PROCES INEDIT… Un cadru militar din Regimentul 52 Bârlad, a fost la un pas de a rămâne fără fiul său, care a fost dus de poliție la Protecția Copilului, după un episod provocat de școala online. Concret, tatăl s-a supărat pe copilul de 14 ani, atunci când a văzut că acesta nu și-a făcut temele, deși era ora 21.00. Prins cu minciuna, așa cum notează inclusiv instanța în sentința de respingere a ordinului de protecție, băiatul a început să se certe cu propriul tată. Omul, supărat, recunoaște că i-a dat o palmă fiului său. Băiatul a sunat repede la mama plecată în străinătate, iar femeia, fără să asculte despre ce este vorba, s-a grăbit să trimită poliția la ușa casei. De aici și până la prezentarea minorului la Protecția Copilului și, respectiv, la prezentarea în instanță pentru emiterea ordinului de protecție împotriva tatălui, n-a mai fost decât un pas. Între timp însă, băiatul, văzând că gluma se îngroașă, și-a dat seama că a greșit și că tatăl său îi voia binele. De asemenea, și tatăl a realizat că nu trebuia să îl lovească pe unicul său fiu . Specialiștii DGASPC Vaslui spun că nu este primul caz în care copiii sunt prinși adesea la mijloc în conflictele dintre părinți, întrucât și în acest caz mama și tatăl băiatului sunt în pragul divorțului.
La jumătatea lunii trecute, mai precis pe 18 februarie, un cadru militar din Regimentul 52 Artilerie Mixtă „Gr. Alexandru Tell” Bârlad, a avut o ieșire gravă în familie. Și-a întrebat fiul, de 14 ani, care învață la o școală foarte bună din Bârlad, fiind elev în clasa a VII-a, dacă și-a făcut temele primite la cursurile online. Copilul i-a spus că nu are teme de făcut, iar tatăl, care știa și ce teme trebuia să scrie minorul, s-a supărat că acesta îl minte. A început să-l certe, iar băiatul prins cu minciuna i-a răspuns obraznic tatălui, care și-a pierdut cumpătul și i-a dat o palmă. Minorul a intrat pe internet și a căutat-o pe mama lui, plecată în străinătate, povestindu-i nervos și înlăcrimat că tatăl său a dat milităria jos din pod și i-a dat o palmă. Mama copilului, care este în divorț de soț, a sunat la poliție și a trimis acasă un echipaj, spunând că fiul este bătut de tată. Militarul s-a trezit la ușă cu polițiștii, iar băiatul de 14 ani a fost luat de oamenii legii, dus la audieri, unde a fost prezent și un reprezentant al Protecției Copilului Vaslui. Minorul de 14 ani a fost dus la un centru specializat pentru copiii abuzați, neglijați și exploatați, iar polițiștii au instituit un ordin de protecție provizoriu, de 5 zile. Tatălui i s-a interzis să se apropie la mai mult de 100 de m de copil, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad (PJ Bârlad) a solicitat în regim de urgență emiterea unui ordin de protecție pe 6 luni împotriva tatălui, la cererea copilului.
Instanța a respins solicitarea parchetului, iar băiatul este acum înapoi la tată
Pe 22 februarie, instanța bârlădeană a respins solicitarea de emitere a unui ordin de protecție împotriva militarului. Judecătorul a considerat că nu este cazul, având în vedere că între timp, tatăl a realizat că a avut o ieșire nelalocul său, când a încercat să-și pedepsească fiul care îl mințea și se certa cu el. Iată ce scrie judecătorul în motivarea respingerii ordinului de protecție solicitat de PJ Bârlad:
„Respingerea ordinului de protecție față de pârât, are următoarele motive: minorul se află în grija pârâtului din anul 2011, pârâtul își iubește copilul. Cu ocazia cursurilor școlare în formă online, tatăl își întreabă minorul dacă are de făcut teme, spunându-i că temele sunt obligatorii. Tatăl minorului, pârâtul, i-a spus că fiul trebuie să asculte de el, pe de altă parte mama miorului i-a promis că îl ia la ea în străinătate, minorul devenind recalcitrant, nu îl ascultă pe tată, iar acesta nu a putut tolera un astfel de comportament. Consideră că pârâtul nu prezintă un pericol pentru minor, astfel că solicită respingerea cererii pentru emiterea unui ordin de protecție.
