Vremea Nouã vã propune o serie de interviuri cu cei mai importanti oameni politici ai judetului. Cele mai importante probleme ale vasluienilor vor fi dezbãtute în cadrul acestei rubrici în care si dvs, cititorii, puteti pune întrebãri. Acestea pot fi puse de dumneavoastrã, atât pe forumul oferit de editia on-line www.vrn.ro , cât si pe adresa geluirimia@yahoo.com. Noi vom avea grijã sã obtinem rãspunsurile!
Interviu cu primarul Bârladului, Constantin Constantinescu
EXPLICATII De ce e supãrat primarul Constantinescu pe vasluieni, în general, si pe Dumitru Buzatu, în special? Simplu, pentru cã acesta din urmã, spune primarul Bârladului, a urmat linia comunistilor si a defavorizat Bârladul. Acesta mai spune cã are deja pregãtit un sediu pentru viitoarea Prefecturã de la Bârlad. Oricum, primarul Constantinescu e convins cã, în curând, Vasluiul va ajunge la nivelul unei comune. În ce priveste probleme pe care acesta le are pe linie de partid, Constantinescu e linistit si nu-si face probleme de un eventual duel în alegeri cu Adrian Solomon.
Rep: Domnule primar, când v-ati plãtit ultima datã cotizatia la PSD? Pentru cã, dacã nu ati plãtit mai multe luni, conform statutului puteti fi exclus!
C.C.: Sã fiu cinstit n-am plãtit-o niciodatã eu personal, ci o plãteste un salariat al meu. Habar nu am dacã a plãtit, dar cred cã da, cã nu întârzie niciodatã. Dacã ar fi asa cum ziceti dumneavoastrã, m-as cãi foarte tare, ar fi o pierdere grea pentru mine. Chiar am sã verific imediat. Eu sunt vicepresedintele organizatiei locale PSD (Bârlad – n.r.) si da, am verificat acum, am plãtit cotizatia la zi.
Rep: Aveti o problemã cu Vasluiul?
C.C.: Da, de când s-a fãcut capitalã de judet acolo. Si problema este asa: nu am numai eu, ci toti bârlãdenii, în special cei din generatia mea, au o oarecare nemultumire fatã de înfiintarea judetului Vaslui. Bârlãdenii nu au ciudã, ca sã folosesc un termen neacademic, fatã de oamenii din Vaslui, pentru cã oamenii nu au nicio vinã ci asa cum spuneam acum ceva timp, de s-au supãrat cei din PSD Vaslui, au fatã de oamenii îmbrãcati în rosu, comunistii care au fãcut capitala de judet la Vaslui. Ceausescu, ca sã îi plãteascã o politã lui Gheorghe Gheorghiu Dej, prin Virgil Trofin, a fãcut capitala judetului la Vaslui si nu la Bârlad. Este o mare nedreptate care s-a fãcut Bârladului, care a pierdut enorm de mult de atunci. Am în plan sã întocmesc împreunã cu specialistii în economie din Bârlad, o listã cu toate pierderile pe care Bârladul le-a avut de-a lungul timpului, de când capitala judetului a fost stabilitã în mod nedrept la Vaslui si nu la Bârlad. Lumea va fi socatã când vor vedea cã miliarde de euro sau de dolari s-au dus înspre Vaslui în detrimentul Bârladului. Si atunci nu este normal sã mã întreb de ce se duc banii si acum cei mai multi la Vaslui? De aceea am o oarecare supãrare pe domnul Buzatu si pe PSD, pentru cã ei au fost la conducere si nu au fãcut nimic pentru Bârlad, deci, au urmat acelasi stil ca si comunistii, dând Bârladului ceea ce li se scurgea printre degete. Repet, pierderile sunt imense. Bârladul era, atunci când s-au fãcut judetele (în 1968 – n.r.), peste alte orase din tarã, regiunea Bârlad se întindea pânã la limita cu Harghita, era un oras comparabil atunci cu Focsaniul. Ei, unde-i Focsani (din toate punctele de vedere) acum si unde-i Bârladul? Este normal sã fiu nemultumit si nu pe oamenii din Vaslui, ci pe conducerea judetului.
Rep: Este o inadvertentã, pentru cã, în anul 2008,Vasile Mihalachi a iesit presedintele CJ Vaslui si cu voturile celor de la Bârlad, nu?
C.C.: Nu este nicio inadvertentã, din mai multe rele, am ales-o pe cea mai putin rea. Bârlãdenii au constientizat lucrul acesta.
