spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Negreștenii, nemulțumiți de restricțiile privind alimentarea cu apă. Buzatu: “nu e nicio problemă!”

- Advertisement -
VIZIUNI DIFERITE… Președintele Consiliului Județean spune că nu sunt probleme cu apa în Negrești, însă cetățenii se plâng că primesc apă cu porția, în intervalul orar 07:00-19:00

PROBLEME… Restricțiile la alimentarea cu apă în Negrești nu reprezintă o problemă pentru Consiliul Județean Vaslui. Cel puțin asta s-a înțeles în ședința de CJ de luni, când reprezentanții societății Aquavas au prezentat stadiul proiectelor de investiții apă-canal Aquavas, iar consilierii județeni au cerut informații cu privire la volumul de apă din acumularea Căzănești (sursa de alimentare a orașului Negrești), precum și detalii despre acțiunile întreprinse de societate pentru reducerea restricțiilor. N-au primit răspunsuri clare, căci dialogul a fost perturbat, transformându-se într-o dispută politică. Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, i-a reproșat consilierului Marius Arcăleanu că vrea să-și salveze intervențiile anterioare nefundamentate și că încearcă să creeze o problemă. “Nu e nicio problemă!”, a spus răspicat acesta, precizând că în oraș mai sunt două puțuri (n.r. nefolosite) care au capacitatea de a alimenta sistemul. De jumătate de an, însă, negreștenii primesc apă la robinete doar în intervalul orar 07:00 – 19:00. Situația a fost mai gravă vara trecută, când primeau doar patru ore dimineața și patru ore seara, iar în comunele arondate a fost chiar sistată timp de câteva zile. Primarul orașului Negrești a declarat că aceasta este cea mai frecventă problemă pe care cetățenii i-au adus-o în atenție de când este în funcție. “Nu înțeleg de ce nu se ia în calcul forarea unui puț de mare adâncime, pentru a asigura o sursă alternativă. Asta mă îngrijorează. Nu aș vrea să se interprezete într-o notă politică această situație, pentru că o utilitate publică nu ține de politică. Credeți-mă că, dacă domnul Buzatu ar rezolva problema apei la Negrești, eu aș fi printre primii care i-ar mulțumi public”, a declarat primarul orașului Negrești, Petru Cristinel Rusu.

Cetățenii orașului Negrești sunt nemulțumiți de faptul că apa curge la robinete după un anumit program, mai ales că unii dintre ei fac naveta în Vaslui. S-au plâns și pe rețelele de socializare, însă în zadar. “Îmi spune și mie cineva programul la apă? Am avut surpriza să mă întorc acasă, după două luni, și să constat că încă nu avem apă. Este rușinos!”; “Ne-am săturat de Negrești! Când îți țipă măseaua în gură, n-ai apă! De plătit, am plătit și pierderi pentru cei care consumă și nu dau indexul corect. S-au stricat centralele din cauza restricțiilor de apă, dar cu cine să te cerți”, sunt doar două dintre reacțiile negreștenilor vizavi de programul de furnizare a apei în oraș. Mulți dintre ei arată cu degetul spre Primăria Negrești și Aquavas, însă nu acestea sunt vinovate, căci restricțiile au fost impuse de Apele Române, ca urmare a secetei.

Primarul orașului Negrești: “Nu înțeleg de ce nu se ia în calcul forarea unui puț de mare adâncime, pentru a asigura o sursă alternativă”

Luna trecută, consilierul Bogdan Rotariu a depus un amendament la ultima rectificare a bugetului local al județului Vaslui pe anul 2020, prin care propunea să se aloce 200 mii lei orașului Negrești pentru efectuarea unui foraj de mare adâncime la stația de tratare a apei din incinta Aquavas, foraj necesar pentru alimentarea cu apă a orașului Negrești. Acesta a explicat atunci că din luna august, orașul Negrești are un program restricționat în ceea ce privește alimentarea cu apă, fapt datorat nivelului apei de la Căzănești, care este foarte scăzut. “Apele Române au impus restricțiile pe bună bază, însă nu împiedică cu nimic distribuitorul (n.r. Aquavas) de apă să caute surse alternative de apă. Este foarte neplăcut să primești apă doar într-un anumit interval de timp. Gândiți-vă că sunt oameni care lucrează în Vaslui, fac naveta, pleacă la ora 05:00 sau 06:00, nu au apă să se spele pe față, pentru că abia de la 7:00 începe să curgă la robinete. Seara, când se întorc, dacă ajung după ora 19:00, nu mai pot face un duș. Am cele mai multe sesizări pe situația aceasta de când am intrat primar. Din păcate, pârghiile nu sunt în mâna mea. De altfel, în prima săptămână de la preluarea mandatului am fost la Aquavas să găsim o soluție. Depinde și de acționarul principal, adică de Consiliului Județean…”, a explicat primarul orașului Negrești, precizând că nu înțelege de ce nu se ia în considerare o sursă alternativă de apă: “Dacă ar fi o chestiune temporară, probabil că ar fi mai ușor de acceptat, dar nu știm când se va rezolva. Doar Dumnezeu știe, dacă plouă, situația se rezolvă, dacă nu plouă, nu se rezolvă. Nu înțeleg de ce nu se ia în calcul forarea unui puț de mare adâncime, pentru a asigura o sursă alternativă. Asta mă îngrijorează. Nu aș vrea să se interprezete într-o notă politică această situație, pentru că o utilitate publică nu mai ține de politică. Credeți-mă că, dacă domnul Buzatu ar rezolva problema apei la Negrești, eu aș fi printre primii care i-ar mulțumi public”.

