FÃRÃ PRECEDENT… Actiune mai putin obisnuitã în instantele vasluiene, initatã de 36 de pensionari din municipiul resedintã de judet, care au chemat statul în judecatã pentru a le fi mãrite pensiile. În solicitarea înaintatã la Tribunalul Vaslui, cei 36 de seniori solicitã judecãtorilor sã oblige Statul Român, prin Ministerul Finantelor Publice, “la plata sumelor datorate fiecãrui reclamant pensionar în conformitate cu dispozitiile articolului 85 privind calcularea pensiilor si ale articolului 86, alin. 2, litera B din legea 127/2019 unde se dispune cã, începând cu data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1775 lei si nu de 1442 lei, asa cum aratã cupoanele si legea organicã referitã”.
Initiatorii acestui demers si-au îndreptat atentia si asupra Casei Judetene de Pensii, pe care vor sã o oblige cu ajutorul instantei “sã calculeze cuantumul pensiilor pentru fiecare reclamant la valoarea punctului de pensie de 1775 de lei prin înmultirea acestuia cu punctajul din fiecare cupon de pensie începând cu data de 01.09.2020 si pânã la 30.09.2021, din care se va scãdea impozitul de 10% pentru pensiile ce depãsesc 2000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare.
“Pârâtul se opune si nu respectã o lege promulgatã si constitutionalã”
Juristul Ioan Aionoaie ne-a declarat cã actiunea a fost semnatã de 36 de pensionari, însã lista rãmâne deschisã pentru toti cei care se considerã nedreptãtiti de actualele mãsuri ale Guvernului. “Întrucât la data de 01.09.2021 punctul de pensie creste la 1875 lei conform art. 86 alin. 2 litera C, ne rezervãm dreptul de a actiona în judecatã pârâtele. Precizãm faptul cã pârâtul, prin Ministerul Finantelor Publice, nu a acordat nimic în anul 2021 cu toate cã art. 86 86 alin 2 lit. b din Legea nr. 127/2019 a fost declarat constitutional. (…) Dupã 30-45 de ani de muncã, considerãm cã avem dreptul la un trai mai bun, chiar dacã pârâtul se opune si nu respectã o lege organicã, promulgatã si constitutionalã” a declarat Ioan Aionoaie.
Guvernul a înghetat majorarea pensiilor pânã în anul 2023
Guvernul a adoptat, în luna februarie a acestui an, ordonanta de urgentã privind unele mãsuri fiscal-bugetare, în care este prevãzutã si înghetarea pensiilor în 2021 si amânarea majorãrilor prevãzute în lege din 2021 pânã în 2023 si 2024. Astfel, fatã de legea pensiilor aflatã în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie sã fie de 1875 de lei, ordonanta de urgentã adoptatã în februarie spune cã punctul de pensie va fi egal cu aceastã sumã începând cu 1 septembrie 2023. Totodatã, ordonanta guvernului cuprinde si urmãtoarele prevederi: în anul 2022 , valoarea punctului de pensie se majoreazã cu rata medie anualã a inflatiei, la care se adaugã cel mult 50% din cresterea realã a cîstigului salarial mediu brut realizat. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.” Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referintã se majoreazã anual cu rata medie anualã a inflatiei, la care se adaugã 50% din cresterea realã a cîstigului salarial mediu brut realizat.” De altfel, întreaga lege a pensiilor adoptatã în 2019 a fost amânatã la aplicare pentru 1 septembrie 2023, conform prevederii din OUG: „Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 septembrie 2023”. Prim-ministrul Florin Cîtu a explicat, dupã sedinta de guvern în care s-a votat ordonanta de urgentã cu pricina, cã Executivul suportã deja un efort financiar de 8 miliarde de lei pentru majorãrile de pensii acordate în 2020. “Efortul suplimentar este deja de 8 miliarde de lei, deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus”, a spus el.
Si cine va reprezinta in instanta? Fostii judecatori iesiti la pensie cu 50.000 lei pensia si care si-au deschis birou de avocatura?
Vă învață pesedeul să faceți numai prostii!! Voi chiar nu vedeti ca suntem de un an într-o pandemie,că tineretul nu are unde munci,că economia e pe butuci din cauza inchiderii pe sistem de pandemie,chiar nu pricepeti? De ce nu a dat PSD 40% prima tranșă de mărire? Nu va dati seama ca va jucați cu viitorul copiilor și nepoților voștri pentru câțiva bănuți în plus? Rușine! Bătrâni și degeaba!!!!
Dacă tot e greu la toată lumea, sa nu mai cumpere România armament de miliarde de euro în fiecare an, plătind astfel taxa de protectie la smecheri! Bani sunt, dar sunt cheltuiți pe prostii!
Tu nu înțelegi, eu cât am muncit am dat în totalitate (mulți bani) și la timp pentru pensii, acum vreau banii înapoi. Sunt bani împrumutați de mine statului, bani de care statul s-a folosit cum a vrut.