Rep: Totusi, nu exagerati cumva? Asa ar putea sã spunã si cei din Constanta cã o parte din încasãrile lor se duc în altã parte, poate si Bucurestiul la fel…
C.C.: Nu, domnule, nu-i asa! Dacã cei din Bârlad de atunci, care aveau pozitia mea, erau la fel de nemultumiti ca mine acum, acum capitala de judet era la Bârlad. Chiar si dupã 1989, eu cred cã, dacã senatorul Popa, care era liderul PDSR-ului pe judet ar fi luptat si, ulterior am aflat cã si Iliescu era de acord, sã mutãm capitala de judet la Bârlad, eu cred cã se putea întâmpla. Asa cã, fatã de imensele pierderi pe care le-am avut noi, bârlãdenii, atitudinea mea este minimalã! Nu vã dati seama, în 1968 eram cât Focsaniul si acum suntem sub Vaslui?? Aproape cã ne-o ia Husiul înainte! Este normal asa ceva?
Rep: Unde ar fi sediul Prefecturii dacã ar fi capitala de judet la Bârlad?
C.C.: Cum unde? Pe Bulevardul Epureanu, este fãcut special sediul pentru Prefecturã si Consiliul Judetean. Si mâine se pot muta aceste institutii acolo!
„Vasluiul aproape cã se autodesfiinteazã ca oras„
Rep: Ce are Bârlad în plus fatã de Vaslui?
C.C. Nu existã termene de comparatie, nici nu discutãm asa ceva. La Vaslui în plus sunt inspectoratele, serviciile deconcentrate, în rest nici nu se comparã din niciun punct de vedere cu Bârladul. Nici economic si nici cultural. Din nefericire pentru locuitorii Vasluiului, acolo lucreazã în aparatul de stat circa 12 000 de oameni, la Bârlad doar 3-4000 si dacã, spre bucuria mea, se va face regionalizarea, dupã pãrerea mea, Vasluiul aproape cã se autodesfiinteazã ca oras si multi dintre functionarii vasluieni vor face naveta la Bârlad. Este foarte simplu, pentru cã va fi descentralizare totalã si la Bârlad, Vaslui, Husi, Negresti, Murgeni se vor înfiinta birouri, unde vor lucra cei care vor pleca de la serviciile descentralizate. Prin aceasta se va mãri numãrul de salariati din administratie în orasele mentionate, mai putin Vaslui, unde va scãdea. Orase ca Bârlad, Husi, Negresti si altele vor creste în importantã în zonele lor, iar orase create artificial ca Vasluiul vor pierde din importanta pe care au avut-o. Îmi pare rãu s-o spun, dar la Vaslui, în afarã de Prefecturã, Consiliul Judetean, Inspectoratul Scolar Judetean si echipa de fotbal FC Vaslui nu mai aveti nimic! La Bârlad avem încã 3500 de salariati la Rulmenti, 1500 la Confectii, alti 3 -4000 pe la societãtile private! Trebuie sã spunem lucrurilor pe nume.
Rep: Sunteti pregãtit sã mai candidati o datã?
C.C.: Dacã nu erau atâtea proiecte pornite, poate cã întrebarea avea sens, dar asa e clar rãspunsul: Da! Doar nu faci un copil ca sã-l arunci la gunoi, cum fac unele asa-zise mame. Trebuie sã-l cresc si sã-l aduc la maturitate eu, cel care l-am conceput, asa si cu proiectele, trebuie sã le duc la bun sfârsit.
Rep: Cu ce sustinere politicã o veti face?
C.C. Nu mã intereseazã sustinerea politicã. Deocamdatã, sunt social-democrat, membru marcant, vicepresedintele organizatiei judetene si al organizatiei locale. Sunt mândru de lucru acesta si bucuros, dar nu mã intereseazã politica, vreau sã fiu un bun administrator si atât. Politicã poate sã facã domnul deputat Adrian Solomon, domnul deputat Dan Marian, doamna senator Doina Silistru, eu vreau sã fac administratie.
Rep: V-ati gândit vreodatã cã o sã candidati împotriva lui Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad?
C.C.: Nu, nu mi-am pus aceastã întrebare. Pe el sã-l întrebati acest lucru, nu pe mine. Dacã joacã FC Vaslui cu Victoria Stãnilesti, ati întreba Vasluiul, care joacã în Liga Europeanã, dacã are curaj sã joace împotriva Stãnilestiului din Divizia judeteanã? Întrebati Stãnilestiul dacã are curaj sã joace cu Vaslui! Întrebati-l pe el dacã are curaj sã candideze împotriva mea.
