spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Tot ce trebuie să știți despre boabele de cafe – de la tipuri, la caracteristici

- Advertisement -

Plăcerea de a savura un espresso bun începe și este închisă în boabele de cafea. După cum știe fiecare iubitor de cafea, esența unei căni calde de cafea fierbinte se găsește în micile fructe de pădure folosite pentru a o face.

Acesta este motivul pentru care am decis să vă ducem într-o călătorie, în timpul căreia veți explora tipurile, caracteristicile, structura, forma și orice altceva trebuie să știți despre aceste fructe prețioase ale plantei de cafea.

Boabele de cafea: structură și formă

Planta de cafea crește mici fructe de pădure roșii numite drupe, care arată ca niște cireșe și sunt compuse din diferite straturi:

 

  • exocarp, care este pielea boabelor;
  • mezocarp sau pulpă;
  • pergament, primul strat al bobului;
  • pielea argintie, al doilea strat al bobului.

Ca o bijuterie închisă într-o ladă, sub toate aceste straturi ajungem în sfârșit la bobul în sine.

Deși structura drupelor este practic întotdeauna mai mult sau mai puțin aceeași, culoarea și forma boabelor variază în funcție de soiul de cafea boabe. De exemplu, în timp ce versiunea Robusta este rotundă, bobul Arabica este vizibil mai lung și mai oval. Ambele sunt decisiv mai întunecate decât soiul fin Kopi Luwak.

Cum se obțin boabele de cafea?

Primul pas este recoltarea fructelor de pădure. Aceasta este deja o fază delicată: este important să nu se recolteze fructe verzi, deoarece acestea sunt încă coapte.

 

După recoltare, drupele sunt scufundate în apă pentru a separa pulpa din interior: aceasta dezvăluie boabele de cafea care sunt încă verzi și destul de mici. Când sunt prăjițe, vor prelua mai târziu culoarea maronie caracteristică și vor deveni mai mari, datorită căldurii.

Tipuri și caracteristici ale boabelor de cafea

Aproximativ 60 de specii de plante de cafea cresc în întreaga lume, dar doar aproximativ douăzeci dintre acestea produc fructe care pot fi folosite pentru a produce cafea. Drupele au toate caracteristici diferite, care se bazează pe climă și temperatură. Centura tropicală este locul în care are loc cea mai mare parte a producției. Aici se găsesc cele mai mari țări producătoare de cafea, precum Brazilia și Guatemala.

Dintre numeroasele specii de cafea, doar două sunt cele mai potrivite pentru utilizarea în amestecuri de cafea: Arabica și Robusta. Un altul care merită, de asemenea, o mențiune este Kopi Luwak.

Arabica, soiul folosit pentru a produce cea mai multă cafea din lume

Nu mai puțin de 70% din cafeaua produsă în lume este făcută cu soiul Arabica, care are cea mai bună calitate dintre toate, datorită gustului său intens dar dulce și delicat. O cafea 100% Arabica, precum cea conținută în capsule, are un conținut redus de cofeină, note distincte de fructe și este îmbunătățită de un gust rafinat – o adevărată încântare. Principalii producători ai acestui soi de cafea boabe includ plantațiile înflorite din Columbia și Etiopia, adevărata casă a cafelei.

Robusta, regina cofeinei

În comparație cu cea făcută cu boabe Arabica, cafeaua făcută cu soiul Robusta este mai puternică și mai amară. Conține, de asemenea, aproximativ dublul cantității de cofeină. Boabele de cafea Robusta conferă băuturii o cremă pronunțată și un corp plin, toate caracteristici care oferă ulterior un adevărat impuls celor care o beau. Dintre toate națiunile cu plantații de Robusta, cel mai mare producător este cu siguranță India, unde cafeaua crește printre musoni.

Kopi Luwak

Renumit ca fiind „cea mai scumpă cafea din lume” (o ceașcă mică poate costa nu mai puțin de 70 de dolari), soiul Kopi Luwak este o calitate unică datorită metodei sale speciale de producție: boabele provin din fructe de pădure care au fost parțial digerate de un mic animal, civeta. Faptul că această cafea trece prin intestin pare să o facă foarte dulce, cu o aromă minunată și un gust de ciocolată.

Prelucrarea cafelei face diferența

Indiferent de boabele de cafea selectate și utilizate într-un amestec, ceea ce face cu adevărat diferența este modul în care sunt procesate fructele. De exemplu, mulți producători efectuează un proces dedicat de prăjire specific pe fiecare bob de origine unică brută, pentru a-i îmbunătăți caracteristicile organoleptice. Îngrijirea, atenția și o pasiune puternică definesc procesul de producție folosit pentru a crea delicioasele amestecuri de cafea boabe.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.