Pârâtul personal nu crede că îl <<face om>> pe minor cu bătaia, nu e o soluție în acest sens; arată că a avut două incidente în care i-a dat minorului o palmă și atât; minorul se află la vârsta la care se răzvrătește, a încercat să discute cu el civilizat, calm, însă și-a pierdut cumpătul și l-a lovit. (..) Pârâtul a descris fapta ca fiind o scăpare, o ieșire pe baza faptului că minorul este foarte încăpățînat, minorul nu îl ascultă și are probleme cu acesta în urma divorțului și a lipsei mamei. Pârâtul se ocupă de minorul încredințat lui, spre creștere și educare. Examinând condițiile impuse de legislația în vigoare cu privire la emiterea ordinului de protecție, așa cum ele au fost expuse mai sus, incidente în cauza de față, instanța reține că acestea nu sunt îndeplinite, nefiind făcută dovada stării de pericol în care s-ar afla minorul. Tatăl este cadru militar, a fost pus în fața răspunderii exclusive față de minorul care este elev și care nu a avut întotdeauna cele mai bune reacții atunci când minorul nu l-a ascultat, dar oricum instanța apreciază că emiterea unui ordin de protecție în prezenta cauză nu apare ca fiind oportună, ambii părinți fiind chemați să găsească soluții în comun în privința rezolvării acestor probleme pe care minorul le are și care sunt de necontestat.”, a motivat instanța bârlădeană respingerea emiterii unui ordin de protecție împotriva militarului care și-a pălmuit fiul recalcitrant.
Drama copiilor din familii în care unul din părinți este plecați în străinătate
Specialiștii d ela DGSPC Vaslui, arată că este de necontestat faptul că minorul prezintă probleme de ordin afectiv sau cel puțin are un comportament care denotă acest lucru, nefiind exclusă nici varianta în care acesta speculează războiul dintre cei doi părinți în favoarea sa. Judecătorul a făcut și o recomandare, oferind o soluție de depășire a situației conf;lictuale dintre tată și fiu, la care cei doi au și apelat ulterior.
„Instanța recomandă și tatălui și fiului minor să apeleze la ajutorul unui psiholog care să îi ajute să depășească situația în care se află, deoarece, în caz contrar și dacă agresiunile se vor repeta, măsurile împotriva tatălui pot fi mai grave, decât au fost în această situație când s-a dispus doar un ordin de protecție provizoriu.”, este recomandarea judecătorului bârlădean. Tată și fiu, urmează un program de consiliere psihologică, pentru a trece peste această situație de criză, băiatul este reintegrat în familie, iat atât tatăl cât și fiul au avut curajul să recunoască că au greșit.
Sa mai piarda timpul tatal la psihologii din Barlad sau de la Protectie care sunt angajati pe pile si nu sunt buni de nimic.
Trebuia sa lase copilul cel putin 1 an la orfelinat sa vada conditiile mizerabile de acolo, vorbesc in cunostinta de cauza si sigur dupa aceea baiatul nu mai suna mama ca a fost batut de tatal responsabil ca odrasla nu-si face temele si sta pe facebook. Ma ingrijoreaza cat de repede s-a sezizat protectia copilului pentru niste situatii minore, insa pentru copii care intradevar mor de foame si fara locuinta nu sunt locuri in orfelinate…
Aaaai să-mi bag poola ce situație de chachatalău s-a ajuns societatea…. Și e clar și ce viitor are săracă țară…..
Și dacă e militar, ce?!? Altfel nu prindea titlul la o știre de chachatalău. In loc sa ne preocupam de atâția săraci copii competenți dar flămânzi și goi, ne foote grija că un tată RESPONSABIL ș-o corectat rîtanul.
Ar fi trebuit să-l învinețească când îl băga înapoi în casă.
Viitor de chachat, vai poola ei țară.
Luati si va f*teti in gura ca ajunge la orfelinat :)). Generatia asta nu stie de batai cu furtunul, cureaua, aratatorul la palma, cu rigla… ai de p*la noastra. Acu suntem europeni cu gropi dar avem alte institutii platite bine de la buget. Pentru astfel de actiuni nu trebuiesc bani in plus, pentru gropi da. Asa ca atentie…