SEDINTÃ Serviciile deconcentrate care au mai rãmas se pregãtesc si ele de regionalizarea mult visatã de Guvern, cu câtiva functionari care se pregãtesc mai mult de plecarea la muncã în strãinãtate, decât sã rãmânã în tarã. Ieri, subprefectul judetului, Ciprian Iftimoaei, a convocat sefii de servicii deconcentrate, pentru a vedea ce activitãti ar putea fi transferate de la acestea cãtre primãrii. Concluzia discutiilor? Primãriile nu prea au ce sã preia de la serviciile deconcentrate, desi subprefectul Iftimoaei pare multumit de tonul discutiilor.
Peste 30 de sefi de servicii deconcentrate si-au bãtut capul, ieri, pentru a-i face pe plac premierului Emil Boc, cel care a ordonat o consultare în masã a acestor directori, în vederea gãsirii de activitãti care sã fie trecute la primãrii. Dupã principiul “Când vrei sã dai pe cineva afarã, convoacã o sedintã de analizã”, Boc a cerut prefectilor si subprefectilor sã întrebe directorii de deconcentrate cam ce ar putea lãsa din mâini, activitãti sau servicii care sã treacã la administratia localã. Desi Boc si ministrii au în minte modul în care vor desfiinta serviciile deconcentrate din judet, se doreste o spoialã de democratie, în sensul cã directorii acestor servicii sunt întrebati cu frumosul la ce ar vrea sã renunte, înainte de a fi desfiintati si trecuti la mega-judete, în virtutea regionalizãrii. La Vaslui, subprefectul Ciprian Iftimoaei a chemat la discutii toti sefii de deconcentrate, adresându-le provocarea: “Vrem sã discutãm cu dvs, sã aflãm ce pârghii ati putea lãsa din mânã, desi stiu cã vã este greu, pentru cã aceste pârghii înseamnã putere pentru fiecare dintre dumneavoastrã”. Ce a iesit, nu l-a bucurat prea mult pe reprezentantul Guvernului la sedinta în cauzã.
Multe institutii au activitãti incompatibile cu primãriile
“Premierul ne-a spus sã facem o analizã a serviciilor deconcentrate, în legãturã cu activitãtile pe care le puteti transfera cãtre autoritãtile locale. Se estimeazã cã acest proces de descentralizare se va finaliza în preajma alegerilor locale din 2012. Suntem în faza de consultare. Premierul, în întelepciunea sa, ne-a cerut sã ne spunem pãrerea asupra acestor probleme, pentru cã se doreste o consultare de jos în sus, nu se doreste luarea unor decizii la nivel de ministri, si gata”, le-a explicat subprefectul Iftimoaei directorilor de deconcentrate, care cam se gândeau la ziua în care vor rãmâne fãrã functii. Majoritatea sefilor de institutii au spus clar: la Bucuresti, la nivelul agentiilor sau ministerelor, se lucreazã la planuri de reorganizare, deci o astfel de consultare este inutilã, praf în ochii cetãteanului. Cei de la nivel central cunosc foarte bine cu ce se ocupã fiecare serviciu deconcentrat în parte si care sunt ramurile sale de activitate, au lãsat sã se înteleagã majoritatea directorilor. Dar, pentru cã trebuie sã fie si rezultate, au apãrut si activitãti care ar putea trece la primãrii. De exemplu, Directia de Sãnãtate Publicã ar putea renunta de tot la coordonarea asistentilor sanitari comunitari, activitatea de statisticã si cea de control sanitar, Agentia de Prestatii Sociale ar putea trece la primãrii subiectul legat de plãtile ajutoarelor sociale, iar Directia de Finante ar putea renunta la monitorizarea unor impozite si taxe din plan local, cum sunt veniturile din chirii. Putin, foarte putin din ceea ce sperã Boc la Bucuresti. Foarte multi directori si sefi de deconcentrate au spus-o rãspicat: “Din obiectul nostru de activitate, nu am identificat actiuni care ar putea trece la primãrii”. Nici nu este de mirare. Cum sã treci echipajele de la ISU sau Politia Nationalã în subordinea primarilor? Seful IPJ Vaslui, comisarul-sef Mihai Carp a spus destul de clar: “Unul dintre principiile noastre de functionare este echidistanta. Ori, cum sã treci politistii la primãrii, câtã vreme primarii sunt alesi politic? Ce facem, înfiintãm o politie politicã? Exclus asa ceva”. Si alte institutii au arãtat cã e imposibil sã transfere din sarcinile lor cãtre autoritãtile locale. Este cazul Inspectoratului Teritorial de Muncã, Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor, Politiei de Frontierã (cu exceptia activitãtii de întretinere a fâsiei de frontierã), Directiei de Statisticã, APDRP sau Garda de Mediu. Seful ISU Vaslui, comisarul-sef Olaru, a sintetizat ceea ce gândesc majoritatea directorilor de deconcentrate: “Asteptãm toamna, pentru cã toamna se numãrã bobocii”. Zece servicii deconcentrate sunt deja regionalizate, în sensul cã apartin de unitãti regionale cu sedii în Iasi, Bacãu, Suceava sau Galati, deci aici problema concentrãrii serviciilor în afara judetelor este o simplã formalitate.
Iftimoaei se întâlneste astãzi cu primarii de municipii si orase
“Constat cã existã foarte multe directii deconcentrate care apartin de structuri regionale, ceea ce este un pas înainte în proiectul Guvernului. A reiesit un numãr semnificativ de propuneri de activitãti care ar putea trece la autoritãtile locale, care vor fi în beneficiul cetãteanului”, a spus subprefectul Iftimoaei, la finalul sedintei. Nici Prefectura nu va scãpa de regionalizare, a arãtat Iftimoaei. La Vaslui, în Directia Prefecturalã, vor mai rãmâne 20-25 de angajati, unele servicii actuale urmând a trece la mega-judetul Moldova Nord. Totusi, în problema serviciilor deconcentrate se asteaptã un rãspuns si de la primarii de municipii si orase, care vor avea astãzi o întâlnire la Prefecturã cu subprefectul Iftimoaei.