spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-ian.-2025

Marea împărțeală a banilor: primarii vasluieni spun că fără rectificările bugetare nu își vor putea duce proiectele la bun sfârșit (DOCUMENTE)

- Advertisement -
Mona Bujor, primar Solești – Radu Beligan, primar Văleni – Sorin Scutelnicu, primar Gârceni

NEMULȚUMIRI… În această perioadă, în județul Vaslui are loc cea mai așteptată operațiune de către primari: împărțirea de bani de la buget pe cele 86 de unități administrativ-teritoriale. Cifrele oficiale arată că Vasluiul va avea, în 2021, una dintre cele mai importante alocări din ultimii ani, de peste 500 de milioane de lei, însă chiar și așa nemulțumirile nu sunt deloc puține. În acest an vor fi primării care vor avea bani abia să supraviețuiască, cum este cazul Dodeștiului, Pochidiei, Viișoarei sau Rafailei, însă sunt și primării care vor avea un buget suficient de mare pentru a-și duce la bun sfârșit o parte dintre proiectele aflate în derulare, cum este cazul Zorleniului, Dragomireștiului, Stănileștiului sau Văleniului. Redactorii ziarului Vremea Nouă au stat de vorbă cu mai mulți primari din județ, cu toții declarând că era loc de mai bine, pentru că și așteptările comunităților pe care le conduc cresc în fiecare an.

Edilul comunei Gârceni, spre exemplu, spune că bugetul din acest an nu-i va permite să finalizeze proiectele aflate în derulare și așteaptă cu sufletul la gură rectificările bugetare ale Consiliului Județean și ale Guvernului. “Comparativ cu bugetul de anul trecut, bugetul de anul acesta este mai mic. Cred eu că se putea și mai bine pentru că la cofinanțările pe care trebuie să le asigurăm noi, ca primărie, cu siguranță nu îmi vor ajunge banii. Ca să vă dau un exemplu concret, am proiect de modernizare a căminului cultural. Numai trecerea curentului electric la 3,8 în acea clădire mă costă 70.000 de lei. O cheltuială neeligibilă pe proiect, pe care va trebui să o finanțez din banii primăriei. Un alt proiect care înseamnă cheltuiali suplimentare pentru noi este cel privind alimentarea cu apă. Pentru că nu au fost prevăzuți bani pentru dotarea acelor cămine unde se vor branșa oamenii, automat trebuie să asigurăm noi sumele de la bugetul local. Firma care se ocupă cu aceste lucrări a făcut un calcul, iar cheltuielile se ridică la aproximativ 80.000 de lei. E clar că nu îmi ajung banii, de aceea îmi pun speranțele în rectificările de la Consiliul Județean. În rectificările de la Guvern nu îmi pun cine știe ce speranțe, pentru că dacă ne vor da bani la fel cum a făcut-o la ultima rectificare, nu vom realiza nimic. La ultima rectificare a Guvernului eu am primit 5000 de lei, însă am fost un caz fericit. Am avut colegi care au primit și 2-3000 de lei. Eu o spun tuturor și cei care se află azi la guvernare trebuie să înțeleagă că un primar nu se află în fruntea unei comune pentru a face politică, ci pentru a face administrație. Iar locuitorii comunei Gârceni au aceleași drepturi ca locuitorii unei comune condusă de un primar liberal sau usr-ist”, ne-a declarat Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni, care în acest an va avea în jur de 1,9 milioane de lei la capitolul Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarul comunei Văleni, semi-mulțumit de buget, însă îngrijorat de lipsa investițiilor

Mai aproape de municipiul Vaslui, comuna Văleni va avea în acest an un buget de aproximativ patru milioane de lei, dublu față de cel al comunei Gârceni. Edilul Radu Beligan spune că banii sunt cam aceiași de anul trecut, și recunoaște că se aștepta la mai puțin, dată fiind austeritatea pe care cei de la București au fluturat-o în ultimele luni. “La o analiză la prima vedere, bugetul de anul acesta este aproximativ la fel cu cel de anul trecut. În 2020 am avut mai puțin pe parte de asistență socială, anul acesta avem ceva mai mult, însă ni s-a tăiat în jur de 300.000 de lei din altă parte. Tot timpul este nevoie de bani mai mulți, dar de fiecare dată trebuie să facem în așa fel încât să ne încadrăm în bugetul pe care îl primim. Având în vedere curentul pe care s-a mers în ultimele luni, că nu sunt bani, că trebuie făcute tăieri, m-am gândit că ne va afecta mai mult la buget, însă nu s-a întâmplat asta. E de datoria noastră să ne descurcăm cu ce avem și să ne continuăm investițiile pe care ni le-am propus. Îngrijorător pentru mine este faptul că oamenii nu mai sunt dispuși să facă investiții, după ce au pățit în ultimul an. Acum toată lumea se gândește la sănătate, la familie și mai puțin să investească bani în afaceri locale. Sper să trecem cu bine și peste acest an și să revenim la viața normală, pe care am avut-o înaintea pandemiei”, a declarat Radu Beligan, edilul comunei Văleni.

