functioneze numai cu scoala postliceala sanitara, sub titulatura de Grupul Scolar Preuniversitar „Dimitrie Cantemir”, pentru care a primit acordul de acreditare din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP), la sfirsitul lunii iulie.

Contactata telefonic de reporterii „Ziarului de Iasi” pentru a indica data la care a fost emisa decizia de lichidare a liceului, directoarea Loredana Ungureanu a raspuns scurt: „Nu dau nici un fel de relatii. Da, liceul s-a lichidat, dar reveniti, pentru ca acum sint in concediu”.

Noua Lege a Educatiei a incurcat socotelile

Clasa care a finalizat liceul in acest an, forma de invatamint seral, a fost una de lichidare. Din cei 13 elevi citi au fost in clasa, pe specializarea tehnician in activitati economice, numai 5 au dat bacalaureatul, alti 4 fiind din promotiile anterioare. Nici unul din cei 9 candidati nu a obtinut insa media de promovare.

Din explicatiile directorului adjunct al institutiei, „autoeliminarea” liceului nu a survenit pe fondul esecului de la bacalaureat, ci din cauza lipsei de elevi. „Pentru anul scolar 2011-2012 nu se mai fac inscrieri la liceul seral si nici la alta forma de scolarizare liceala. Clasa a XIII-a care a sustinut acum bacalaureatul a fost clasa de lichidare. Ne-am axat numai pe scoala postliceala si am facut demersuri sa ne acreditam numai la aceasta, fiindca la liceu nu erau candidati. Daca in noua Lege a Educatiei s-a impus ca intr-o clasa sa fie minimum 15 elevi, neputind inscrie macar 15 nu am putut forma clasa. Clasa care s-a lichidat anul acesta avea abia 13 elevi”, a explicat Dumitru Purtuc, directorul adjunct al Grupului Scolar Preuniversitar „Dimitrie Cantemir”.

Din 2003, de cind a primit autorizatie de incredere de la ARACIP, Liceul „Dumitru Murgu” a avut in fiecare an putini elevi, insa in ultimii 4 ani clasele s-au format cu nici 15 elevi. Nici intr-un an nu a mai avut insa 0 promovabilitate la bacalaureat.

In 2007, intr-un articol aparut in „Ziarul de Iasi” despre situatia ocuparii locurilor in clasa a IX-a la liceele particulare, directorul Purtuc se lauda cu o rata de promovare la bacalaureat a absolventilor de 97%, iar anul trecut, din cei 9 care au dat examenul, l-au promovat 5.

Sefa ISJ: Nu figureaza cu nimic la noi

Sefa Inspectoratului Scolar a precizat ca Liceul „Dumitru Murgu” a pierdut dreptul de a mai scolariza pentru ca reprezentantii institutiei nu au dorit sa il acrediteze. „Nu figureaza la noi cu nimic. Cred ca ei au decis sa se desfiinteze. Din ce stiu eu, nu mai aveau voie sa faca inscrieri in clasa a IX-a de acum 2 ani, pentru ca nu se acreditasera”, a spus Liliana Romaniuc.

„Autoeliminindu-se” din rindul unitatilor scolare cu forma de invatamint liceu-seral, Grupul Scolar Preuniversitar „Dimitrie Cantemir” face eforturi ca sa atraga clienti pentru scoala postliceala, autorizata din anul 2000. In cadrul acesteia sint disponibile 100 de locuri, 50 pentru specializarea asistent medical generalist si alte 50 pentru asistent medical de farmacie. „S-au ocupat mai putin de jumatate din locuri. S-au inscris si cu diploma, si fara diploma de bacalaureat, candidatii din urma avind obligatia sa o aduca pina la finalizarea studiilor. Inscrieri se fac pina pe 10 septembrie. Taxa de scolarizare este de 1.600 de lei pe an si se poate achita in 6 rate. Cred ca avem cea mai mica taxa dintre scolile postliceale cu acelasi profil”, a spus directorul Dumitru Purtuc.

Intrebat de ce institutia nu are un site, desi este prezenta pe piata de peste 10 ani, ca si cum ar fi una „fantoma”, directorul a motivat ca „din precautie”. „Nu am vrut sa facem o ilegalitate si o greseala. Noi fiind numai autorizati, nu puteam iesi pe un site, prin comparatie cu celelalte scoli care sint acreditate, si sa spunem ca sintem autorizati. Avem site-ul lucrat, dar asteptam Ordinul Ministrului Educatiei prin care sa ni se spuna ca sintem acreditati, astfel incit sa putem indica numarul acestuia”, a spus Dumitru Purtuc.

