DUREROS… Micul fotbalist, David Chiric, de numai 10 ani, care a murit sâmbătă, 24 aprilie, pe un stadion din Galați, a fost înmormântat. Toată comuna Grivița a fost în doliu, oamenii au venit cu mic, cu mare, să-și ia rămas bun de la David și să fie alături de părinții distruși de durere. Toți au aplaudat plângând pe micul lor fotbalist, David Chiric, atunci când a ajuns în mormânt! Asociația Județeană de Fotbal Vaslui, prin președintele acesteia, Bogdan Gheorghiță, i-a adus un omagiu copilului dispărut, dăruindu-i o minge de fotbal și legitimația de fotbalist, pentru a fi puse lângă el în mormânt, să poată juca în Cer, în echipa Îngerilor. Tatăl micului David a strigat încontinuu, cu fața spre Cer „Mi l-ai luat pe David!!”, adresându-se astfel lui Dumnezeu. Cine va răspunde pentru moartea lui David?? Ancheta privind decesul violent al copilului a început deja la Galați, ca un război al acuzațiilor cu iz de spălare de mâini, lucru deloc nou. ”Moartea lui David este o tragedie ale cărei cauze sunt pasate între administratorii stadionului, organizatorul competiției și antrenor. Un război în care fiecare se va acoperi, după posibilități, cu înțelegeri mai mult sau mai puțin consemnate, cu acorduri mai mult sau mai puțin legale și, nu în ultimul rând, cu niște cutume împământenite, în ciuda deficiențelor generate de lipsa lucrului făcut la timp și cu simț de răspundere”, scriu cei de la cotidianul Viața-Liberă Galați.
Trupul lui David, care se va odihni veșnic într-un sicriu alb, a fost depus până ieri la 12.00, la Biserica Sf. Dumitru din Bârlad, unde au venit să-și ia rămas bun toți colegii de școală și de la echipa de fotbal a Asociației „Juniorul” din localitate. A fost înmormântat în strigătele de disperare ale părinților, rudelor și în plânsul a zeci de copii, care îl venerau pe David, atât ca prieten cât ca și coleg deosebit de isteț și sufletist, de clasă sau de echipă. Slujba de înmormântare a început la Biserica Sf. Dumitru din Bârlad, iar după ce preotul paroh al Bisericii din comuna Grivița a ținut o mică slujbă, de început, cortegiul funerar a plecat spre satul Trestiana, unde micul fotbalist a fost așteptat cu lacrimile în ochi de aproape toată suflarea satului Trestiana și a comunei Grivița. Bogdan Gheorghiță, președintele Asociației Județene de Fotbal Vaslui, a reprezentat ieri la înmormântare instituția la care era legitimat micul fotbalist, decedat pe 24 aprilie într-un groaznic accident de pe stadionul Dunărea 2 din Galați. I-a adus ca omagiu o minge de fotbal și legitimația de jucător pentru a fi puse în groapă lângă David Chiric, ca să joace în echipa Îngerilor, în Rai.
„Durerea este foarte mare, pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru părinți. A fost un copil deosebit, zburdalnic, vesel, totdeauna avea copii în preajma lui, era plăcut oriunde se afla, dar, probabil că nu ne hotărâm singuri soarta, ci este cineva acolo sus care are planuri cu noi. Era singurul copil al familiei, iar durerea lor este împărtășită de fiecare om din comunitate și de întreaga clasă! Copiii sunt în vacanță și au primit vestea ca un trăznet! Toți ne întreabă cum de acolo, la Galați, au așteptat acele plăci, pietroaie ce-or fi fost, ca să cadă tocmai pe copilul din Trestiana, de la atâta distanță de Galați?? Durere fără margini! Nu avem nicio explicație!”, a spus învățătoarea micului fotbalist, David Chiric.
Anchetatorii trebuie să desluşească iţele acestei tragedii
Ziariștii gălățeni au fost și ei impresionați de moartea micului fotbalist din Trestiana. Jurnaliști de la cotidianul „Viața Liberă” au început să pună întrebări autorităților gălățene și așteaptă rezultatul anchetei, care speră, ca și noi de altfel, să scoată la iveală adevărul, iar vinovații să plătească.
„Drama petrecută la Galați, sâmbătă, 24 aprilie, prin moartea unui copil de numai 10 ani strivit de gardul de beton de la Stadionul „Dunărea”, nu este primul episod de acest gen petrecut la noi. Stadionul este unul public, aparține municipalității și se află în administrarea unei fundații. De unde până unde se întind efectele acestei administrări, rămâne de văzut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și Poliția trebuie să deslușească ițele acestei tragedii și să găsească un potențial răspunzător. Rămâne de văzut dacă cercetările și probele vor conduce la una sau mai multe persoane în jurul cărora să se construiască un caz concret sau se vor pierde într-un șir interminabil și încurcat de expertize, contestații și <<tradiționala>>, dar sănătoasa, pasare a motanului. Găsirea <<mortului vinovat>> ar fi o recidivă a justiției gălățene, așa cum reiese din alte două cazuri petrecute în ultimii 15 ani și care nu au fost nici acum tranșate prin lumina legii”, scrie Mariana Constandache, jurnalist la cotidianul Viața Liberă Galați. Sincer, fix așa este și la Vaslui!