spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Topul datornicilor vrinceni la bugetul de stat

- Advertisement -

Finantistii nu prea reusesc sa transforme in bani bunurile secehstrate de la datornici Veritas SA, producatorul de spumant din Panciu, are restante de 3,7 milioane lei la bugetul de stat

Drumuri si Poduri SA, societatea controlata de Consiliul Judetean, detine aproape jumatate din datoriile contribuabililor din Vrancea, de 54 de milioane de lei u in afara drumarilor cu datorii de 5 milioane de euro, topul datornicilor este dominat de firme private u printre firmele cunoscute care inregistreaza datorii se numara Veritas SA Panciu u seful Fiscului vrincean, spune ca din pricina crizei se valorifica foarte greu bunurile sechestrate de la datornici u “Chiar daca pretul scade cu 50%, vindem foarte putin sau chiar deloc”, ne-a declarat Ion Ghionea Societatea de Drumuri si Poduri SA, aflata in subordinea Consiliului Judetean Vrancea, inregistra la sfirsitul lunii iunie, obligatii neplatite la stat de 23,5 milioane de lei, in timp ce toate datoriile contribuabililor vrinceni mici si mijlocii se ridica la 54,03 milioane lei. Firmei i s-a cerut de doua ori falimentul in ultimele luni, insa judecatorii au respins actiunile. Topul datornicilor este dominat de firme din mediul privat, in situatia cea mai delicata aflindu-se Veritas SA, producatorul de spumant din Panciu, care are restante de 3,7 milioane lei. Si marii contribuabili au acumulat datorii de 3,7 milioane lei. Printre datornici se numara si o firma din portofoliul grupului Sorste, in care este implicata Sorina Placinta.

Societatea drumarilor vrinceni, controlata de Consiliul Judetean, este in colaps, in timp ce firmele apropiatilor presedintelui CJ, Marian Oprisan, prospera. Datoriile Drumuri si Poduri SA la bugetul de stat, asigurarilor sociale, somaj si asigurarilor sociale de sanatate reprezinta aproape jumatate din totalul obligatiilor restante ale contribuabililor vrinceni. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea, restantele contribuabililor mici si mijlocii la bugetul general consolidat inregistrate la data de 30 iunie a.c. se ridicau la 54,03 milioane lei. La sfirsitul anului trecut, datoriile erau mult mai mici, de 25,59 milioane lei. Cresterea de aproape 30 de milioane lei se datoreaza reintroducerii SC Drumuri si Poduri in lista restantierilor. “Facem precizarea ca la 31.12.2010 in lista datornicilor publicati pe site-ul ANAF nu a fost cuprinsa SC Drumuri si Poduri SA Vrancea, societatea care la acea data se afla in insolventa conform Legii 85/2006 privind procedura insolventei. Societatile care se afla in insolventa sint exceptate de la publicarea pe site-ul ANAF, conform Legii 161/2003. La data de 30.06.2011 societatea Drumuri si Poduri SA a fost publicata in lista datornicilor cu debite in suma de 23,5 milioane lei, intrucit aceasta nu se mai afla in insolventa ci in procedura speciala de administrare, conform Legii 137/2002”, se arata in raspunsul primit de la DGFP.

Judecatorii nu au fost de acord cu falimentul drumarilor

Drumuri si Poduri SA se afa in procedura speciala de administrare insa, cu toate acestea, creditorii au incercat sa o bage in faliment, ba chiar au avut cistig de cauza intr-o prima faza. 22 de creditori s-au adresat anul trecut Tribunalului Vrancea, printre acestia fiind si Primaria Focsani si Directia de Finante. Intr-o prima faza, judecatorii vrinceni au decis ca societatea sa intre sub incidenta Legii 85/2006, privind insolventa. Debitorul a facut recus la Curtea de Apel Galati, care i-a dat cistig de cauza. In acest an, un alt creditor a incercat sa obtina falimentul societatii controlate de CJ. Filiala de Furnizare a Energiei Electrice (Electrica Munteania Nord” SA a solicitat intrarea in insolventa, insa Tribunalul Vrancea a respins actiunea. CJ a decis anul trecut sa vinda Drumuri si Poduri bucata cu bucata, dupa ce firma a ramas practic fara activitate.

