O descoperire inedită a avut loc în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii la reţeaua de apă, sub o stradă din centrul istoric al municipiului Orăştie.
Un muncitor care săpa un şanţ în jurul unei conducte fisurate de apă, de pe Strada George Coşbuc, într-o zonă clasată ca monument istoric, a dat peste osemintele depuse într-un mormânt vechi de cel puţin trei secole. Excavatoristul şi-a continuat lucrul, fără să ţină cont de scheletul răvăşit cu cupa utilajului, susţine arheologul dr. Mihai Căsătian, care se afla în zonă la momentul descoperirii şi a observat osemintele. „Dacă nu eram acolo, imediat ar fi fost acoperit cu pământ”, spune acesta. Mihai Căstăian l-a oprit pe muncitor să astupe descoperirea, chiar dacă acesta l-a ameninţat că va chema Poliţia, a coborât în şanţ şi a cercetat mormântul. Ulterior, au fost anunţaţi reprezentanţii Primăriei Orăştie, iar osemintele au fost preluate şi aduse la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara. Din primele informaţii ale specialiştilor, descoperirea arată posibila existenţă în zonă a unui cimitir vechi, dinainte de secolul al XVIII-lea.
Orăştie, plin de vestigii preţioase
Arheologul din Orăştie reclamă nepăsarea autorităţilor locale faţă de astfel de descoperiri şi susţine că, deşi centrul istoric al municipiului este plin de vestigii istorice, atunci când au loc intervenţii care necesită săpături, arheologii de la muzeul local nu sunt anunţaţi pentru a supraveghea lucrările, într-o zonă în care a fost locuită intens de peste 800 de ani. „Nu ne putem face că nu există aceste lucruri, ştiind că Orăştie este cel mai clasat municipiu hunedorean în privinţa monumentelor istorice”, spune Mihai Căstăian. Primarul Orăştiei, Ovidiu Bălan, susţine că în cazul intervenţiilor de urgenţă la reţeaua de apă şi canalizare sau la cea de gaz nu era necesară supravegherea arheologică. Între timp, locul descoperirii a fost astupat, iar osemintele din mormântul misterios au ajuns într-un depozit al Direcţiei de Cultură.
Citeste mai mult: adev.ro/qmvha3