Idei trãznite la Centrul de Asistentã Socialã Bãcesti
TICHIE DE MÃRGÃRITAR… În timp ce autoritãtile din România se dau de ceasul mortii pentru a stopa cheltuielile inutile, în comuna Bãcesti apar idei trãznite care, culmea!, au toate sansele de a fi realizate. Din ordinul lui Ion Briscaru, directorul Centrului de Asistentã Medico-Socialã Bãcesti, în apropierea acestui centru va rãsãri un ditamai lac de agrement, cheltuielile pentru realizarea lacului fiind suportate de Consiliul Judetean. Desi Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, nu recunoaste, institutia judeteanã va suporta cheltuielile de miliarde cu amenajarea lacului, pe aproape 2000 de metri pãtrati, lac în care ar urma sã fie pus si peste. “O sã facã si ei ceva, acolo, dacã au o problemã se duc la iaz si trag o banitã de peste, cu care sã-si rezolve problemele”, spune Mihalachi, cel care coordoneazã si controleazã activitatea centrului de la Bãcesti. Directorul Centrului de la Bãcesti sustine, sus si tare, cã nu va cheltui niciun leu din bugetul institutiei, însã este o minciunã gogonatã, pentru cã o astfel de lucrare poate ajunge la câteva zeci de mii de euro.
Lacul lui Briscaru, asa cum îi spun cei din centrul de la Bãcesti, care au auzit de initiativa sefului lor, ar urma sã aparã pe un teren cumpãrat de putin timp de directorul Centrului. Nu se stie ce bani s-au plãtit pe acest teren, însã circulã zvonuri cã Briscaru ar fi scos sume importante din bugetul institutiei, explicând cã terenul în cauzã ar urma sã fie folosit pentru o grãdinã proprie. Oricum, dupã ce a cumpãrat aproape douã hectare de teren în spatele clãdirii principale, lui Briscaru i-a mai venit o idee. Sã facã un lac de agrement despre care sã se vorbeascã de la Vaslui la Roman si, de acolo, mai departe, spre Piatra Neamt. Omul a decis sã facã lacul cu pricina pe aproape 20 de ari (în jur de 2.000 metri pãtrati), informând conducerea Consiliului Judetean despre ideea sa.
Ion Briscaru e nelinistit: “Cine v-a spus?”
La Bãcesti, directorul Briscaru este nelinistit. “Cine v-a spus de lac?”, ne întreabã el, dupã care îi spunem cã am vorbit cu presedintele Consiliului Judetean. “Ei, iaz, nu facem un iaz, facem un lac de agrement, cam pe 12 ari. În lac vom pune puiet, ca sã putem pescui în interesul pacientilor. Da, doresc sã pun puiet si sã tragem peste, când avem o problemã, îl ducem la cantinã si facem mâncare douã-trei zile, pentru bolnavi”, explicã directorul Briscaru. Acesta spune cã locul este mlãstinos, acolo unde a cumpãrat cele douã hectare de teren, de aceea îi va fi usor sã facã lucrãrile de amenajare. “Nu am început nimic, dar vrem sã facem o treabã bunã. O parte dintre pacienti vor putea merge la pescuit, dupã ce terminã tratamentele, altii se vor plimba pe acolo, facem orice ca sã nu se plictiseascã bolnavii, ca sã dea cu bãtul pe aici. Oricum, facem totul în plan local, cu oamenii nostri”, mai spune Briscaru. Directorul mai are si o replicã de bun simt: “Acuma, de investitii ne arde nouã?”.
Un centru cu zeci de bãtrâni amãrâti
“Centrul de Asistentã Medico-Socialã Bãcesti are rolul de a acorda servicii de îngrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale persoanelor cu afectiuni cronice care necesitã permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament si care, din cauza unor motive de naturã economicã, fizicã, psihicã sau socialã nu au posibilitatea sã-si asigure nevoile sociale si sã-si dezvolte propriile capacitãti si competente pentru reintegrare socialã”, scrie pe pagina de internet a acestui centru. Asta înseamnã cã, la Bãcesti, sunt aduse cazuri grave, de pensionari uitati de societate, cu boli grave, care numai la pescuit de plãcere nu se gândesc. Internarea în Centru se aprobã numai de cãtre directorul centrului (Ion Briscaru, n.r.) în baza cererii formulate si numai dupã semnarea în prealabil a angajamentului de platã a contributiei personale de cãtre beneficiar sau de cãtre sustinãtorii legali ai acestuia, daca realizeazã venituri, dupã caz.
“Briscaru vrea sã facã iazul acela, sã mai prindã si el o banitã de peste”
Vasile Mihalachi i-a aprobat repede cererea, desi, spune acesta, nu va cheltui niciun leu de la Consiliul Judetean, iar investitia nu va necesita o discutie în plenul CJ. În realitate, însã, Briscaru vrea sã “disloce” o sumã importantã din bugetul Centrului, cu care sã plãteascã lucrãrile de amenajare. “Nu, nici vorbã sã dãm noi bani, de la judet. Stiu cã dl. Briscaru vrea sã facã iazul acela, sã mai prindã si el o banitã de peste, când mai are de rezolvat câte o problemã, sã mai asigure hrana pentru beneficiari. O sã închirieze un excavator, care o sã fie plãtit la întelegere, si o sã amenajeze locul acela, ce mare problemã?”, spune Vasile Mihalachi. În realitate, însã, asa cum a fãcut si cu plata terenului de aproape 2 hectare, Briscaru va trebui sã scoatã din buget sume importante, pe care le va masca prin tot felul de cheltuieli, pentru cã amenajarea unui lac se face cu cheltuieli considerabile, ca sã nu punem în calcul avizele.