O regizoare a creat un proiect – Retro Radio – care adună poveștile a 30 de pensionari experți în artizanat în șase podcasturi. Așa a descoperit Ioana Păun o serie de persoane extrem de active și dornice să împărtășească din hobby-urile lor casnice.
Mihaela Hacman are 67 de ani și cel mai mare necaz al pandemiei a fost că nu a mai putut să își vadă nepoțeii. Ei erau ajutoarele de bază atunci când masa din bucătărie se umplea de aluaturi, creme și parfum de vanilie. Socializarea a devenit și mai importantă de când a ieșit la pensie acum patru ani. Pentru că a fost o persoană extrem de energică, a trebuit să își găsească activități pe măsură și la pensie.
„Eu, de regulă, fac tot în casă, începând cu reparații la mașina de cusut, îmbrăcăminte pentru animale, culcușuri pentru ele, m-am inspirat de pe net. Când a fost cazul am făcut și o rochie de mireasă, după tiparele unei reviste Burda. Pe mine mama m-a învățat și să brodez, sora mamei să tricotez, apoi eu singură mi-am luat cărți”, spune femeia. Tatăl ei a murit în timpul pandemiei gripei asiatice, în ‘56 Lumea îi spune astăzi artizanatului „home made” și restricțiile pandemiei l-au readus la modă. Mihaela Hacman crede că e esențial să știi să faci lucruri cu mâna ta pentru casă, să coși un nasture, să gătești. „Femeile preferă să lucreze, să facă bani și cumpără de-a gata azi.” Ea a avut însă parte de o altă educație. Mama ei a rămas văduvă când Mihaela avea patru ani și a crescut-o în așa fel încât să știe să facă de toate. Tatăl ei a murit lovit de virusul gripei asiatice, în timpul pandemiei din ‘56-‘57. „El care era fost combatant și mai avea un plămân și jumătate, imediat i-a fost atacat organismul de virusul gripei, a făcut o complicație și s-a ales cu cancer la plămâni”, povestește femeia. Era prea mică să-și amintească perioada, dar moartea tatălui a făcut-o să ia pericolul pandemiei de azi foarte în serios și să se protejeze. Așa că s-a concentrat pe pasiunile ei casnice de o viață: croitoria și gătitul. Ne întindem la o discuție despre cum se toarnă fursecurile-floare. „E o rețetă simplă, foarte versatilă, poți să faci o mulțime de modele. E o pâlniuță cu vârful tăiat, acum nu prea se mai găsesc. Mai sunt acele duiuri rusești, dar coca mea nu e așa frișcă să o scot pe un dui”, îmi explică gospodina. În podcastul Retro Radio nu va povesti însă despre rețete, ci despre croitorie și modă. „Eu sunt o femeie de modă veche, admir creațiile lui Coco Chanel, oricum am fost mereu clasică, taiorul cu fustă sau cu pantaloni a fost preferatul meu. Am croitorit inclusiv după reviste bulgărești cu tipare, pe lângă Burda, care se găsea mai greu pe vremuri. Chiar mai am o bluză care încă mă încape”, spune dintr-o suflare.
Citeşte întreaga ştire: 30 de bunici au ajuns să facă podcasturi despre rețete, croitorie, cosmetică sau bricolaj: domnul Ioan nu lasă nimic stricat, doamna Mihaela e inspirată de Coco Chanel