ACȚIUNE… Un apel neobișnuit pentru a ajuta bolnavii psihici din Spitalul orășenesc Murgeni, vine din partea salariaților acestei instituții. Se dorește ca, în urma unei campanii umanitare, pe 19 iunie, când sunt Moșii de vară, fiecare bolnav să primească câte o cană cu cireșe, în amintirea celor decedați, pe care cei rămași în urma lor îi pomensc mereu. Sergiu Stratulat, asistent medical, cel care organizează mereu activități și campanii umanitare pentru cei 130 de bolnavi uitați de familie, s-a gândit ca, împreună cu ziarul Vremea Nouă, să demareze această campanie umanitară, prin care bolnavii să poată beneficia de… cireșe.
Pe 19 iunie, românii toți își aduc aminte de cei adormiți în veșnicie, iar pentru asta tradiția noastră are o sâmbătă stabilită în Calendarul Creștin Ordox, de pomenire a morților, numită popular Moșii de vară.
„Este un bun prilej să pomeniți printr-o rugăciune și o faptă bună pe fiecare dintre cei mutați în viața de apoi dăruind o CĂNIȚĂ CU CIREȘE unui pacient din Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Nu-i așa că este puțin? Tocmai de aceea, cu darul vostru faceți tuturor un bine: pe cei adormiți în Domnul îi vom pomeni, pacienții vor fi încântați (vor mânca cireșe și le rămâne cana sa o folosească), iar dumneavoastră, care ați dăruit, veți fi mulțumiți pe deplin. Raiul este construit din fapte bune! Detalii la telefon 0767.88.99.22, as.soc. Sergiu Stratulat.”, a precizat Sergiu Stratulat.
Ziarul Vremea Nouă, redacția Bârlad, se alătură campaniei și pentru început, va dona 10 căni cu cireșe, pe care le va achiziționa în apropierea zilei de 19 iunie, când cireșele (care sunt coapte în luna iunie) vor fi din belșug și nu vor avea prețuri… de infarct.
Acțiunea poate fi… fructiferă!
„Acțiunea poate avea o replică cu ocazia apariției căpșunilor – Cănița cu căpșuni, Cănița cu prune sau struguri. Ideea este a unei fapte mici, reprodusă periodic. Este o reînviere a unei tradiții mai vechi a Moșilor de vară, când se dau altora colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite <<moșoaice>>. La români s-au cam pierdut din tradițiile <<facerii de bine>>, pomenile fiind în general dăruite vecinilor, rudelor sau pentru a întoarce un dar , gen <<dau vecinei pentru ca și ea mi-a dat>>. Sugerez astfel creștinilor să dăruiască unor oameni care NU AU și de la care nu sunt șanse să primești înapoi decât mulțumire, adică exact ceea ce ne-a îndemnat Hristos să facem. Iar dacă lumea se teme de prețul cireșelor, subliniez că acțiunea se va face pe 19 iunie, când prețul va fi accesibil (luna Iunie este denumită cireșar) Cănițele nu trebuie să fie moșoaice, ci cănițe de plastic multicolore Pentru că, dacă sunt scăpate din mână, să nu provoace cioburi și, evident, răni (deoarece pacienții noștri au simțurile atrofiate de la atâtea pastile și din cauza bolii)”, a mai menționat Sergiu Stratulat.
Vă invităm să vă alăturați acțiunii, să țineți minte ziua de 19 Iunie și să pomeniți morții dăruind celor bolnavi și singuri, câte o „Căniță cu cireșe”!