Bugetul Primăriei Solești, “faultat” cu 800.000 de lei

Speranțe de vremuri mai bune din punct de vedere economic nu se întrezăresc nici în comuna Solești, acolo unde, conform primăriței Mona Bujor, austeritatea a devenit regulă generală. “Cea mai mare problemă cu care ne vom confrunta în acest an vizează investițiile pentru că, în comparație cu anul trecut, anul acesta avem cu aproximativ 800.000 de lei mai puțin la buget. Anul trecut, din cauza pandemiei, nu au mers nici încăsările, noi nu am realizat venituri proprii și am stat doar pe bugetul pe stat. Din cauza aceasta, majoritatea primăriilor din județ au rămas restante la plata salariilor către însoțitorii persoanelor cu handicap, la indemnizații. Eu voi miza, în continuare, în ceea ce privește investițiile, pe accesarea fondurilor europene. Nu voi aștepta rectificări, pentru că, din experiența pe care o am, Consiliul Județean te sprijină numai în caz de forță majoră, ca să spun așa, adică atunci când nu te mai poți descurca. Ori eu nu cred că a sta tot timpul cu mâna întinsă la Consiliul Județean reprezintă o soluție pentru a face drumuri, a face școli. În ceea ce privește banii de la Guvern, am primit la ultima rectificare suma de 5.000 de lei. Pe mine mă costa mai mult indemnizația consilierilor locali, care trebuiau convocați în ședință pentru a aproba acea rectificare”, spune primărița comunei Solești.

Zorleni, comuna cu cel mai mare buget

Conform cifrelor de buget pe anul acesta, UAT-urile din mediul rural cu cei mai mulți bani sunt Zorleni (7,4 milioane lei), Banca (4,1 milioane lei), Stănilești (4 miliane lei), Văleni (4 milioane lei), Dragomirești (3,8 milioane lei), Băcești (3,7 milioane lei) și Berezeni (3,7 milioane lei). La polul opus, al comunelor cu cel mai mic buget pe anul 2021, se află Dodești (1,4 milioane lei), Găgești (1,4 milioane lei), Fruntișeni (1,4 milioane lei) și Bălteni (1,5 miliane lei).

Vasluiul are un buget dublu față de Bârlad

Diferențe foarte mari între bugete se înregistrează nu doar în mediul rural. În ceea ce privește municipiile din județ, Vasluiul va beneficia în anul 2021, de cei mai mulți bani – 100 de milioane de lei, urmat, la mare depărtare, de Bârlad, cu 53,7 milioane de lei. Această diferență este greu de explicat, dat fiind faptul că cele două orașe au cam aceeași populație (reală) și cam același număr de agenți economici. Dacă mai adăugăm faptul că municipiul Bârlad are în plus față de Vaslui un teatru, o grădină zoologică, un planetariu și observator astronomic, diferența devine cu atât mai inexplicabilă. Primăria municipiul Huși va avea la dispoziție, anul acesta, 27,2 milioane de lei pentru investiții și plata salariilor din cadrul instituției. Bugetul orașului Negrești va fi de 7,8 milioane de lei, iar cel al Murgeniului de 6,3 milioane de lei. Trebuie precizat că pe lângă acești bani, fiecare UAT primește finanțare și pentru cheltuielile descentralizate, în special cu asistența socială, județului Vaslui fiindu-i alocat, în acest an, suma de 310 milioane de lei. La acest capitol, municipiul Bârlad primește 20 de milioane de lei, municipiul Vaslui 16,3 milioane de lei, municipiul Huși 9,6 milioane de lei, Murgeni 2,6 milioane lei și Negrești 3,2 milioane lei.

Situația sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale

Situația repartizării sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor pentru anul 2021 conform Legii bugetului de stat nr.15/2021

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Dle primar Scutelnicu dar cand psd guverna si la Bucuresti si la Vaslui cetatenii comunelor cu primari PNL nu aveau si ei drepturile de care vorbiti? Acum doare? Trebuie sa vina randul fiecaruia si la durere si la bucurie

  2. Nu înțelegeți de ce CJ dă dublul sumei la Vaslui în comparație cu Bârladul? Realy? Buzatu=PSD…Boroș =PNL atât e de simplu! Dacă Boroș nu se descurcă cu jumate sare Șaormel de fund in sus si ne zice că era mai bun Titi. Pesedeaua ciuma României care plange pe umărul săracilor pe care tot ei i-au sărăcit.

  3. Toti cer bani, dar cati din acesti primari fac ceva pentru ca in comuna lor sa sa se dezvolte o afacere , sa incurajeze pe cineva sa creasca animale , sa faca un solar sa produca ceva si comuna lor. ?Niciunul. Toti asteapta numai spaga si toti fura din banul public. Prin ajutoarele de la stat si au cumparat electoratul analfabet care este majoritar si stau cate trei patru mandate pana ii ia DNA.

  4. Dacă anumiti salariați din C .J. ar urmări prin sondaje programul de lucru al celor care deservesc comunele..ar constata un dezastru. Prezența o fac în perioada primei părți a zilei..rămânâd pe acolo secretarul și casierul..restul îi găsești preocupați cu muncile prin gospodăriile personale.Dacă nu este adevărat… faceți un expermient și se va vedea pe ce primesc lunar salarii babane.

    • CJ o adunatura de lepre, care nu stiu pentru ce iau bani, trebuie desfiintat este un intermediar intre prefectura si primarii, o sugativa un parazit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.