Datorii mici, dar multe

Cele mai importante restante ale contribuabililor vrinceni s-au acumulat la bugetul de stat, avind in vedere ca la aceasta categorie sint incluse unele dintre cele mai importante obligatii bugetare, cum ar fi TVA sau impozitul pe venit. Astfel, potrivit datelor DGFP, 2.326 de firme acumulasera la 30 iunie 2011 datorii de 28,9 milioane lei. La bugetul asigurarilor sociale de stat sint consemnati 1.219 contribuabili mici si mijlocii care inregistrau restante de 18,78 milioane lei. La Sanatate restantele insumeaza 5,65 milioane lei, fiind acumultate de 1.190 contribuabii. La bugetul asigurarilor de somaj se inregistreaza cele mai mici restante, de 0,7 milioane lei, acestea fiind trecute in contul a 815 agenti economici. Acest lucru nu inseamna ca firmele manifesta o mare corectitudine in ceea ce priveste somajul, ci ca acesta are cea mai mica valoare dintre obligatiile sociale care trebuie platite statului. Lista contribuabililor mici si mijlocii cu obligatii este dominata de firme private. Verias SA Panciu se afla pe locul doi in top, la mare distanta de Drumuri si Poduri, cu 3,7 milioane lei. Urmatoarea pozitie este ocupata de Societatea de reparatii si intretinere a vagoanelor de Marasesti, cu datorii de 2,7 milioane lei, foarte greu de recuperat. Urmeaza apoi o lista lunga de firme private, din care trei cu restante de peste 1 milion lei. In aceasta categorie se situeaza si Trinec Serv, societatea care editeaza ziarului controlat de baronul Marian Oprisan.

Finantele nu vind aproape nimic din executari

Seful DGFP Vrancea, Ion Ghionea, spune ca datoriile sint relativ constante, exceptind situatia Drumuri si Poduri SA. Cresterea fata de sfirsiul anului trecut se datoreaza in primul rind amenzilor primite de citeva societati vrincene din domeniul panificatiei pe fondul unor verificari efectuate de Consiliul Concurentei. “In comparatie cu perioada dinaintea crizei economice, valorificarea bunurilor sechestrate s-a facut cu mare greutate. Chiar daca pretul scade cu 50%, vindem foarte putin sau chiar deloc”, ne-a declarat directorul Ion Ghionea. Directorul DGFP spune ca majoritatea agentilor economici plateste esalonat datoriile catre stat. In cazul in care nici beneficiind de aceste facilitati contribuabilii nu-si platesc obligatiile se ajunge la insolventa si la lichidarea patrimoniului debitorului. In general, Finantele, dar si ceilalti creditori, nu prea recupereaza mare lucru din banii pe care ii iau de luat pentru ca nu prea exista bunuri de valorificat sau valorificarea se face cu mare greutate. “Niciodata nu am reusit sa recuperam in totalitate restantele”, a adauat seful Fiscului vrincean.

Senatorul Placinta, in rindul marilor contribuabili cu datorii

Vrancea are si citiva mari contribuabili, care sint trecuti in administrarea Directiei de Generale de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti. Restantele cumulate ale acestora sint destul de mici: 3,7 milioane lei. Cele mai mari sume sint trecute in contul Comcereal SA si Artifex SA, aceasta din urma facind parte din grupul Sorste, controlat de senatoarea PDL Sorina Placinta. Evidentele Fiscului arata ca societatea are obligatii neplatite in valoare de 714.414 lei, din care cea mai mare parte sint la bugetul asigurarilor sociale de stat, adica pensiile, respectiv 400.445 lei. Pe primul loc se situeaza insa o alta firma, Comcereal SA, cu restante de peste 1 milion lei. Datoriile citorva firme de panificatie, printre care si Comcereal sau Nisprod, au crescut in contul unor amenzi neplatite, aplicate de Consiliul Concurentei, care au fost contestate in justitie. (Mihai BOICU)

Datorii mari contribuabili
Comcereal SA 1.194.857
Artifex SRL 714.414
Enet SA 843.398
Trust LF Trade SRL 520.643
Compania de Utilitati Publice SA 271.799
Pandora Prod SRL 138.376
Aurora Com SRL 38.667
Zanfir Societate in nume colectiv 14.336

Top contribuabili mici si mijlocii cu restante de peste 200.000 lei
Firma Restanta
Drumuri si Poduri 23.496.800
Veritas Panciu 3.762.610
Societatea de Intretinere si Reparatii 2.775.369
Vagoane CFR SIRV Marasesti
Nis Prod 2.278.679
Comind Thomas SRL 1.189.497
Trinec Serv 1.040.289
Dorecom Roberto SRL 625.655
Super Market Mara SRL 503.428
Minema Condesing SRL 416.490
Prestcom SA 323.165
Artecom SRL 305.201
Axel Security SRL 291.353
Four Stars Prest SRL 286.035
Superpan SRL 279.235
Energ Sind SRL 272.842
Moviconf SRL 239.422
DGS Grup Security SRL 237.845
Biadri SRL 232.468

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.