spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad

- Advertisement -

CONFERINȚĂ… La muzeul bârlădean va avea loc conferința online: „Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad”, pe 28 martie, cu începere de la ora 11.00. Acțiunea este organizată  în colaborare cu Primăria Municipiului Bârlad, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Datorită pandemiei și a regulilor impuse,  evenimentul poate fi urmărit  online  pe paginile de Facebook,  site-ul muzeului și live în cadrul unei transmisiuni prin platforma Zoom a Primăriei Bârlad.

Pământul  este o planetă vie în continuă mișcare și transformare așa cum precizau și vechii filosofi eleni prin conceptul „Panta rhei” (totul curge) – Heraclit din Efes.  În prezent, se pot observa efectele încălzirii globale ale Terrei prin hazardele naturale  care se produc în regiuni ale globului terestru, unde cu câteva decenii în urmă nu erau semnalate secete prelungite în zone de deal și câmpie, uragane devastatoare, căderi de zăpădă  și gheață  în regiuni  tropicale  sau deșertice, furtuni de nisip, care ajung din Africa până în Europa, tornade, care nu erau cunoscute în țara noastră, ploi torențiale produse pe areale geografice de mică  întindere dar cu un aport de ape pluviale foarte mare cu efect de inundații instantanee, alunecări de teren și, evident, cutremure de pământ cu frecvență mare și intensitate scăzută, dar, sporadic  și de intensitate mare.

„Toate aceste modificări ale mediului natural, la care se adaugă și pandemia COVID -19, trebuie să ne preocupe în mod constant, pentru a reduce cât mai mult pagubele materiale și pierderile de vieți omenești în urma manifestării acestor hazarduri naturale. Din acest motiv, conferința, concepută a fi transmisă prin mediul online, își propune să reitereze populației din municipiul nostru, și nu numai, câteva aspecte privind ultimul mare cutremur produs la 4 martie 1977, efectele sale asupra clădirilor  din orașul nostru și mai ales măsurile care trebuie luate în cazul unor cataclisme de amploare. De asemenea, organizatorul și colaboratorii conferinței doresc să vă informeze cu privire la gradul de pregătire și dotările disponibile deținute de instituțiile publice cu abilități de intervenție în cazul producerii unui curemur de pământ în zona Vrancei, cu eventuale efecte directe asupra orașului Bârlad.” a precizat dr. Laurențiu Ursache, muzeograf  la Muzeul „Vasile Pârvan din Bârlad. La realizarea materialului bogat ilustrat și cu informații succinte dar obiective, care va fi prezentat pe larg în cadrul conferinței, au participat: Laurențiu Ursachi. Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, dr. Adrian Andrei. Asociația „Deinoterra” Bârlad, șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi. Univ. „Al. I. Cuza” Iași,  avocat Dumitru Boroș, Primar al Municipiului Bârlad,  ing. Adrian Trandafir, șef SVSU Bârlad, Laurențiu Juverdeanu, inspector Protecție Civilă în cadrul SVSU Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.