spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
24-ian.-2025

Controale antifraudă: Cei care nu predau documentele necesare verificărilor vor risca pedeapsa cu închisoarea

- Advertisement -

Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF), din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), vor putea trimite somații contribuabililor care refuză să predea documentele cerute în cadrul verificărilor. Astfel, cei care ignoră somațiile vor risca să facă până la șase ani de închisoare. Așa prevede un proiect de ordin pus miercuri în dezbatere la ANAF. Măsura vine ca o corectură la situația actuală – sesizările inspectorilor sunt clasate de organele penale tocmai din cauză că cei verificați primesc o invitație de a prezenta acte, nu o somație.

Proiectul de ordin la care mă refer introduce, în esență, un nou tip de document pe care inspectorii DGAF îl pot trimite contribuabililor verificați în cadrul controalelor antifraudă – somația de a prezenta documente. Ca să se aplice, acesta trebuie aprobat de președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, și publicat în Monitorul Oficial.

În momentul de față, inspectorii pot da numai o simplă invitație prin care să solicite companiilor să trimită un reprezentant, cu documentele necesare în cadrul controlului, la sediile teritoriale ale DGAF. Din această cauză, autoritățile au observat că mulți contribuabili ignoră aceste invitații.

Deși inspectorii pot sesiza organelor penale refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta documentele legale, pentru a împiedica verificările fiscale, aceste sesizări sunt clasate actualmente. De ce? Pentru că Legea 241/2005 prevede că, procedural vorbind, contribuabilii trebuie să primească o somație, nu o invitație.

„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului de invitație, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea 241/2005 (…). La nivelul Direcției generale antifraudă fiscală există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat somație, nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea 241/2005 pentru acest considerent”, este explicat în referatul de aprobare al proiectului de ordin….https://avocatnet.ro/articol_57478/Controale-antifraud%C4%83-Cei-care-nu-predau-documentele-necesare-verific%C4%83rilor-vor-risca-pedeapsa-cu-inchisoarea.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.