spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
10-ian.-2025

N-ai bani, n-ai pat la gradinita

- Advertisement -

Criza de locuri in gradinte a condus la situatii stranii. Parintii care vor sa-si inscrie copiii in unitatile de invatamint au ajuns sa cotizeze si cite 500 de lei ca sa cumpere patuturi, scaunele sau jucarii. Prichindeii trebuie inscrisi in locurile arondate zonei unde locuiesc, deoarece in celelalte cartiere nu ar avea sanse. „Ziarul de Iasi” a descoperit un astfel de caz in cartierul Mircea cel Batrin. „E adevarat ca bani pentru dotari nu am putut da, dar sintem in al treilea an de criza”, ridica din umeri responsabilul de investitii din cadrul primariei municipiului. „Bani pentru artificii si fotbal sint, sume mult prea mari sint aruncate de municipalitate pe fotbal”, arata deputatul PDL Daniel Oajdea.

Criza de locuri cu care se confrunta de ani buni cele mai multe din gradinitele cu program prelungit din municipiu a condus la situatii aberante. In lipsa de locuri, parintii sint in situatia sa le creeze singuri, astfel incit sa nu fie nevoiti sa isi duca copiii la gradinite din alte cartiere, unde nu ar avea prioritate la inscriere. Si cum un loc la gradinita pentru un copil inseamna in primul rind patut in care sa doarma si scaunel pe care sa stea, ca sa le aiba, parintii scot bani din buzunar.

La Gradinita cu Program Prelungit (GPP) nr. 24 din cartierul Mircea cel Batrin, singura din zona, parintii copiilor din grupele mici au strins bani pentru a cumpara patuturi stivuibile, scaunele, mocheta si pentru a da cu var. „Mi se pare inadmisibil. Comunitatea locala alaturi de autoritatile centrale se fac responsabile de aceasta situatie. Nu e un capat de tara sa dai de la bugetul local citiva bani pentru citeva patuturi de copil. Bani pentru artificii si fotbal sint, sume mult prea mari sint aruncate de municipalitate pe fotbal”, a comentat Daniel Oajdea, deputat din partea PDL.

De partea cealalta, seful Directiei de Investitii din cadrul Primariei crede ca de vina pentru lipsurile din gradinite este criza financiara. „Gradinita respectiva a fost renovata recent si arata ca o floare. Stiu ca are si mobilier in stare destul de buna. E adevarat ca bani pentru dotari nu am putut da, dar sintem in al treilea an de criza. Fara discutie, prima noastra grija este sa achitam utilitatile, prin urmare nici in perioada urmatoare nu vor fi bani pentru dotari”, a explicat Dumitru Tomorug. „Noi avem facturi restante la utilitati de un an de zile. Eram in pericol de trei ori sa raminem fara apa”, a replicat directoarea gradinitei, Gheorghina Slatinaru.

Cazul, pe larg

Unul dintre parintii care si-au inscris in aceasta vara copiii la GPP nr. 24 si-a exprimat la redactie nedumerirea legata de faptul ca trebuie sa-i cumpere acestuia patut, scaunel si jucarii. „La putin timp dupa inscrieri a avut loc o sedinta cu parintii, in cadrul careia directoarea ne-a zis «noi nu avem nimic, trebuie sa veniti cu tot, de la patut pina la scaunel si jucarii». Am dat 300 de lei cit s-a stabilit in comitetul de parinti, nu am fost impotriva, fiindca trebuia sa dau la gradinita din cartier copilul, insa ma intreb daca e in regula sa se intimple asa la o gradinita de stat. Pe linga cei 300 de lei, am inteles ca trebuie sa mai dau 200 de lei pentru jucarii si materiale didactice”, ne-a spus parintele unui copil din grupa formata cu 45 de prichindei.

Contactata telefonic de reporterii „Ziarului de Iasi” (fiind in concediu, n.r.), directoarea gradinitei a explicat ca varianta la care a recurs impreuna cu parintii a fost singura care a permis primirea mai multor copii decit numarul de paturi si scaune existente. „Noi am avut 50 de locuri pentru doua grupe, informatie pe care am afisat-o si pe usa gradinitei. Si in acest an gradinita noastra a fost foarte foarte solicitata. De vreo trei ani sintem in situatia de a forma grupele mici cu 40, 45 si 47 de copii. In anii precedenti, multi parinti faceau reclamatii la Inspectoratul Scolar, la Directia de Sanatate Publica, pe unde puteau, insa in final tot cu grupe supraaglomerate ramineam. Anul acesta, am zis sa incercam o intelegere in plus cu parintii. Un cadru didactic, ca si norma legala, trebuie sa aiba maximum 20 de copii la grupa.

