spot_img
spot_img
-0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

“Pe aici nu se trece!” va fi de la anul maraton international

- Advertisement -

Plini de bucuria pe care ti-o ofera alergarea, toti participantii la primul super-maraton din Moldova, „Pe aici nu se trece!”, au fost declarati cistigatori u la capatul celor 46 de kilometri, alergatorii au dezvaluit din emotiile simtite pe traseu u organizatorii vor ca la anul sa transforme maratonul intr-o cursa internationala, in care sa alerge urmasii soldatilor care au luptat la Marasti-Marasesti u cel mai tinar maratonist are 22 de ani, iar cel mai virstnic 63 de ani u de la comemorarea eroilor de la Marasesti au lipsit toti parlamentarii de Vrancea, dar si seful Consiliului Judetean.

Plini de entuziasm, 24 de maratonisti din toata tara au trecut simbata linia de finish a super-maratonului “Pe aici nu se trece!”, la Mausoleul Eroilor din Marasesti, dupa un traseu de 46 de km, parcurs in cinci ore. A fost o cursa foarte obositoare, insa alergatorii au tinut aprinsa flacara competitiei, pina in fata Mausoleului Eroilor de la Marasesti. Startul la primul maraton din Moldova s-a dat la ora 6.00, la Mausoleul din Marasti. Dupa un scurt popas la Monumentul Victoriei de la Tisita, grupul fruntas de maratonisti, purtind torte aprinse si steagul Romaniei, au strigat in aplauzele celor prezenti sa-i intimpine celebrul indemn al generalului Eremia Grigorescu, “Pe aici nu se trece!”. La ora 10.30 primii alergatori au trecut linia de sosire la Mausoleul Eroilor din Marasesti, fiind declarati toti cistigatori si fiind primiti cu aplauze calduroase si medalii. Unii dintre participanti au alergat pentru prima data intr-un astfel de maraton, altii sint campioni nationali la acest sport, insa toti ne-au impartasit ca a fost cel mai frumos maraton la care au participat. „Cursa a fost extraordinara, a fost un traseu greu, dar a fost bine. Practic atletismul, am alergat 42 de kilometri, dar 46 km nu ma asteptam sa alerg, a fost o provocare pentru mine. A fost o onoare sa fiu aici”, ne-a spus Paul Badea, 22 ani, cel mai tinar participant la maraton.

A alergat in memoria bunicului sau

Emotionanta a fost declaratia celui mai in virsta participant, care, la 63 de ani a venit la Marasesti sa cinsteasca memoria bunicului sau, care a luptat in primul razboi mondial pe aceste plaiuri. “A fost grea cursa si mai lunga decit de obicei, iar ultimii doi kilometri au fost cireasa de pe tort, e greu sa alergi pe sosea, cu masinile care vin din fata. Aceasta cursa a insemnat o rememorare a trairilor pe care le-a avut bunicul meu. El a luptat aici si imi povestea despre luptele de aici si am vrut sa vad si eu. Cind am auzit despre acest maraton am spus ca orice ar fi, vin, chiar daca ar fi fost sa vin pe jos. Am vazut locuri frumoase, oameni foarte primitori, o sa mai revenim”, ne-a marturisit Stan Turcu, 63 de ani, cel mai virstnic participant, cu 13 maratoane la activ. Printre maratonisti s-a numarat si o doamna, supranumita de colegii de alergare „Ecaterina Teodoroiu”, de profesie medic in Bucuresti si cu un record national la activ, la maraton. „A fost o cursa frumoasa, deosebita fata de alte maratoane pe care le-am alergat pina acum. In ultimele sase luni am facut maratoane in toata lumea. Ne-am simtit ca intr-o familie”, ne-a spus Viorica Gabrian, care, alaturi de Ilie Rosu si Daniel Lixandru a alergat de curind in maratone in toata lumea, la Atena, Dubai, Santiago de Chile, Maroc sau Noua Zeelanda. Maratonistii ii sfatuiesc pe toti romanii sa faca alergare, pentru ca viata lor se va schimba in mod pozitiv.

„Am vrea ca acest maraton sa fie unul international”

Initiatorul acestei manifestari, Ilie Rosu, originar din Vrancea, de la Adjudu Vechi, spune ca maratonul a avut un mesaj, acela de a transmite recunostinta si respectul participantilor pentru cei care s-au jertfit in vara lui 1917 pentru a apara poarta Moldovei. Aacesta si-a exprimat dorinta ca de la anul alergarea sa se transforme intr-un maraton international, la care sa alerge si urmasii luptatorilor de pe aceste meleaguri. “A fost un omagiu pe care noi, maratonistii din Ro Club Maraton, l-am adus militarilor Armatei Romane care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial pentru faurirea Romaniei mari. Ideea acestui maraton s-a nascut in cele 34 de maratoane pe care eu le-am alergat peste tot in lume. Mi-am spus ca trebuie sa organizam un maraton la care toti romanii sa participe din suflet. Cursa a fost destul de grea, a fost un efort deosebit, dar am reusit. Am vrea ca acest maraton sa fie unul international, la editia a doua sa invitam maratonisti din Europa si din intreaga lume, ai caror bunici sau strabunici au luptat la Marasesti, nu conteaza pe ce linie”, ne-a spus Ilie Rosu. Cursa a fost organizata de Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Focsani, in colaborare cu Ro Club Maraton si Directia Judeteana pentru Sport Vrancea. La Marasesti a fost prezent si generalul Iosif Rus, presedintele ARPIA Romania. “Simbolul de baza al acestui maraton este «Pe aici nu se trece!», dar de fapt noi azi am trecut, prin aceasta editie. Toti participantii vor continuarea acestui maraton si in urmatorii ani”, ne-a declarat acesta. La final, competitorii au fost premiati si de prefectul Ion Oprea, dar si de reprezentantii Consiliului Judetean Vrancea si Primaria Marasesti.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.