spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cadrele medicale vasluiene ar vrea si nu prea sã se vaccineze anti-COVID

- Advertisement -

SCEPTICISM…Datele centralizate de DSP Vaslui, aratã cã din cele peste 1300 de cadre medicale din judet, doar jumãtate au semnat cã doresc sã se vaccineze. Asistentele medicale si medicii sunt primii care vor primi, dacã acceptã, noul vaccin, iar în judete s-au fãcut deja liste cu personalul medical care doreste sã se vaccineze pentru a vedea necesarul de vaccinuri în prima fazã a campaniei. La Spitalul Judetean Vaslui unele cadre medicale nu vor sã fie vaccinate anti-COVID pentru cã au trecut deja prin boalã si au dezvoltat anticorpi. Altele sustin cã nu au deocamdatã suficiente informatii despre efectele vaccinului.

 

Aproape jumãtate dintre cadrele medicale vasluiene nu doresc sã se vaccineze anti-COVID, motivând fie posibile reactii adverse ale vaccinului, fie faptul cã nu au suficiente informatii referitoare despre vaccin. Se pare cã reticenta acestora vine mai ales din lipsa unei campanii eficiente de informare din partea autoritãtilor. Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a fãcut o solicitare cãtre toate unitãtile medicale din judet sã noteze personalul medical care este de acord cu vaccinarea, pentru a stabili necesarul de doze, iar cifra nu este deloc încurajatoare. Potrivit datelor strânse pânã la aceastã orã, din cei 356 de medici din judetul Vaslui doar 232 au fost de acord sã fie vaccinati, rezultând un procent de 65%. În rândul asistentelor medicale, din totalul de 1022 de persoane, doar 568 au semnat cã vor sã primeascã dozele de ser. Cea mai mare parte a cadrelor medicale care refuzã vaccinarea în acest moment asteaptã,ca si restul populatiei de altfel, date suplimentare despre vaccin si despre efectele lui, informatii pe care autoritãtile sanitare au promis cã le vor fi comunica pe parcurs. Aceleasi autoritãti au anuntat cã primele doze de vaccin ar putea sã ajungã în a doua parte a lunii decembrie si cã personalul medical va fi primul vaccinat, însã doar pe bazã de voluntariat.

 

Primele vaccinuri anti-COVID ar putea fi aprobate pânã la sfârsitul anului

 

Agentia Europeanã a Medicamentelor (EMA) a anuntat, la începutul acestei sãptãmâni, cã ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 pânã la sfârsitul anului sau începutul lui 2021. EMA este organism cu sediul la Amsterdam care are ca misiune sã autorizeze si sã controleze medicamentele în Uniunea Europeanã. Aprobarea finalã este datã de cãtre Comisia Europeanã (CE) si le permite laboratoarelor sã-si comercializeze medicamentele în întreaga Uniune. EMA a implementat o procedurã acceleratã care-i permite sã examineze datele cu privire la siguranta si eficienta vaccinurilor pe mãsurã ce apar, înainte ca producãtorul sã depunã o cerere oficialã de autorizare. Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech si Moderna sunt cele trei proiecte de vaccin supuse testelor. Laboratorul britanic AstraZeneca, asociat cu Universitatea Oxford, au anuntat cã au dezvoltat un vaccin care are o eficientã medie de 70% – pânã la 90% în anumite cazuri, potrivit unor rezultate intermediare. Aceste rezultate ale AstraZeneca par, pentru moment, mai putin convingãtoare decât ale concurentei Pfizer/BioNTech si Moderna, a cãror eficientã este mai mare de 90%.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.