“Odată cu introducerea restaurării celor două puțuri am putea elimina nivelul de restricții”. Dar nimeni nu știe când vor fi restaurate.

În ședința în care consilierul Bogdan Rotariu a propus alocarea a 200 mii lei pentru forarea unui puț de mare adâncime în Negrești, președintele CJ, Dumitru Buzatu, a sugerat adoptarea unei alte propuneri de amendament (n.r. al vicepreședinteului Trifan) și respingerea celorlalte propuneri (n.r. al liberulului Bogdan Rotariu). Acesta a explicat atunci că în Negrești există “puțuri al căror debit a fost verificat, cu analizele apei făcute și care au capacitatea de a alimenta sistemul”. În ședința de luni, 25 noiembrie, președintele Aquavas a explicat că, în principiu, “cu o exploatare judicioasă, nu vor fi probleme” în ceea ce privește alimentarea cu apă a orașului Negrești. “În lac sunt în acest moment 640.000 metri cubi (mc), peste 500.00 mc exploatabili, necesarul orașului pe o lună de zile fiind între 40.000 mc și 45.000 mc. La un calcul rapid, avem asigurate 9-10 luni. Avem în vedere introducerea în sistem a celor două puțuri existente în oraș, care vor asigura un debit nu foarte mare – 3l/s, la consumul orașului (10-11 l/s), reprezintă 30-40%, ceea ce va asigura un spor calitativ și cantitativ pentru apa orașului Negrești. De asemenea, prin lucrările de investiții realizate prin Compania Națională de Investiții, prin proiectul pe care îl avem în derulare acum, au fost eliminate pierderi mari care existau în coloana de aducțiune și care au reprezentat cauza ajungerii lacului în situația de acum. În principiu, cu o exploatare judicioasă, nu vor fi probleme”, a explicat directorul Aquavas. De asemenea, acesta a explicat că restricțiile privind alimentarea cu apă în Negrești sunt impuse de Apele Române. “La rândul nostru am fost obligați să intrăm în graficul de restricții. Estimăm că odată cu introducerea restaurării celor două puțuri am putea elimina, dacă nu, coborî nivelul de restricții. Lucrările nu sunt de complexitate și de anvergură mare, nu ar implica o durată mare pentru finalizarea lor. Dacă condițiile meteo permit execuția, eu estimez că în 30-60 zile lucrările pot fi terminate. Adică în martie, cel târziu în aprilie, pot fi finalizate”, a explicat directorul Aquavas, Gabriel Beșleagă. Consilierul USR PLUS Mitică Afteni a intervenit, apoi, întrebându-l când s-au impus restricțiile și ce acțiuni s-au întreprins de atunci, însă nu a primit un răspuns clar. “Dacă doriți explicații suplimentare pe acest subiect, vă putem prezenta o informare detaliată cu ziua, ora, cu debitele, acțiunile, tot ce s-a întreprins și tot ce intenționăm să întreprindem”, a replicat directorul Aquavas.

Arcăleanu vs. Buzatu: “Stați dvs. o lună de zile în Negrești cu apă după un anumit program”/ “Acum sunteți din Negrești, înainte umblați prin canalele din Vaslui”

Discuțiile despre nivelul scăzut de apă din acumularea Căzănești s-au transformat într-o dispută politică, fără nicio concluzie în favoarea negreștenilor. Iată cum s-au contrat președintele Dumitru Buzatu și consilierul Marius Arcăleanu:

Marius Arcăleanu: Colegul Afteni insistă și pe bună dreptate, vrea un răspuns, iar dvs. vă rog să mă iertați, văd că încercați să aruncați vina pe oricine altcineva, numai pe Aquavas nu. Din păcate, trebuie să ne asumăm și acest lucru. Se întreabă foarte bine domnul Afteni: <domne, dar până acum de ce nu ați intervenit?>.

Dumitru Buzatu: Domnu’ Arcăleanu, ați făcut destule deservicii societății. Înțelegeți treaba asta?

M.A.: Oare de fiecare dată când vorbim de Aquavas o să-mi spuneți că am adus deservicii? Nu, domnule președinte.

D.B.: Fără niciun fel de pricepere, umblați prin canale, promovați tot felul de informații false și tot așa. Aveți răbdare ca să puteți înțelege lucrurile acestea. Înțeleg că uneori necesită mult timp (n.r. înțelegerea), dar aveți răbdare.

M.A.: Domnul președinte, câtă răbdare să mai avem? Că și eu sunt unul dintre cei mulți cetățeni ai județului Vaslui, ca și dvs, care nu mai avem răbdare… Dacă dvs. spuneți că cei de la Apele Române sunt niște oameni atât de răi, haideți să-i lăsăm puțin deoparte și să ne facem noi treaba… Haideți să facem investiții în puțuri de mare adâncime și să rezolvăm problema, dar haideți să alocăm niște bani pentru Negrești.

D.B.: Lăsați discursul acesta demagogic, nu sunt atât de răi, nu am vorbit în acești termeni despre Apele Române. Noi discutăm în termeni tehnici despre toate lucrurile acestea, iar dvs. vreți să vă salvați intervențiile anterioare nefundamentate și încercați să creați o problemă. Nu e nicio problemă!

M.A.: Stați o lună de zile în Negrești cu apă după un anumit program. Și atunci să vedem cum mai discuțați dvs. sau cum mai dați astfel de explicații.

D.B.: Acum sunteți din Negrești, până acum umblați prin canalele din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.