ADMINISTRATIE… Consilierii judeteni s-au reunit ieri, 10 decembrie, într-o nouã sedintã-maraton, care a durat mai bine de cinci ore. Au fost dezbãtute 38 de proiecte si, evident, nu au lipsit contrele, ironiile si atentionãrile. Unul dintre punctele care au creat discutii intense, chiar „înfierbântate”, a fost cel referitor la un împrumut pe care Consiliul Judetean intentioneazã sã-l facã pentru a putea asigura cofinantarea câtorva proiecte europene, printre care si proiectul privind reabilitarea si modernizarea Drumului Strategic Judetean Bârlad – Laza – Codãesti (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246). „Cel putin o parte din ele (n.r. lucrãri la drum), sunt de cea mai proastã calitate. Dacã vreti, pot sã vin si cu fotografii sau putem merge la fata locului”, a spus Marius Arcãleanu. „Puteti da ce detalii doriti, noi îl vom ruga pe executant sã vã dea în judecatã”, i-a rãspuns ulterior Dumitru Buzatu. Un alt proiect care a creat neîntelegeri, însã de o altã manierã, a fost cel referitor la vânzarea prin licitatie publicã a 233 mc masã lemnoasã pe picior, existentã pe aliniamentele drumurilor judetene. Liberalii nu au înteles despre ce copaci este vorba si au votat „împotrivã”. Pentru cã proiectul avea nevoie de douã treimi din voturi, a picat, iar Consiliul Judetean va trebui sã arunce lemnul, când putea sã-l valorifice.
În sedinta de ieri au fost validati membrii Autoritãtii Teritoriale de Ordine Publicã. Consiliul Judetean este reprezentat de Dan-Eduard Prisãcaru (presedinte), Eugenia Steimberg, Emil Dorin, Dan-Liviu Cain, Gheorghe Veziteu si Iuliana Teslariu. Acestia vor primi, alãturi de ceilalti zece membri, câte 936 lei/sedintã. „Cuantumul indemnizatiei de sedintã la care au dreptul membrii Autoritãtii Teritoriale de Ordine Publicã pentru activitatea desfãsuratã în plen si în comisii se stabileste la 5% din indemnizatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, aferentã lunii pentru care se efectueazã plata.Cheltuielile pentru plata indemnizatiei de sedintã cuvenitã membrilor Autoritãtii Teritoriale de Ordine Publicã Vaslui se suportã din bugetul judetului. Cu o indemnizatie de sedintã în cuantum de 936 lei, calculatã la nivelul salariului valabil în luna decembrie 2019, implicatiile financiare privind sustinerea cheltuielilor cu plata indemnizatiilor de sedintã pentru cei 16 membri ai autoritãtii sunt de aproximativ 14.976 lei/lunã”, se explicã în Referatul de aprobare a proiectului de hotãrâre.
Membrii Comisiei de Orientare Scolarã si Profesionalã din cadrul CJRAE, plãtiti cu câte 188 lei/sedintã
Tot în sedinta de ieri s-a stabilit indemnizatia membrilor Comisiei de Orientare Scolarã si Profesionalã (COSO) din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã Vaslui. Este vorba despre suma de 188 lei, care va reveni fiecãruia dintre membri, suma totalã pe care o va plãti Consiliul Judetean fiind de 2.632 lei pe lunã. Potrivit legii ,”COSP se întruneste bilunar în sedinte ordinare si ori de câte ori este necesar în sedinte extraordinare”, iar „salarizarea membrilor comisiei se stabileste în regim de platã cu ora sau de indemnizatie de sedintã”. Mandatul membrilor desemnati în Comisie, cu exceptia presedintelui si vicepresedintelui este de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia, cu maximum douã mandate consecutive. „Modalitatea de platã a membrilor comisiei se solicitã a fi sub forma unei indemnizatii de sedintã în cuantum de 188 lei, brut/membru. Propunem ca acordarea respectivei indemnizatii sã se facã pentru maxim douã sedinte organizate lunar (având în vedere faptul cã COSP se întâlneste bilunar)”, se explicã în Referatul de aprobare a proiectului.
