spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
23-ian.-2025

Fermierii amenință că vor veni cu tractoarele în centrul Vasluiului

- Advertisement -

HOTĂRÂȚI… Câteva zeci de fermieri din Asociația Cultivatorilor de Plante Tehnice au protestat joi în fața Prefecturii Județului Vaslui față de neacordarea despăgubirilor de secetă, ei având pancarte pe care scria: “Noi nu ne cerșim pâinea”, “O țară fără pâine e o țară fără mâine” sau “SOS! Salvați Agricultura”. Fermierii susțin că despăgubirile au fost promise “în mai multe rânduri” de ministrul Adrian Oros pentru culturile calamitate de secetă din primăvara anului trecut, însă până acum nu s-a luat nicio măsură concretă, sumele necesare despăgubirilor nefiind prevăzute în bugetul votat zilele trecute de Parlament. Fermierii vasluieni spun că dacă nu vor găsi înțelegere nici în al 12-lea ceas, în următoarea etapă a protestelor vor aduce în centrul Vasluiului tractoarele, mașinile de teren și alte utilaje folosite la munca pământului.

Ministerul Agriculturii a transmis joi că a discutat, la începutul săptămânii, despre acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, însă fermierii nu mai sunt dispuși să asculte doar vorbe. Sătui de promisiuni care, după cum arată bugetul, nu se vor concretiza prea repede, câteva zeci de fermieri din județul Vaslui au venit ieri în fața Prefecturii, pentru a atrage atenția reprezentanților Guvernului în teritoriu că timpul se scurge, iar datoriile bat din ce în ce mai puternic la porțile fermelor. “ În jur de 80% din culturile de primăvară din județul Vaslui au fost afectate de secetă anul trecut, în procente de 50 până la 100%. Din ce spun bunicii noștri, cel puțin pe zona de Stănilești, unde am ferma, seceta de anul trecut a fost mai cruntă decât cea din anii ’40. În 13 luni a fost o singură ploaie agricolă, adică acea ploaie care a depășit 10 litri pe metru pătrat. Acesta este și motivul pentru care ne-am strâns astăzi aici, să ne strigăm acest of și să atragem atenția guvernului asupra situaței foarte dificile prin care trecem. Încercăm, prin toate metodele pe care le avem la dispoziție, să-i convingem pe guvernanți să includă în bugetul de stat acele despăgubiri care ni s-au promis. Fără aceste despăgubiri, aproximativ 90% dintre fermierii care ne-am strâns azi în Piața Civică din Vaslui nu am reuși să ne continuăm activitatea, iar în următoarea jumătate de an ne-am închide porțile fermelor. Mulți dintre fermieri sunt cu datorii la furnizori, la distribuitori, la traderii de cereale, la bănci, datorii care nu au fost achitate pentru că nu s-a recoltat aproape nimic. Au fost mai multe semnale pe care le-am tras asupra includerii acestor sume în bugetul național, însă până acum răspunsurile nu ne-au mulțumit. Este normal să protestăm pentru că pe culturile de primăvară, printre cele mai afectate județe sunt cele din Moldova. La momentul la care vorbim proteste mai sunt organizate proteste și la Iași, dar și la Botoșani. Dacă doleanțele nu ne vor fi ascultate nici în al 12-lea ceas, următoarea formă de protest va fi tot în stradă, unde vom participa cu tractoarele, mașinile de teren și alte utilaje” ne-a declarat Adrian Chirițoiu, reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Plante Tehnice și unul dintre fermierii gospodari de pe Valea Prutului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. ni la ei , dar pana acum unde ati fost cand faceati avere de pe spatele altora cand va luati vile maini luxoase cand mergeati in concedii pe afara sau cand va luati utilaje de miloane de euro atunci nu va auzeam, cand faceti evaziune fiscala si munca la negru de ce nu faceti greva si atunci ? cand dati arenda 300 de kg la ha nu mai faceti greva ?rozatori de subventii ce sunteti , munciti cateva luni pe an si vreti sa fiti miliardari peste napte iar pe oameni ii umiliti cu ce va trece voua printre degete? niste controale ample pe teren sa le arate adevarata fata asa zisilor fermieri .

  2. Foarte bine Gigi să vină cu jepanele ca își iau numai jepuri, iar când te duci să le ceri arendă parcă le dai in cap, după ce au luat calamitățile de toamnă tot nu dau nimic arendă. Subvențiile trebuie acordate după controale stricte în teren, după niște criterii stricte nu ca acum doar in baza unor hârtii depuse la Apia. Cei ce primesc subvenții nu au angajați cu forme legale ei sunt învățați să ia muncitori la negru pe post de sclavi prost plătiți munciti zi lumină. Circulă cu utilaje murdare pe drumuri europene lasă urme de noroi , nu au ITP RCA sau rovigneta. Un criteriu ar trebui să fie cine are angajați cu forme legale să primească subvenții nu ca acum sunt fermieri care încasează subvenții și beneficii de la stat dar nu au un angajat cu forme legale. ITM ce face nu vede ca in campanii se lucrează numai la negru??

  3. Dacă ar continua canalul Siret-Urziceni ( lăsat baltă după revoluție,până pe la Focșani )..ar rezolva situația critică a marelui Bărăgan.Investiția este estimată la crc.un miliard de euro!.

  4. N-am înțeles mare lucru, și-au asigurat culturile și nu li se plătesc despăgubirile ?
    Nu prea pare asa ceva, iar dace nu le-au asigurat cum adică, noi nu cerșim ? chiar e cerșit

  5. Unde se duc banii pe subvenții dacă în irigații nu ajung? Cine controlează direcția banilor acordați? Subvențiile sunt ajutoare sociale bani care încurajează nemunca, falsul in declaratii, au fost nenumarate cazuri când unii declarau terenul cultivat dar în realitate era parloaga.

  6. Dar când se îmbogățesc cu îi spun , atunci nu se mai plâng? Cand fac avere de pe terenul altuia iar ei dau arendă 40 litri de ulei pe an ,ulei din ăla penal luat cu 3 lei litru din en gros de unde rezultă o arendă de 120 de lei pe an pe HA în timp ce ei fac peste 10 000 la HA plus subvenția de peste 200 de euro pe HA iar ei nu au bunul simț să plătească impozitul pe teren la primărie.

  7. Respect munca acestor oameni, dar fara un sistem de irigatii bine pus la punct, nu facem altceva decat sa ne furam caciula unii la altii. Tinand cont ca schimbarea climei este un proces global, perioadele de seceta extrema vor fi anuale si atunci ce facem dam bani anual pe despagubiri, nu producem aproape nimic fiinca nu ploua, bani pentru un sistem de irigatii nu mai avem deoarece i-am dat pe despagubiri si mai mult importam produse agricole, intr-un cuvant munca in zadar si cheltuiala maxima. Totusi as dori sa-i intreb pe acesti fermieri, ei nu se pot asigura contra calamitatilor la firmele de asigurari particulare, de ce este obligat Guvernul Romaniei , din banii nostri sa despagubeasca niste cetateni particulari? Consider ca factorii decidenti, chiar cu riscul de a deveni impopulari sa „rupa pisica in doua”si banii destinati despagubirilor sa mearga catre un sistem de irigatii, ca slava Domnului nu suntem in Sahara sa nu avem apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.