Pina in etapa in care a ramas numai cu scoala postliceala, Grupul Scolar Preuniversitar „Dimitrie Cantemir” a incercat sa se extinda, insa fara succes. A obtinut autorizare si pentru gimnaziu, insa nu a functionat cu nici o clasa de gimnaziu pentru ca nu a avut elevi ca sa o poata constitui. Dimpotriva, s-a restrins. Anul trecut a fost clasa de lichidare cea cu specializarea tehnician ecolog si protectia mediului. Dupa un numar de ani in care a functionat in spatii inchiriate pe Lascar Catargi, Fundatia Academica Ecologica „Dimitrie Cantemir” isi desfasoara activitatea in propria cladire, pe str. Aurel Vlaicu nr. 54, in cartierul Tatarasi, cumparata de la o scoala profesionala auto.

Liceele din judet cu promovabilitate 0,00%, lovite la inscrieri

Liceul „Dumitru Murgu”, desfiintat oficial din anul scolar 2011-2012, nu a fost singurul din judet cu promovabilitate 0,00% in prima sesiune de bacalaureat. Alte trei unitati, si anume grupurile scolare din Vladeni (37 de candidati prezenti), Holboca (21 de candidati) si din Tirgu Frumos (119 candidati), au avut aceeasi promovabilitate rusinoasa.

Esecul de la examenul de maturitate s-a resimtit cel mai puternic la Grupul Scolar din Holboca, unde s-au ocupat foarte putine din locurile pentru clasa a IX-a. Dupa doua etape de admitere, din cele 90 de locuri (specializarea Mecanica) au ramas libere pentru etapa din toamna 77. Asta inseamna ca nu s-a putut forma nici macar o clasa, fiind numai 13 candidati repartizati, ultimul avind media 3,96. „Eu nu stiu sa fie atit de multe locuri neocupate. Stati ca ma uit si eu pe site-ul ministerului sa vad”, a spus directorul Constantin Rotariu, dupa care a inchis brusc telefonul.

Contactat telefonic din nou, directorul nu a mai raspuns, pentru a oferi o explicatie in legatura cu rata foarte scazuta de ocupare a locurilor la clasa a IX-a. La Grupul Scolar Tehnic din Tirgu Frumos au ramas neocupate 27 de locuri din totalul de 240, specializarea Industrie textila si pilelarie, iar la Grupul Scolar din Vladeni s-au ocupat toate locurile de la cele trei specializari din prima etapa de admitere (120), cu medii mai mari decit la multe unitati cu profil tehnic din municipiu.

––

Ani de scandaluri la Fundatia Academica a Zairei Murgu

Fundatia Academica Ecologica „Dimitrie Cantemir”, la care presedinte este Zaira Murgu, are o existenta „zbuciumata” de scandaluri, pe care „Ziarul de Iasi” le-a semnalat in mai multe articole. Dintre toate institutiile de invatamint pe care le patroneaza, la Universitatea Ecologica „Dimitrie Cantemir” s-au inregistrat cele mai multe nereguli. In martie 2002, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) i-a retras universitatii autorizatia de functionare, intrind astfel in lichidare, intrucit filialele acesteia din Rimnicu Vilcea, Buzau, Focsani si Botosani functionau in ilegalitate.

La Iasi, universitatea inscrisese in anii precedenti studenti la specializari care nu fusesera inca autorizate, precum Stiinte Economice si Drept. Pentru a-i convinge pe absolventii de liceu sa se inscrie, conducerea universitatii le spunea acestora ca existau parteneriate cu universitati acreditate din tara, precum „Hyperion” din Bucuresti.

In ciuda faptului ca era in lichidare din martie 2002, universitatea a inscris studenti pina in 2005 inclusiv, profitind de faptul ca obtinuse in instanta suspendarea hotaririi de guvern prin care fusese reglementata decizia de lichidare. Zaira Murgu a dat in judecata Ministerul Educatiei, CNEEA si Guvernul.

Ilegalitatile comise la Universitatea „Dimitrie Cantemir” au ajuns si in atentia procurorilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel. Pe numele Zairei Murgu s-a deschis dosar penal, fiind acuzata ca a eliberat diplome de absolvire si studentilor care nu frecventasera deloc cursurile.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.