„Chiar dacã ne place PDL sau nu ne place, ei au adus foarte multi bani în judetul Vaslui, cât n-au adus toti cei din istoria Vasluiului”
Rep: Parteneriatul încheiat la nivel declarativ între administratia localã si Guvernul României este cel care v-a afectat relatiile din interiorul partidului? Pentru cã atât finul Solomon cât si nasul Buzatu au început o tiradã împotriva dumneavoastrã si au acreditat ideea cã sunteti santajat ca sã colaborati cu guvernul. Sunteti santajat?
C.C.: Întrebati-i pe ei dacã au vreo problemã cu mine referitor la parteneriat. Cât despre santaj, nu este adevãrat. Sunt ajutat în administrarea orasului si, dacã asta înseamnã santaj, numiti-l cum vreti. Sã îti intre 20 de milioane de euro în trei ore, plus proiectul cu strãzile din Deal II, de 15 milioane de euro în decurs de un an… Dacã si acesta este santaj … Eu as zice cã este un ajutor nesperat dat de guvern unei zone uitate de Dumnezeu. Cei care strigã „santaj” se simt cu musca pe cãciulã, din anumite motive si nu as numi lipsa de profesionalism aici cât reaua intentie. Poate cã nu au fost atâtia bani de la UE pânã acum, dar nu pot sã înteleg ceva: timp de 20 de ani, fondurile atrase de ei pentru a-si onora functiile pe care le-au avut si le au si acum, când PSD, când Bichinet, când viceversa, au fost minimale, minore fatã de cei de la guvernarea de acum. Chiar dacã ne place PDL sau nu ne place, ei au adus foarte multi bani în judetul Vaslui, cât n-au adus toti cei din istoria Vasluiului. Cã banii sunt de la Guvern sau UE este altã treabã, dar ei au fructificat destul de bine situatia, iar cei din PSD Vaslui, ca Buzatu, Mihalache si altii ca Bichinet sunt un pic invidiosi. Santajat cum sunt acum, ar fi bine sã fiu toatã viata, adicã sã vinã bani pentru proiectele orasului, dacã asta, repet, credeti cã este santaj!
Rep: Sunteti supãrat cã, în urma votului masiv dat PSD-ului de bârlãdeni în 2004 si 2008, orasul nu este reprezentat la nivel de conducere a judetului?
C.C.: Domnule ziarist, aportul Consiliului Judetean la dezvoltarea Bârladului este relativ mic fatã de nevoile Bârladului si recunosc cã investitia pentru reabilitarea centrului istoric (Teatru, Muzeu, parcul teatrului) este esentialã si aportul lor în aceastã problemã este total. Dar este putin fatã de cât s-a fãcut la Vaslui. Si asta se datoreazã, spun eu, faptului cã n-am fost reprezentati la nivel de Prefecturã sau CJ Vaslui. N-am avut nici un subprefect, nici un vicepresedinte de CJ, nimic! Mã deranjeazã, de exemplu, cã Adrian Solomon nici n-a intrat în discutie ca si candidat ipotetic la conducerea CJ Vaslui. Adicã, tot la domnul Buzatu s-au gândit, tot la Bichinet … prin zona asta pe acolo. Mi se pare o nedreptate. Discutia nu are sens dupã pãrerea mea. Am fost dintotdeauna nedreptãtiti, cu precãdere în ultimii 20 de ani.
Rep: Dati-ne un nume din Bârlad, în afarã de Solomon de care am discutat, care ar fi putut reprezenta Bârladul la nivel judetean.
C.C.: Sunt multe nume de valoare în Bârlad, nu vreau sã creez disensiuni între ei, Solomon a fost un exemplu. Uite, când vremelnic ar fi trebuit sã punem prefect la Vaslui, noi PSD-ul, propunerea a fost Ion Tibulcã. Si Bârladul a venit cu solicitarea ca în functia de subprefect sã fie numitã Magda Riglea, jurista CLM Bârlad. Nici n-au vrut sã audã, zicând cã n-are experientã, cã se supãrã membrii mai vechi etc. Vedeti? N-au vrut sã punã în functie un om care n-avea legãturã cu comunismul, cu capitalismul, cu gãstile, cu politica, cu nimic. Este o profesionistã de exceptie. Si Solomon ar fi fost perfect pentru orice functie, chiar de prefect sau presedinte al CJ, ar fi fost cu mult mai bun decât cei care sunt acum. Este printre cei preferati si de PS Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, care l-a luat în conducerea Episcopiei, pentru cã este un politician de viitor. Oricum, regionalizarea va rezolva problema.