Intrucit parintii au facut presiuni sa ii primim, fiindca nu au unde sa ii duca, am primit din nou peste 40 de copii, insa le-am prezentat situatia reala, si anume ca nu avem suficiente patuturi si scaunele. Practic, nici nu ar mai fi trebuit sa fac lucrul acesta. Daca se numarau intre ei si apoi numarau cite paturi si scaunele sint in sala, faptul ca nu sint suficiente era usor de constatat si de acceptat”, a precizat Gheorghina Slatinaru.

Directoarea a mai mentionat faptul ca nu s-a implicat in gestionarea acestei probleme si ca s-a constituit un comitet de parinti in acest scop. „E forma cea mai legala si corecta de a gestiona si rezolva probleme de natura administrativa si economica la o grupa. Parintii au strins banii, ei au facut propuneri, au cautat si analizat oferte, iar in prima sedinta din toamna, cei care s-au implicat direct le vor prezenta celorlalti situatia cheltuirii banilor strinsi. Eu stiu doar ca la o grupa s-a facut o investitie mai consistenta, iar la cealalta mai modesta, dupa posibilitatile parintilor”, a punctat Gheorghina Slatinaru.

Lista de cumparaturi

Schimbul de informatii intre parintii din comitet si ceilalti s-a facut prin e-mailuri. In ultimul dintre acestea, responsabilul cu stringerea banilor prezenta defalcat pe ce urmau sa fie cheltuiti: „Patut – 126 Ron, picioare inaltare patut – 26 Ron/set – 4 picioare, saltea patut – 49 Ron, mocheta – 22 Ron, suplimentare scaunele – 10 Ron, var si reparatii – 50 Ron (diferenta ramine pentru cheltuieli ulterioare). Va rog sa cautati oferte si preturi si sa avem o discutie mai clara la urmatoarea intilnire.Termen limita bani fond clasa – 300 Ron – 25.07.11. Cine nu aduce banii pina la aceasta data nu va avea pat”.

Directoarea unitatii a ajuns insa la concluzia ca nu era suficient ca numarul de patuturi sa fie completat, astfel incit fiecare copil sa aiba unde dormi. „Nu avea cum sa se combine un tip de mobilier cu un altul, adica sa fi fost si paturi rabatabile, si stivuibile. Acum s-au cumparat patuturi stivuibile, pentru ca putem gestiona astfel spatiul. In ceea ce priveste scaunelele, o parte din ele trebuie casate, ca doar nu sint nemuritoare. Iar varuitul era necesar pentru ca atunci cind s-au dat deoparte patuturile rabatabile, care erau fixate in pereti, au ramas gauri”, a explicat directoarea Slatinaru.

Exces de zel

Schimbarea mobilierului in intregime, din banii parintilor, nu este vazuta drept o decizie responsabila de catre deputatul Daniel Oajdea. „Daca solicita doar completarea patuturilor, din punctul meu de vedere era in regula, intelegeam ca voia sa vina in sprijinul parintilor. Daca le schimba pe toate, avem o problema, reiese ca vrea sa utileze gradinita din banii parintilor”, e de parere Oajdea.

Directoarea atrage atentia ca utilarea spatiilor de invatare pe banii parintilor este o practica destul de frecventa. „In scoli se string fonduri cu mult mai mari decit la gradinita si nu am auzit sa se plinga nimeni. Personal, am luat toate masurile ca sa nu fie suspiciuni din partea parintilor. Pentru noi chiar este un efort supraomenesc sa primim atit de multi copii. Numai eu stiu ce munca de lamurire am dus cu colegele mele ca sa accepte, deoarece va fi extrem de solicitant pentru ele. Educatoarele ma pot da in judecata ca nu respect norma didactica legala”, a semnalat Gheorghina Slatinaru.

Inspectorul pentru invatamint prescolar sustine ca va merge in gradinita sa vada exact din ce motiv si cum s-a ajuns la aceasta intelegere si da asigurari ca parintii care nu isi permit sau nu vor sa dea bani nu ramin fara patut si scaunel pentru copil. „Si pe mine m-a sunat o mamica si mi-a semnalat acest lucru. M-a intrebat ce se va intimpla daca nu va da bani si i-am spus sa nu isi faca griji, pentru ca oricum copilul va avea patut si scaunel. Parintii nu sint obligati sa dea bani, numai daca vor, pentru ca trebuie sa le asigure gradinita. Daca parintii care s-au ocupat de aceasta problema au zis ca cei care nu vor da bani nu vor avea pat pentru copiii lor, cred ca au facut-o dintr-un exces de zel”, a precizat inspectorul Axenia Hudac.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.