VACCIN… Profesorii au fost amânați la vaccinare împotriva COVID-19, potrivit unei notificări primite de DSP de la Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare. Decizia a venit ca urmare a numărului insuficient de doze disponibile. “Am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), 1845 de cadre didactice din 4319 s-au programat până acum la vaccinare. Din categoria personalului didactic auxiliar, s-au programat 228 de persoane dintr-un total de 507, iar din categoria personalului nedidactic, 530 persoane din 1270 s-au programat. Toți angajații din învățământ au fost amânați la vaccinare cu 10-14 zile, conform unei informări transmisă de Comitetul pentru vaccinare către DSP-uri. Documentul face referire la verificarea numărului de doze de vaccin necesare la nivel local, reprogramarea persoanelor cu funcții esențiale, “prin grija STS”, începând cu data de 28 ianuarie pentru data de 8 februarie, reprogramări în ordinea programărilor inițiale, precum și la includerea vaccinului Moderna în campania de vaccinare, din 1 februarie.
“Deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România: “Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare, aveam prevăzut, după cum știți, inclusiv opțiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere medical, am considerat alături de colegii mei că este cel mai înțelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ. Vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România, după ce se obține autorizarea de punere pe piață și, în momentul acela, noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ. Dar, am mai menționat și cu alte ocazii, deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare, este o decizie interministerială care depinde de situația epidemiologică”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.