Rep: Acum deputatul Adrian Solomon v-a atacat decizia de a face parteneriat cu guvernul, el este cel care avanseazã ideea cã sunteti santajat. Veti mai face vreodatã echipã cu el?
C.C.: Eu nu am înteles, de ce nu as face echipã cu Adrian Solomon? Si cu Dan Marian se poate face echipã. Ambii sunt oameni de echipã, valorosi. Adrian Solomon este foarte valoros, este destept, mai are si unele derapaje, verbale sã zicem asa, dar este un om care se poate îndrepta în timp si asta o spun adversarii lui, nu eu. Cei de vârsta mea are trebui sã se gândeascã la retragere, viitorul politic fiind a celor ca Adrian Solomon si Dan Marian, care pot face multe pentru cei care îi aleg.
„Ciupilan mi-a dat o lectie”
Rep: O lungã perioadã de timp ati fost împotriva tuturor guvernelor. Lui Cãlin Popescu Tãriceanu i-ati fãcut bannere în tot orasul, i-ati trimis fanfara la intrarea în Bârlad …
C.C.: A fost o gresealã, recunosc acest lucru si recunoaste si el cã a gresit. Tãriceanu mã cunoaste bine si când ne-am întâlnit am recunoscut amândoi cã am gresit: eu cã l-am jignit cu acele bannere si el cã trebuia sã vinã la Primãrie si nu sã se ia dupã Drãgan su altii care îi sopteau lucruri rele în urechi. Ultima datã m-am întâlnit cu el la ziua regelui Mihai al României.
Rep: Când ati constientizat cã a avea un dialog cu guvernul actual este un lucru bun pentru Bârlad? Care a fost momentul?
C.C.: Momentul în care exemplul lui Ioan Ciupilan, primarul Husului, a fost edificator. Asa cum este Ciupilan, cu toate plusurile si minusurile lui, mi-a dat o lectie, sã stiti. L-am luat ca model si nu mi-este jenã sã recunosc. Mi-am cerut scuze fatã de el pentru cã l-am numit cândva trãdãtor. Vedeti, în câteva luni, din ianuarie pânã acum, am primit atâtea fonduri la Bârlad câte nu s-au dat de 100 de ani încoace, domnule ziarist! Exact suma de are am fost furati de când s-a fãcut Vasluiul judet!
Rep: Sã întelegem cã în urmãtoarea campanie electoralã, din 2012, veti sustine la conducerea CJ Vaslui un bârlãdean?
C.C.: Da. Ori un bârlãdean, ori un om care a ajutat Bârladul. Este cazul lui Dan Marian, care a dovedit cã ajutã Bârladul, nu putem pune la îndoialã acest lucru si va primi sustinerea mea pânã în ceasul al doisprezecelea. Dacã între timp altcineva, poate chiar si de la Vaslui sau din orice zonã a tãrii o sã ne ajute … Dar vã spun eu, cã nu mã întreabã nimeni nimic pe mine. Toti au stiut sã vinã la Bârlad sã cearã voturi, sã primescã omagii, dar când a fost vorba de functii si de ajutat orasul … nu au dat nimic. Cei de la Vaslui s-au ferit mereu, ca dracul de tãmâie de oamenii valorosi din Bârlad. Au adus în fruntea lor oameni „valorosi” de la Husi, Negresti sau de la Murgeni! Au tinut ei de pâine si de colac si au fãcut-o bine! Dar Vasluiul nu are industrie, domnule ziarist! Vasluienii au trãit bine dintotdeauna din banii statului. Dacã mai trãia Gheorghe Gheorghiu Dej, fabrica de automobile Dacia era la Bârlad! Dar l-au omorât si s-a zis cu dezvoltarea economicã visatã de el în zona Moldovei. O sã-i facem o statuie lui Gheorghe Gheorghiu Dej, aici unde s-a nãscut, o sã vedeti, pentru cã si Hitler are statuie acolo unde s-a nãscut el. Timpul va rezolva si problema asta a comunismului, care n-a avut numai pãrti rele, a avut si pãrti bune!
Rep: Cu vã mai merge firma?
C.C.: Nu asa cum ar trebui, dar nici foarte prost. Sunt multumit, pentru cã o firmã merge sinusoidal, are puncte de maxim si de minim. Nu sunt nici la maxim, nici la minim ci undeva în zona neutrã. Am o cifrã de afaceri care mã multumeste pentru viitor. Cel mai prost mi-a mers anul trecut si acum doi ani când am avut un beneficu, al meu personal ca actionar, de sase miliarde de lei. Dacã nu esti multumit nici cu un asa profit, înseamnã cã esti bolnav.