spot_img
15.8 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Supãrare politicã a sefilor de la CJ Vaslui

- Advertisement -

Groapã ecologicã cu scandal!

DUEL POLITIC Veritabil scandal în jurul gropii ecologice de la Rosiesti, investitie pe care autoritãtile judetene se chinuie s-o finalizeze de mai bine de 10 ani. Supãrati pe faptul cã au fost pusi sã plãteascã în jur de 200 de milioane de lei vechi pentru un aviz de la ANIF, cei de la Consiliul Judetean amenintã cu procese si cer banii înapoi, desi cunosc ce spune legislatia în vigoare. Inspectorul sef al ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu, sustine cã nu a fãcut altceva decât sã respecte normativele impuse de agentie, aprobate prin Consiliul de Administratie. De fapt, în spatele scandalului se aflã interese politice, stiut fiind faptul cã institutia Consiliului Judetean Vaslui este în stãpânirea PSD, în timp ce serviciile deconcentrate sunt ocupate de persoane din PDL.

Curg acuzatiile din partea Consiliului Judetean cãtre ANIF, dupã ce aceastã institutie a încasat în jur de 200 milioane lei vechi pentru un aviz. Mai precis, în mai a.c., conducerea CJ Vaslui a solicitat Administratiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare, filiala Vaslui, eliberarea unui aviz, având în vedere legislatia, care spune cã, pentru a începe lucrãrile de constructie la viitoarea groapã ecologicã de la Rosiesti si a scoate, astfel, terenul din categoria arabil, este nevoie de reprezentantii Îmbunãtãtirilor Funciare, care sã spunã dacã pe acel teren existã sau nu lucrãri specifice. Pe 200.000 mp, autoritãtile judetene ar urma sã construiascã o groapã ecologicã, în care sã se strângã deseurile din cele trei municipii si orasul Negresti. “Noi am primit solicitarea domnilor de la Consiliul Judetean si am aplicat tarifele, asa cum au fost aprobate la Bucuresti pentru astfel de situatii. Concret: noi avem tarife pentru terenurile cu lucrãri de îmbunãtãtiri funciare si pentru cele fãrã lucrãri, ca si tarife pentru deplasarea în teren sau fãrã deplasare. În cazul CJ Vaslui, am aplicat tariful fãrã deplasarea în teren, la care am aplicat un normativ, care înseamnã ore de functionare. Pentru primii 10.000 mp, se calculeazã 6 ore de functionare, iar ceea ce trece pestea aceastã suprafatã se calculeazã cu câte orã la fiecare 500 mp. Ori, având 200.000 mp acolo, am socotit 386 de ore de functionare, perioadã în care s-au fãcut toate analizele, toate calculele si s-au eliberat alte documente. La un pret de 46,53 lei/orã de functionare, a rezultat suma de aproape 18.000 lei, la care am adãugat TVA-ul. Nimic în plus, totul a fost cu respectarea legii si a normelor interne”, explicã Sorin Dumitriu, inspectorul sef ANIF Vaslui.

De ce s-a supãrat Miticã and comp?

Pare cel putin ciudat modul în care a reactionat conducerea Consiliului Judetean, auzind suma solicitatã de ANIF. Pe canale oficiale, sefii CJ au anuntat cã vor da în judecatã filiala Administratiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare, considerând cã au fost trasi în teapã. Însã, în spatele scandalului se ascund diverse lupte politice, stiut fiind faptul cã institutia CJ Vaslui este condusã de PSD, în timp ce serviciile deconcentrate din judet au în frunte membri PDL. “Dacã era ceva în neregulã, nu trebuiau sã plãteascã! Or, dânsii au achitat tariful cerut de noi, pe care nu-l pun eu, este stabilit de centrala de la Bucuresti. Pe documentele oficiale apare si semnãtura directorului sucursalei Galati, care a verificat toatã documentatia noastrã si a gãsit totul în regulã. Noi le-am explicat cã tarifele nu sunt negociabile, nu pot face eu nicio negociere, am calculat totul cu maxim de atentie si legalitate”, explicã Sorin Dumitriu. Mai apare un semn de întrebare, în toatã aceastã harababurã. Oare, conducerea CJ Vaslui va fi la fel de durã si în cazul altor institutii de la care au solicitat sau vor solicita avize, în perioada imediat urmãtoare? Greu de crezut.

Proiectul de la Rosiesti a intrat în linie dreaptã

Consiliul Judetean Vaslui a semnat, pe 14 aprilie a.c., la Ministerul Mediului si Pãdurilor, contractul de finantare pentru proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”. Este vorba de un proiect de aproape 50 de milioane de euro, care ar urma sã rezolve problemele de mediu cauzate de gunoaiele menajere din Vaslui, Husi, Bârlad si Negresti. Prin acest proiect se va realiza un sistem de colectare selectivã a deseurilor solide, având drept componentã principalã constructia unui depozit ecologic judetean. Acest depozit va fi ridicat pe un teren de 20 de hectare, de pe dealurile din apropierea Rosiestiului, teren care a trecut din administrarea Agentiei Domeniilor Statului în cea a Consiliului Judetean, în urmã cu câtiva ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.