spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bugetarii, puși la treabă: vor primi salarii în funcție de performanță

- Advertisement -

PROPUNEREPremierul Florin Cîțu anunță modificarea legii salarizării bugetarilor, care să eficientizeze mai mult instituțiile de stat și în baza căreia veniturile să crească în funcție de performanța angajaților. Reforma este inspirată din zona privată, unde salariatul din orice domeniu e plătit direct proporțional cu rezultatele muncii sale și nu potrivit vârstei, slugărniciei afișate față de șefi, ori partidului ce i-a facilitat angajarea.

Pe lângă legea salarizării unitare, actuala coaliție de guvernare are în vizor și legea pensiilor. „În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a spus Cîțu. El a precizat însă că bugetul pe acest an va fi făcut în baza legislației aflate acum în vigoare. „La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an”, a mai declarat premierul. 

Reforma, inspirată din străinătate, va fi pusă în practică în doi ani

Prin modificările aduse legii salarizării se va urmări inclusiv limitarea mandatelor pentru funcțiile de conducere „Sunt mai multe variante, lucruri care se întâmplă în UE de mult timp, de exemplu o rotație, să nu mai avem în aceeași poziție pe cineva 20 de ani. După un mandat sau două mandate să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple de bună practică în UE pe care le vom folosi. E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta vor avea impact în 2022”, a mai adăugat premierul Cîțu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.