DOAMNE AJUTÃ… Postul Sfintelor Pasti în acest an a început de astãzi, 15 martie, si dureazã pânã pe 1 mai. Crestinii numesc acest post si Postul Mare, care dureazã 40 de zile, la care se adaugã si Sãpãmâna Patimilor. În acest an, Pastele ortodox este pe 2 mai, în timp ce Pastele catolic va fi sãrbãtorit pe 4 aprilie.
Duminicã, 7 martie, a fost lãsata secului de carne (Duminica Infricosãtoarei Judecãti). Timp de încã o sãptãmânã, crestinii au avut voie sa consume brânzã, astfel cã duminicã, 14 martie, a fost lãsata secului de brânzã (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai). Lãsatul secului de brânzã, în crestinism e una din cele douã lãsaturi are secului, si anume ziua sau zilele de frupt tocmai înainte de intrarea în pãresimi. În riturile apusene, precum si în unele dintre riturile rãsãritene, lãsatul secului de brânzã si lãsatul secului de carne au loc deodatã. În ritul bizantin, primul are loc cu o sãptãmânã înaintea celui de-al doilea. Astfel, lãsatul secului de brânzã se sãrbãtoreste în Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Postul Mare al Pastelui se referã la postul de 40 de zile si 40 de nopti tinut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propãvãduirea Evangheliei. Se spune cã de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lãuzele si bolnavii, însã asta nu înseamnã cã se pot lipsi de postul spiritual si de rugãciuni.
Fãrã nunti si botezuri în Postul Pastelui
În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunti în zilele Praznicelor împãrãtesti si nici în ajunul acestora, în sãptãmâna lãsatului sec de carne, în Sãptãmâna Luminatã. În Postul Pastelui nu se cântã si nu se danseazã. Potrivit rânduielilor bisericesti, aceastã perioadã de post aminteste de suferintele lui Hristos pe cruce. Astfel, în aceastã perioadã petrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este împãrtit în douã perioade: Postul Pãresimilor, care tine pânã în Duminica de Florii si Postul Pastelui, reprezentat de ultima sãptãmânã, Sãptãmâna Mare.
În Postul Pastelui, credinciosii se abtin de la anumite alimente, precum carne, ouã, peste, brânzã, lapte. Credinciosii, totodatã, adoptã o atitudine spiritualã, fiind îndemnati la rugãciune si purificare sufleteascã. De asemenea, în Postul Pastelui este recomandat sã nu se consume untdelemn, iar fumatul si alcoolul nu sunt permise. Pe parcursul întregului post existã asa-numitele dezlegãri la peste, când cei care postesc au voie sã consume mâncãruri din peste. Zilele când au loc dezlegãrile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri si de Florii, în duminica dinaintea Pastelui. În Sãptãmâna Mare se mãnâncã doar seara, pâine si se bea apã si în Vinerea Mare se tine post negru. În Postul Mare crestinii trebuie sã dea dovadã de o grijã spiritualã sporitã, prin renuntarea la alimentele de provenientã animalicã. Mai mult, acestia trebuie sã se înalte sufleteste prin rugãciune alãturi de fapte bune.
Când se mãnâncã peste în Postul Pastelui
Miercuri se ajuneazã pânã seara (odinioarã pânã dupã sãvârsirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfintite), când se mãnâncã pâine si legume fierte fãrã untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din sãptãmânã (luni-vineri inclusiv), se mãnâncã uscat o singurã datã pe zi (seara), iar sâmbãtã si duminicã de douã ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. La praznicul Buneivestiri pe 25 martie si în Duminica Floriilor, pe 25 aprilie, se dezleagã si la peste . Când Bunavestire cade în primele patru zile din Sãptãmâna Patimilor, se dezleagã numai la untdelemn si vin. Când cade în vinerea sau sâmbãtã acestei sãptãmâni, se dezleagã numai la vin.
Când este Pastele ortodox si Pastele catolic în 2021
În 2021, Pastele ortodox va fi sãrbãtorit în data de 2 mai, când va fi o minivacantã de patru zile. Pastele catolic va fi în 4 aprilie. Vinerea Mare este si zi liberã pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Pastelui, o minivacantã de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbãtã -1 mai, duminicã – 2 mai si luni- 3 mai (a doua zi de Paste).
Mai calculează o dată numărul de zile al postului. * Indiciu: 7 săptămâni