spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Povestea „Bestiei din Est”. Cum s-au inversat cele două vortexuri polare și la ce să ne așteptăm în privința vremii

- Advertisement -

Încălzirea climei a adus perturbări în transportul obișnuit al curenților de aer. Acum, aceste transporturi leagă mult prea mult „frigiderul arctic” de „cuptorul tropical” și de aceea apar fenomenele extreme și variațiile meteorologice pe care le suferă o aceeași regiune într-un interval scurt de timp, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu. 

Ne confruntăm în prezent cu dereglări meteorologice la nivelul întregii emisfere nordice și am simțit și noi, în România, efectul acestor perturbații.

Am avut un transport de aer rece din Arctica, venit pe fondul unei perioade calde, și de aceea au fost diferențe chiar și de 20 de grade în decurs de o zi, poate chiar mai puțin, în unele locuri. Este o situație cu totul ieșită din comun, iar efectul a fost tocmai acest contrast termic, o situație în care stresul asupra organismului uman este destul de mare, inclusiv cu impact asupra imunității, a explicat, duminică seara, la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

„Bestia din Est” se deplasează către sud

Mai întâi, au fost „atacate” de această „Bestie din Est” zonele din vestul și nord-vestul Europei. Este, practic, o circulație atipică, în condițiile în care în mod normal avem o circulație atmosferică dinspre vest spre est, aducând aerul de deasupra Oceanului Atlantic pe continent. Aceste zone din vest-nord-vest au avut acum de-a face cu o inversare și cu o pătrundere dinspre nord-estul continentului și din Arctica a aerului acesta foarte rece.

Tamisa a înghețat pe porțiuni, iar lucrul acesta se întâmplă cam la 60 de ani o dată. În 1963, de pildă, a înghețat cu totul Tamisa. Zilele acestea s-a patinat pe canalele din Amsterdam, aducându-ne aminte de acea „mică epocă glaciară”, cum era numită perioada de până la începutul secolului al XIX-lea.

Acum, tendința este ca aceste efecte ale aerului arctic, rece, să se deplaseze spre centrul și sud-estul continentului, de aceea și noi am intrat în zona aceasta de impact.

Avem o Groenlandă foarte caldă

Cel puțin și săptămâna aceasta vom mai avea temperaturi scăzute, suntem încă pe codul galben, dar temperaturile scăzute vor fi în continuare în atenția meteorologilor și s-ar putea să apară actualizări ale codului.

Lucrurile nu se întâmplă însă numai în România și în Europa, ci și în America de Nord, și în est, în Siberia.

În schimb, avem o Groenlandă foarte caldă și un aer cald care este transportat pe direcția Groenlandei și mai departe, peste Pol. Această perturbație, în care avem o zonă arctică mai caldă, modifică și felul în care se face transferul de căldură și umiditate inclusiv pe continentul european.

Ca urmare, și în această săptămână vom avea temperaturi scăzute, dar dinamica este intensă și va trebui să urmărim actualizările pe temperatură, dar și avertizările de tip nowcasting, care ne pot preciza fenomenele extreme mult mai bine. Strat mare de zăpadă este la munte, în zonele înalte, dar și în nord-estul țării, la Botoșani.

De ce nu ninge în România

Ninsoarea depinde foarte mult și de transportul de umiditate pe care ciclonii mediteraneeni, de exemplu, îl fac. Este explicația pentru care a nins foarte mult în Grecia zilele acestea. La noi, cu excepția zonelor montane, nu au fost precipitații abundente și asta se explică și prin faptul că acești cicloni mediteraneeni lasă mare parte din precipitații, sub formă de zăpadă, până să ajungă la noi, care suntem mai la nord. Uneori, însă, am avut și noi precipitații abundente. În faimoasa iarnă din 1954, în februarie, am avut strat de zăpadă troienită și de 5 metri. …https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/povestea-bestiei-din-est-cum-s-au-inversat-cele-doua-vortexuri-polare-si-la-ce-sa-ne-asteptam-in-privinta-vremii-1451927

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.