Consiliul Judetean se împrumutã de 50 milioane de lei
Un alt proiect de hotãrâre care a creat discutii a fost cel privind contractarea si garantarea unei finantãri rambursabile interne în valoare de 50 milioane de lei în vederea asigurãrii cofinantãrii si prefinantãrii proiectelor de interes judetean finantate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeanã. „Dobânda maximã estimatã a se plãti pentru valoarea imprumutului este 2,80 %, la care se adaugã ROBOR la sase luni, astfel costul total al împrumutului ar fi de aproximativ 17.900.000 lei. În urma desfãsurãrii procedurii de licitatie, dobânda se poate reduce si implicit costul total poate suferi modificãri considerabile. Accesarea acestui tip de finantare degreveazã bugetul local al judetului de a efectua plãti foarte mari într-o perioadã scurtã, neexistând riscul subfinantãrii altor activitãti, permitîndu-ne o esalonare în timp a cheltuielilor de capital”, a explicat directorul executiv Mircea Tutuianu. Consilierul judeten Marius Arcãleanu a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pentru a se oferi timp unei analize privind acest împrumut, precizând cã, la momentul de fatã, nu este oportun sã contracteze un astfel de împrumut:”Din ce vãd expus în anexã, acest împrumut este în proportie de mai bine de 90% pentru reabilitarea si modernizarea Drumului Strategic Judetean Bârlad-Laza-Codãesti. Sunt aproape convins cã, încã de la începutul acestui proiect, stiati despre ce cheltuieli este vorba. Nu as vrea sã intru în amãnunte si sã discutim ce se întâmplã cu lucrãrile la acest drum… Fac o micã parantezã, cel putin o parte din ele (n.r. lucrãri la drum) sunt de cea mai proastã calitate. Dacã vreti, pot sã vin si cu fotografii sau putem merge la fata locului.Toti cei 34 de consilierii suntem responsabili pt votul pe care îl dãm acestui proiect, îmi rezerv dreptul de a nu participa la votul acestui proiect de hotãrâre”, a explicat Marius Arcãleanu, precizând, totodatã, cã nu se opune nicidecum investitiilor în drumuri, dimpotrivã, sustine demersurile, însã îsi doreste sã vadã cã banii publici sunt cheltuiti cumpãtat.
Buzatu, certându-l pe Arcãleanu: „Sunteti mãcar diriginte de santier sã pricepeti realitatea?”
Afirmatiile consilierului Arcãleanu vizavi de calitatea lucrãrilor nu i-au picat prea bine presedinteleui CJ, care a punctat: „Puteti da ce detalii doriti, noi îl vom ruga pe executant sã vã dea în judecatã. (…) Vreti sã spuneti cã atunci când am atras fondurile europene nu ne-am gândit cã dvs. veti ajunge consilier judetean si veti avea ocazia sã ne spuneti cã nu trebuia sã accesãm aceste fonduri, pentru cã nu sunteti de acord cu contractarea împrumuturilor pentru co-finantare?(…) Haideti sã fim seriosi. Dacã nu sunteti de acord, nu e nicio problemã, dar nu aveti nicio calitate sã vã pronuntati asupra executiei unui proiect. (…) Pãrtile contractante rãspund cu capul de ceea ce fac, dirigintele de santier este reprezentantul nostru si poate rãspunde penal pentru treaba asta (n.r. dacã greseste).Ce sã înteleagã cetãtenii când se uitã la noi? (…) Sunteti mãcar diriginte de santier sã pricepeti realitatea? Atunci lucrãm aici cu demagogia”, a replicat Buzatu.”Sã înteleg cã mã certati pe mine? Dacã mã certati, atunci domnule presedinte vã propun sã mergem împreunã sã vedem cum se pune în executie acest proiect”, a conchis Marius Arcãleanu.